GRAD VODE | U blizini Koloseja postavljene još tri javne česme s besplatnom pitkom vodom

Nasoni | Kultne rimske javne česme već 150 godina gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada

Grad Rim proslavlja 150. obljetnicu postavljanja svojih tradicionalnih fontanella – javnih česmi koje su Rimljani od milja nazvali „nasoni“. U sklopu obilježavanja ove važne obljetnice, a uoči Svjetskog dana voda (22. ožujka), u blizini Koloseja postavljene su još tri nova „velika nosa“.

Popularni nasoni dobili su ime zahvaljujući svom karakterističnom cilindričnom obliku sa zakrivljenom željeznom cijevi koja podsjeća na „velik nos“. Uglavnom imaju jedan, a rjeđe tri „nosa“ te još uvijek vjerno služe svim građanima i posjetiteljima Rima te njihovim kućnim ljubimcima. U povijesnoj jezgri Rima nalazi se devedesetak nasona i umjetničkih fontana iz kojih teče hladna pitka voda. Među najpoznatijima je mala fontana uzidana u ulici Via della Fontanella di Borghese. Dok su nasoni najčešće izrađeni od lijevanog željeza, manji broj je izrađen od travertina, a postoje i rijetki primjerci kao što je Fontana delle Tre Cannelle s tri „nosa“ koja datira iz 1872. godine i nalazi se u maloj ulici Via della Cordonata, u blizini poznatije Via Nazionale.

Tri nove javne česme od lijevanog željeza postavljene su duž ulice Via Sacra, između Koloseja i Rimskog foruma, u suradnji između tvrtke ACEA Gruppo za opskrbu električnom energijom i vodom (Azienda Comunale Elettricità e Acque) i Arheološkog parka Kolosej (Parco archeologico del Colosseo), jednog od najvažnijih arheoloških područja na svijetu. Događaju su nazočile savjetnica za javne radove glavnog grada Rima Ornella Segnalini, predsjednica I. rimske općine Lorenza Bonaccorsi, ravnateljica Arheološkog parka Kolosej Alfonsina Russo i predsjednica Acea Grupe Barbara Marinali.

Svečanost otvaranja novih javnih česmi održana je u utorak 19. ožujka i to na 150. obljetnicu postavljanja prvih nasona 1874. godine, na inicijativu tadašnjeg rimskog gradonačelnika Luigija Piancianija. Odmah nakon ujedinjenja Italije, krenulo se s rješavanjem problema nedostatka pitke vode te je izgrađena gusta mreža ovih fontana za javnu i besplatnu uporabu. Nasoni se nalaze gotovo u svakom kutku Rima, na brojnim ulicama, trgovima, u parkovima te u blizini najposjećenijih povijesnih spomenika. Koriste se danju i noću, i to cijele godine, a poseban su spas u vrućim ljetnim mjesecima. Opskrbljuju se istom vodom koja se distribuira rimskim kućanstvima, dragocjeni su dio rimske baštine i poznati u cijelom svijetu. U Rimu ih je nekad bilo oko 5 000, no taj se broj do današnjih dana smanjio na oko 2 800.

Iako se lako pronalaze na rimskim javnim površinama, za lakše snalaženje Rimljana i turista razvijeno je nekoliko aplikacija od kojih se najviše koristi Waidy Wow (kratica od „Water Identity“), koju je 2019. godine razvila ACEA Grupa. Grad Rim podsjeća građan(k)e da je redovito uzimanje vode važno za zdravlje, posebno tijekom ljetnih vrućina te sve češćih i intenzivnijih toplinskih valova, a aplikacija omogućuje lociranje 50 000 punktova s besplatnom pitkom vodom, ali i njihovu povijest i zanimljivosti.

Tijekom proteklih 150 godina nasoni su postali jedan od najpopularnijih simbola glavnog grada Italije, a ušli su i u povijest kinematografije s obzirom da se pojavljuju u brojnim filmovima, primjerice, „Kradljivci bicikala“ („Ladri di Biciclette“, 1948.) Vittorija De Sice i „Toliko smo se voljeli“ („C’eravamo tanto amati“, 1974.) Ettorea Scole.

„Tri nasonija koja su danas svečano otvorena simbol su identiteta i tradicije našeg grada, ali i važno svjedočanstvo naše povezanosti s vodom i predanosti ACEA Grupe kako u zaštiti vodnih resursa, tako i u promicanju održivosti, ključnih čimbenika za poboljšanje kvalitete života građana.“ - rekla je Barbara Marinali, predsjednica ACEA Grupe.

„Postavljanje novih nasonija ima simboličnu vrijednost jer obilježavamo njihovu 150. obljetnicu, ali je vrlo važno i zbog drugih razloga. Prije svega, želimo čim više smanjiti korištenje jednokratne plastike, kao i neregularnu prodaju vode. Voda treba biti besplatno dostupna svima, ne samo turistima, već i svim građanima Rima. Naposljetku, ova tri nova nasonija, zajedno s ostalih 2 800 raspoređenih po cijelom gradu, pomažu u održavanju javne vodovodne mreže.“ – izjavila je savjetnica za javne radove glavnog grada Rima Ornella Segnalini.

Uistinu, u Rimu se smatra da bi uskraćivanje pristupa javnim vodnim resursima značilo uskraćivanje neosporivog ljudskog prava na pitku vodu. Tisuće građana i turista svakodnevno koriste vodu iz javnih česmi i fontana kako bi utažili žeđ nakon dugih šetnji, baš kao što mnogi siromašniji građani koriste fontane za kuhanje ili pranje.

„Naši posjetitelji konačno će imati mogućnost besplatnog pristupa dodatnim izvorima pitke vode, što je vrlo važno posebno u toplijim mjesecima. Postavljanjem nasonija značajno se smanjuje potrošnja plastičnih boca i nastavlja naša inicijativa koju smo pokrenuli 2019. godine i instalirali 10 fontana s besplatnom pitkom vodom u prostoru između Rimskog foruma i Palatina.“ – kazala je Alfonsina Russo, ravnateljica Arheološkog parka Kolosej.

  • Jedna od 165 suvremenih javnih česmi s gaziranom i negaziranom vodom nalazi se nasuprot Koloseja © ACEA Gruppo / Facebook

Hi-tech fontane s gaziranom i negaziranom vodom

Osim nasona, diljem Rima postavljeno je i ukupno 165 suvremenih javnih česmi, tzv. „vodenih kuća“ ili le case dell’acqua. Riječ je o još jednom projektu ACEA Grupe koji spaja održivost i inovativnost te, što je još važnije, smanjuje količinu plastičnog otpada za 774 t i emisiju CO2 za 2 118 t godišnje.

Na ovim visokotehnološkim fontanama višekratne boce mogu se napuniti gaziranom i negaziranom rashlađenom vodom, dok istovremeno omogućuju punjenje tableta i pametnih telefona te daju pregled informacija rimskih komunalnih službi putem digitalnih displeja kojima su opremljene. Popis njihovih lokacija dostupan je putem navedene Waidy Wow aplikacije, kao i sljedeće poveznice.

  • Događaji organizirani povodom Svjetskog dana voda besplatni su za sve građane © Roma Capitale

Obilježavanje Svjetskog dana voda

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana voda (22. ožujka), Grad Rim u suradnji s muzejima organizira nekoliko događaja i tematskih šetnji Vječnim Gradom.

Na trgu Piazza della Minerva može se posjetiti izložba pod nazivom „Nemirni Tiber: 800 godina poplava“ („Tevere inquieto: 800 anni di inondazioni“), na kojoj se mogu vidjeti hidrometrijske ploče koje ukazuju na vodostaje Tibera tijekom katastrofalnih poplava koje je Vječni Grad pretrpio tijekom proteklih osam stoljeća.

Tematska šetnja obroncima Celija (lat. Collis Caelius) pod nazivom „Voda je boginja“ („L’acqua è una dea“) posjetitelje će upoznati s pričom o Rimljanima koji su vodu doživljavali kao istinsku božansku prisutnost. Na brežuljku Celij moći će se tako doživjeti šuma lucus Camenarum, u kojoj su živjele Camene, nimfe izvorskih voda i nimfa Egeria.

Mjesta još ima i za posjet nimfeju rimskog cara Aleksandra Severa na Eskvilinu, koji je u antičko doba pitkom vodom opskrbljivao carske zgrade i građane.

Naravno, tijekom Svjetskog dana voda i svih ostalih dana u godini, u Rimu pijte besplatnu i „frizzante“ pitku vodu, a na pojedinim lokacijama pronađite i onu gaziranu. Nažalost, takvu mogućnost posjetitelji i građani Zagreba, kao i većine hrvatskih gradova, još dugo neće imati.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Pored rimskog Koloseja postavljena još jedna hi-tech fontana s gaziranom i negaziranom vodom

U blizini rimskog Koloseja svečano je otvorena još jedna „Kuća vode“ (Casa dell'Acqua). Nalazi se u blizini Via Sacra, na putu prema kompleksu Rimskog foruma i brežuljku Palatin, a njezinim postavljanjem obilježena je deseta obljetnica projekta kojim je tvrtka ACEA Gruppo pozvala građane i posjetitelje Vječnog Grada na odgovorno korištenje vodnih resursa te potaknula korištenje boca koje se mogu reciklirati i ponovno koristiti.

Bravo Šibenik! Svjetski dan voda obilježen na uistinu poseban način!

Na Svjetski dan voda, 22. ožujka, u HNK Šibenik predstavljena je nova inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije pod nazivom „Voda Malih Divova“. Dok se ovaj datum većinom obilježava kratkotrajnim (i najčešće greenwashing) akcijama, Šibenik je po uzoru na mnogo veće europske gradove pokrenuo trajnu inicijativu kojom se želi umrežiti lokalnu zajednicu i donijeti konkretne, pozitivne promjene u ponašanju i usvajanje održivih navika.

Na šibenskom Baldekinu postavljen prototip javne špine s pitkom vodom

Nagrađivani šibenski dizajner Ante Filipović Grčić autor je dizajna javne špine (slavine) koja je postavljena na Baldekinu u parku kod Spomenika smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, izvijestili su iz Grada Šibenika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER