Na šibenskom Baldekinu postavljen prototip javne špine s pitkom vodom

I Šibenik dobio suvremeni tipski model javne špine (slavine) s pitkom vodom prije Zagreba

Nagrađivani šibenski dizajner Ante Filipović Grčić autor je dizajna javne špine (slavine) koja je postavljena na Baldekinu u parku kod Spomenika smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, izvijestili su iz Grada Šibenika.

„Grad Šibenik je i ovaj put ukazao povjerenje domaćem dizajneru, što se u prošlosti pokazalo uspješnim na ostalim produkt i dizajnerskim proizvodima kao što su šibenski totemi i stolovi na Maloj loži u staroj gradskoj jezgri koji su dobili brojne međunarodne nagrade. Tako vjerujemo da će biti i sa ovom špinom.“ – istaknuo je Petar Mišura, pročelnik šibenskog gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Njegova pomoćnica Nikolina Gracin podsjetila je kako je doista riječ o jedinstvenom dizajnerskom  rješenju javne špine (slavine) s tipkalima za neposredno pijenje vode, punjenje boca te integriranim dijelom za kućne ljubimce.

„U pitanju je svojevrsni prototip javne špine, ali već sada možemo kazati kako u postupku javne nabave namjeravamo postaviti još 10 takvih javnih špina na najfrekventnijim gradskim punktovima. Šibenik se  može pohvaliti obiljem pitke izvorske vode koju na ovaj način želimo učiniti dostupnom svima. Pritom nije zanemarivo ni to što korištenjem špina smanjujemo uporabu plastičnih proizvoda.“ - rekla je Nikolina Gracin.

>>> Pročitajte još >>> Bravo Šibenik! Svjetski dan voda obilježen na uistinu poseban način!

 

Prototip šibenske javne špine zadovoljava najviše higijenske standarde i visoko je ekološki učinkovit proizvod, a nudi tri mogućnosti za pijenje i punjenje boca vodom. U podnožju špine nalazi se posudica za kućne ljubimce koja se puni uz zahvaljujući posebnom dovodu svježe i čiste vode samo za njih. Čelična konstrukcija prototipa špine izrađena je od cijevi različitih profila, a lagano zakrivljena forma i blage linije koje se dobivaju spajanjem naglašavaju funkciju špine. Iako je na prvi pogled minimalistički oblikovana, prva šibenska špina predstavlja promišljen kreativni rad dizajnera Ante Filipovića Grčića.

Investicija je dio gradskog projekta „Prevencija, sanacija i edukacija“ i iznosi oko 80 tisuća eura, a sredstva  su osigurana temeljem Odluke Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata.

Grad Šibenik / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pored rimskog Koloseja postavljena još jedna hi-tech fontana s gaziranom i negaziranom vodom

U blizini rimskog Koloseja svečano je otvorena još jedna „Kuća vode“ (Casa dell'Acqua). Nalazi se u blizini Via Sacra, na putu prema kompleksu Rimskog foruma i brežuljku Palatin, a njezinim postavljanjem obilježena je deseta obljetnica projekta kojim je tvrtka ACEA Gruppo pozvala građane i posjetitelje Vječnog Grada na odgovorno korištenje vodnih resursa te potaknula korištenje boca koje se mogu reciklirati i ponovno koristiti.

Bravo Šibenik! Svjetski dan voda obilježen na uistinu poseban način!

Na Svjetski dan voda, 22. ožujka, u HNK Šibenik predstavljena je nova inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije pod nazivom „Voda Malih Divova“. Dok se ovaj datum većinom obilježava kratkotrajnim (i najčešće greenwashing) akcijama, Šibenik je po uzoru na mnogo veće europske gradove pokrenuo trajnu inicijativu kojom se želi umrežiti lokalnu zajednicu i donijeti konkretne, pozitivne promjene u ponašanju i usvajanje održivih navika.

U Varaždinu postavljene nove javne slavine s pitkom vodom

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je s direktorom gradske tvrtke Varkom Brunom Isterom obišao nove javne slavine postavljene uz dječja igrališta, na Trgu Antuna Gustava Matoša – popularnom Štuku, i u Poljani Biškupečkoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER