Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Rimljani svoje fontane s pitkom vodom od milja zovu nasoni

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

U Vječnom Gradu nitko nije žedan zahvaljujući brojnim slobodno stojećim nasonima i uzidanim javnim česmama s besplatnom pitkom vodom. Nasoni se nalaze gotovo u svakom kutku Rima, na brojnim ulicama, trgovima, u parkovima te u blizini najposjećenijih povijesnih spomenika. Koriste se danju i noću, i to cijele godine, a poseban su spas u vrućim ljetnim mjesecima. Opskrbljuju se istom vodom koja se distribuira rimskim kućanstvima i dragocjeni su dio rimske baštine, poznati u cijelom svijetu i stvoreni da dovedu pitku vodu u gradska predgrađa. U Rimu ih je nekad bilo oko 5 000, no taj se broj do današnjih dana smanjio na oko 2 500 do 2 800.

  • Nasone s tri „nosa“ na trgu Piazza della Rotonda © Ekovjesnik

Popularni nasoni dobili su ime zahvaljujući svom karakterističnom cilindričnom obliku sa zakrivljenom željeznom cijevi koja podsjeća na „velik nos“. Najčešće imaju jedan, a rjeđe tri „nosa“ te još uvijek vjerno služe svim građanima i posjetiteljima Rima te njihovim kućnim ljubimcima. U povijesnoj jezgri Rima nalazi se devedesetak nasona i umjetničkih fontana iz kojih teče pitka voda. Među najpoznatijima je mala fontana uzidana u ulici Via della Fontanella di Borghese. Dok su nasoni najčešće izrađeni od lijevanog željeza, manji broj je izrađen od travertina, a postoje i rijetki primjerci kao što je Fontana delle Tre Cannelle s tri „nosa“ koja datira iz 1872. godine i nalazi se u maloj ulici Via della Cordonata, u blizini poznatije Via Nazionale.

 

  • Nasone s jednim „nosem“ na trgu Campo de' Fiori i u uličici Vicolo di Montevecchio © Ekovjesnik

Aplikacija koja je prijatelj vode i okoliša

Iako se lako pronalaze na rimskim javnim površinama, za lakše snalaženje Rimljana i turista razvijeno je nekoliko aplikacija od kojih se najviše koristi Waidy Wow (kratica od „Water Identity“). Ovu aplikaciju je 2019. godine razvila ACEA Grupa za opskrbu električnom energijom i vodom (Azienda Comunale Elettricità e Acque). Grad Rim podsjeća građan(k)e da je redovito uzimanje vode važno za zdravlje, a posebno tijekom ljetnih vrućina te sve češćih i intenzivnijih toplinskih valova. Preuzimanje aplikacije se „toplo preporučuje“, kažu u Gradu Rimu, jer omogućuje lociranje 50 000 punktova s besplatnom pitkom vodom, ali i njihovu povijest i zanimljivosti.

Talijani su veliki potrošači vode s 220 litara dnevno po stanovniku, u usporedbi s europskim prosjekom od 125 litara. Poticanjem korištenja pitke vode iz nasona i drugih javnih fontana pomaže se poboljšanje usluge vodovodne mreže, ali i smanjuje upotreba štetne jednokratne plastike. Naime, u Italiji se godišnje koristi čak 8,2 milijarde plastičnih boca ili najviše u Europi, a poticanjem korištenja javnih slavina i višekratnih boca taj se trend nastoji preokrenuti.

Aplikacija Waidy Wow razvijena je s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i odgovornom korištenju vodnih resursa te pomaže u izazovu smanjenja upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Osim što korisnike potiče na usvajanje zdravih i održivih navika, aplikacija pomaže i u otkrivanju grada i njegove povijesti.

Nasoni su ključni za očuvanje javne vodovodne mreže

Možda se čini paradoksalnim, ali konstantnim protokom vode u javnim slavinama i fontanama ne ostvaruju se gubici vode, već se time pomaže očuvanje kvalitete ovog dragocjenog resursa. Konstantnim protokom vode izbjegava se stagnacija u cijevima tijekom noći i omogućuje održavanje starih ili oštećenih cijevi, očuvanje pritiska, ali i visoki higijensko-sanitarni standard. Voda se ne gubi jer se pročišćava i ponovno vraća u mrežu, a njena se kvaliteta neprestano ispituje. Zahvaljujući tome, voda iz ovih slavina je svakog dana svježa, kvalitetna i, što je najvažnije, široko dostupna građanima.

U Rimu se smatra da bi uskraćivanje pristupa javnim vodnim resursima značilo uskraćivanje neosporivog ljudskog prava na pitku vodu. Tisuće građana i turista svakodnevno koriste vodu iz javnih slavina i fontana kako bi utažili žeđ nakon dugih šetnji, baš kao što mnogi siromašniji građani koriste fontane za kuhanje ili pranje.

 

  • Javna česma u ulici Via Paolina pokraj bazilike svete Marije Velike (tal. Basilica di Santa Maria Maggiore) i nasone na trgu Piazza della Rotonda ispred Panteona © Ekovjesnik

Zatvaranje fontana: rješenje ili novi problem?

Suprotno onome što bi svatko pomislio, zatvaranjem javnih slavina voda se ne štedi jer se na njima koristi svega jedan posto vode iz vodovodne mreže. Prema podacima talijanskog državnog statističkog zavoda Istituto Nazionale di Statistica (ISTAT), tijekom 2020. godine izgubljeno je 36,2 % vode koja se dovodi u mrežu. Najveći gubici nastaju na krajnjem dijelu vodovodne mreže, odnosno na vodovodnim priključcima potrošača, i to zbog zastarjelih cijevi.

Tijekom 1980-ih rimska gradska uprava pokušala je na nasonima postaviti male slavine s okretnim kotačem što se pokazalo neuspješnim potezom. U novije vrijeme, tijekom velike suše 2017. godine, u mnogim nasonima bio je zatvoren ili maksimalno smanjen dotok vode kako bi se sačuvale zalihe vode, ali „nosonje“ i dalje rade danju i noću cijele godine.

Također, 2016. godine pored Koloseja je postavljen prvi visokotehnološki nasone u obliku kioska na kojem Rimljani, turisti i hodočasnici svoje višekratne boce mogu napuniti rashlađenom prirodnom i/ili gaziranom vodom.

 

  • Fontana di piazza della Rotonda i Fontana del Mosè (detalji) © Ekovjesnik

Ukratko, fontane i javne slavine nisu relevantne kada su u pitanju gubici vode pa se njihovo korištenje sve više potiče. Vječni Grad sa svojim brojnim fontanama nastoji smanjiti količinu plastičnog otpada, cijeni vrijednost besplatne pitke vode i maksimalno koristi taj vrijedan resurs. Uostalom, Europska unija potiče postavljanje javnih slavina i fontana, transparentno širenje informacija o vodnim resursima i stalno poboljšanje kvalitete vode za piće. Još samo da važnost dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru otkrije većina hrvatskih lokalnih samouprava.

S.F. | Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Kako se Beč štiti od vrućine?

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Ljubljana na Svjetski dan voda poručuje: „Pijmo vodu iz slavine!“

„Prirodna pitka voda nezamjenjivo je i neprocjenjivo bogatstvo, stoga smo tim više zahvalni što je Ljubljana jedna od rijetkih europskih prijestolnica koja se može pohvaliti pitkom vodom koja teče iz slavina nepročišćena tehnološkim procesima“, ističu u Gradu Ljubljani.

Bravo Šibenik! Svjetski dan voda obilježen na uistinu poseban način!

Na Svjetski dan voda, 22. ožujka, u HNK Šibenik predstavljena je nova inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije pod nazivom „Voda Malih Divova“. Dok se ovaj datum većinom obilježava kratkotrajnim (i najčešće greenwashing) akcijama, Šibenik je po uzoru na mnogo veće europske gradove pokrenuo trajnu inicijativu kojom se želi umrežiti lokalnu zajednicu i donijeti konkretne, pozitivne promjene u ponašanju i usvajanje održivih navika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER