Prijavite se na trening prepoznavanja ptica na Neretvi 2023.

Boravak u prirodi ima značajno pozitivno djelovanje na raspoloženje, pridružite se stoga obilascima zanimljivih terena i uživajte u usvojenim znanjima

Trening je besplatan i otvoren za sve bez obzira na predznanje. Udruga Biom će za polaznike osigurati dalekozore i knjige za determinaciju ptica.

Uživate li u ranom jutru, dok su zrake sunca još uvijek nježne i možete čuti zvukove buđenja prirode? Dok šetate gradom ili u prirodi, obraćate li pozornost na pjev ptica? Uspijevate li ih pronaći, vidjeti? Koje to ptice najčešće susrećete? Kako prepoznati o kojoj se vrsti radi? Sjednete na balkon i čujete poznato glasanje ptice: „Gle, ova se vratila! Svake godine u ovo vrijeme je ovdje.”

Ukoliko vas zanima koja je to vrsta i nešto o njoj, ali i o ostalim pticama koje možete vidjeti u dolini, udruga Biom vam je spremna pomoći.

Udruga Biom poziva sve zainteresirane da se uključe u trening prepoznavanja ptica na Neretvi. Trening će se odvijati 6. i 27. svibnja 2023. na području delte Neretve. U sklopu treninga održava se jedno uvodno online predavanje i dvije terenske edukacije. Sudionici će imati priliku vidjeti i naučiti prepoznavati vrste ptica česte u svojoj okolici, a uz malo sreće i rijetke vrste koje posjećuju lagune na ušću Neretve.

  • BirdID Neretva 2021. / Foto: M. Burić

Na terenu će se učiti tehnike prepoznavanja vrsta ptica po izgledu i po glasanju. Trening je besplatan i otvoren za sve bez obzira na predznanje. Za polaznike će biti osigurani dalekozori i knjige za determinaciju ptica.

Uvodno online predavanje i upoznavanje održat će se 5. svibnja u 18 sati. Tereni su predviđeni 6. i 27. svibnja 2023., no termini su podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama.

Mole se svi zainteresirani da najkasnije do 28. travnja 2023. ispune online prijavnicu.

VEZANE VIJESTI

Otrovom namijenjenim glodavcima pobili ptice

Pretjerano trovanje glodavaca, odnosno otrov bačen na njivama doveo je do velikog broja uginulih ptica, prvenstveno škanjaca, izvijestio je Agroklub.

Europski dani promatranja ptica na ušću Neretve

Tradicija Europskih dana promatranja ptica počela je još u listopadu 1993. godine, kada je zajedničko međunarodno promatranje ptica organizirano u 17 europskih zemalja uz sudjelovanje 17.119 ljubitelja ptica.

Promatranje ptica poboljšava naše mentalno zdravlje

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) obilježava se dva puta godišnje – druge subote u svibnju i druge subote u listopadu. Ovogodišnja tema je „Pjevaj, leti, vini se – poput ptice!“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER