10 godina zajedno - 10. rođendan Hrvatske u Europskoj uniji!

Proslava obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Ove godine obilježavamo deset godina otkako je Hrvatska postala članica Europske unije i tako značajno poboljšala kvalitetu života svojih stanovnika

Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u petak 30. lipnja od 19 sati prigodnim programom na Europskom trgu u Zagrebu obilježit će 10. godišnjicu članstva Hrvatske u EU-u. Službeni dio koji uključuje govore najviših dužnosnika predviđen je od 21 sat, a u međuvremenu posjetitelji će se moći zabavljati uz filmski i glazbeni program.

Naime, u suradnji s DKE - Uredom MEDIA Hrvatske pripremljene su besplatne projekcije hrvatskih filmova: „Moj dida je pao s Marsa“, „Ostrižena“, „Slijedi...“ te „U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga”. Za dobru atmosferu i glazbenu kulisu uz koju će biti dočekan 1. srpnja i deseti rođedan Hrvatske u EU-u pobrinut će se radio Yammat FM.

Partneri ovog događanja su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo kulture i medija (Služba za Kreativnu Europu/ Desk kreativne Europe), Agencija za mobilnost i programe EU, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Program proslave obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju

  • 19:00 GLAZBENI PROGRAM, Radio Yammat FM
  • 19:35 - 20:55  IGRANI FILM „MOJ DIDA JE PAO S MARSA”  (obiteljski, fantastika / Hrvatska / 79' / 2019. / režija: Dražen Žarković, Marina Andree Škop / scenarij: Pavlica Bajsić Brazzoduro, Branko Ružić / produkcija: Studio dim) / Radnja: Život djevojčice Une sasvim se preokrene kada njenog djeda otmu vanzemaljci. U podrumu kuće slučajno otkrije da je djed i sam vanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao njegov pilot, mali mrzovoljni robot, Dodo. Una i robot imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda.
  • 21.00 – 21.30 SVEČANI GOVORI VISOKIH DUŽNOSNIKA
  • 21.35 – 22.00 IGRANI KRATKOMETRAŽNI FILM „OSTRIŽENA” (Hrvatska / 23' / 2023. / režija: Karla Lulić / scenarij: Dora Šustić / produkcija: Dobar film) / Radnja: Mlada udovica Ines vraća se u rodno mjesto i traži posao u frizerskom salonu u kojem je nekoć radila. Iznenađena njezinim povratkom, i iscrpljena brigom o svojoj novorođenoj bebi, vlasnica salona Roza postaje paranoična.
  • GLAZBENI PROGRAM, Radio Yammat FM
  • 22.40 – 22.55  IGRANI KRATKOMETRAŽNI FILM „SLIJEDI…” (Hrvatska /13'12'' / 2020. / režija i scenarij: Karla Lulić / produkcija: Dobar film) / Radnja: Grad Zagreb u svijetu bez vode. Nekolicina preživjelih skriva se u svojim stanovima, u strahu jedni od drugih. U jednoj zgradi, pojavi se bijela mačka koja za sobom ostavlja mokre tragove šapa. Slijede li stanari mačku, pronaći će vodu. Ali tek kad nadvladaju strah i udruže snage.
  • GLAZBENI PROGRAM, Radio Yammat FM
  • 23.35 – 23.55  IGRANI KRATKOMETRAŽNI FILM „U IME JAGODE, ČOKOLADE I DUHA SVETOGA” (komedija / Hrvatska / 20'/ 2018. / režija: Karla Lulić / produkcija: Dobar film) / Radnja: Svećenik Petar predan je svome pozivu. Jedne nedjelje nakon mise Petar poželi sladoled. Međutim, tome se protive slastičar i stanovnici sela, koji žele očuvati krepost svoga svećenika. On će pak učiniti sve za taj jednostavan užitak.
  • 00.00 – 00.30  GLAZBENI PROGRAM, Radio Yammat FM

VEZANE VIJESTI

Nove dopuštene razine onečišćujućih tvari utjecat će na poboljšanje javnog zdravlja i uštedjeti milijarde eura

Revizijom Direktive o industrijskim emisijama i smanjenjem dopuštene razine onečišćujućih tvari na najniže moguće godišnje granične vrijednosti ne samo da će se unaprijediti zaštita okoliša, već će se također spasiti 37 000 života i uštedjeti 103 milijarde eura godišnje, pokazuje nova analiza „Upgrading Europe's Air“ neovisnog Centra za istraživanje energije i čistoću zraka (CREA).

Roberta Metsola: „Članstvo Hrvatske u EU-u primjer je uspješne priče“

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola Hrvatsku je posjetila na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a tijekom boravka u Zagrebu održala je službeni sastanak i s premijerom Andrejem Plenkovićem te je sudjelovala na konferenciji povodom 10. obljetnice hrvatskog članstva u EU-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER