Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Nova kampanja Eau de Paris: „Ovdje biram parišku vodu!“

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

S ciljem smanjenja upotrebe jednokratne plastike i olakšavanja pristupa besplatnoj pitkoj vodi svugdje i u bilo koje vrijeme, Eau de Paris je u suradnji s udruženjem Action Tank pokrenuo kampanju „Ovdje biram parišku vodu“ („Ici, je choisis l’eau de Paris“). Kampanjom se pariške trgovine, tvrtke i ugostiteljski objekti pozivaju da građanima otvore svoja vrata i omoguće im da besplatno napune svoju višekratnu bocu vodom iz slavine.

Plava naljepnica na vratima ili izlozima trgovina i ugostiteljskih objekata koji sudjeluju u kampanji služi za njihovo lakše uočavanje, a trenutačno ih diljem Pariza ima oko 500. Time se proširuje prilično razgranata pariška mreža od 1 200 punktova s besplatnom pitkom vodom, a zahvaljujući dobrom odazivu, oglašavanju na društvenim mrežama i suradnji s influencerima, kampanja bi ovog ljeta trebala povećati broj partnerskih objekata na njih čak 800.

 

  • Diljem grada raspoređeno je 1 200 različitih modela fontana s besplatnom pitkom vodom te još stotinjak Wallaceovih fontana koje predstavljaju dio pariškog kulturnog nasljeđa i ukras javnog prostora, a za njihovu izradu se još uvijek koristi izvorni kalup iz 19. stoljeća. © Ekovjesnik

Pariška voda je najbolji izbor

Grad Pariz je u lipnju 2019. najavio da će do 2024. godine postati prvi grad bez jednokratne plastike koja je jedan od najvećih uzroka onečišćenja rijeka, mora i oceana. U Francuskoj se svake godine koristi 8,7 milijardi litara vode koja se prodaje u plastičnim bocama, a plastične boce su jedna od najčešćih vrsta otpada koja se pronalazi na plažama i u morima. Stoga se kao jednostavna, ali vrlo bitna navika potiče dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru i konzumacija vode iz slavine, i to svakog dana, kod kuće i na otvorenom.

„Pitka voda iz slavine najjednostavniji je, najekološkiji i najekonomičniji način za učinkovitu i održivu borbu protiv onečišćenja plastikom." - poručuje Dan Lert, zamjenik gradonačelnice zadužen za ekološku tranziciju, klimatski plan, vodu i energiju te ujedno predsjednik uprave pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris.

© Ekovjesnik

Trgovina ili ugostiteljski objekt koji sudjeluje u kampanji registrira se putem mrežne stranice Eau de Paris i potom dobiva naljepnicu koju treba staviti na izlog. Građanima je na raspolaganju i online karta na kojoj su označene sve tvrtke koje sudjeluju u kampanji koja se počela provoditi u dva pariška arondismana te je do travnja 2022. trebala uspostaviti početnu mrežu od 500 partnera.

„Osim promicanja mreže punktova s besplatnom pitkom vodom, ova kampanja ima za cilj potaknuti usvajanje jednostavne navike konzumiranja vode iz slavine i sprječavanje upotrebe štetne plastične ambalaže“, objašnjava Benjamin Gestin, direktor Eau de Paris.

„Pijte redovito vodu i to prije nego što osjetite žeđ te uvijek sa sobom imajte višekratnu bocu za vodu koju besplatno možete napuniti na jednom od 1 200 punktova u Parizu“, poručuju iz tvrtke Eau de Paris.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

„Srpanj bez plastike“ obilježen postavljanjem novih javnih česmi

„Redovit unos tekućine važan za očuvanje zdravlja, stoga tijekom boravka u gradskim parkovima i na otvorenim prostorima napunite vaše višekratne boce za vodu na jednoj od naših novih česmi s besplatnom pitkom vodom“, poručuje svojim građanima vijeće okruga Epsom i Ewell u engleskom Surreyu.

Firenca je na prvoj liniji borbe protiv plastike

Glavni grad Toskane je 69. talijanski „Plastic Free“ grad koji se posebno istaknuo u području provedbe ekološkog obrazovanja djece, smanjenju korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u školama i uredima gradske uprave te širenju mreže punktova s besplatnom pitkom vodom.

U Parizu se obilježava 150. obljetnica Wallaceovih fontana

Ove elegantne fontane dio su pariškog kulturnog nasljeđa i ukras javnog prostora, a za njihovu izradu se još uvijek koristi izvorni kalup iz 19. stoljeća. Pariz je povodom obilježavanja ove važne obljetnice postao bogatiji za još jednu Wallaceovu fontanu, koja je postavljena u vrtu pariškog Muzeja Carnavalet.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER