Dogodine počinju radovi na temeljitoj obnovi povijesnog središta Berlina

Detaljnim planiranjem uz aktivno sudjelovanje građana Berlina redizajnira se cjelokupan prostor oko Crvene gradske vijećnice i Marx-Engels-Foruma

Na informativnom skupu građanima Berlina prezentirano je trenutačno stanje planiranja za redizajn prostora oko Crvene gradske vijećnice i Marx-Engels-Foruma. Obala rijeke Spree postat će novi prostor za slobodno vrijeme, sport i igru i to zahvaljujući rješenjima koje će pridonijeti jačanju otpornosti na klimatske promjene.

Otvoreni prostor između Televizijskog tornja Berlin (Fernsehturm Berlin) i rijeke Spree redizajnira se temeljem međunarodnog natječaja i prethodnog dugogodišnjeg sudjelovanja građana. U sklopu informativnog događaja za građane održanog 20. lipnja 2023., Senatska uprava za zaštitu okoliša, mobilnost, zaštitu potrošača i klime i Grün Berlin GmbH predstavili su trenutačno stanje planiranja za redizajn prostora oko Crvene gradske vijećnice (Rotes Rathaus), izgrađene 1869. godine u neorenesansnom stilu, i Marx-Engels-Foruma, zelene površine u berlinskoj četvrti Mitte, nastale 1974.-1975. godine u sklopu projektiranja političkog središta „glavnog grada DDR-a“. Povijesno središte Berlina okreće se budućnosti te redizajnom postaje klimatski otpornije i funkcionalnije, a detaljnijom razradom planova predviđa se uređenje obale rijeke Spree bez prepreka, dodatno ozelenjavanje te prenamjena javnog prostora za rekreaciju, sport i igru svih dobnih skupina, kao i inovativno upravljanje kišnicom.

U budućnosti će navedeno područje oko berlinske Crvene gradske vijećnice i Marx-Engels-Foruma biti povezano u kontinuirani otvoreni prostor koji poznati trg Alexanderplatz povezuje s obalom rijeke Spree. Površina od 7,2 hektara dobit će nove zelene površine koje će se moći koristiti u različite svrhe, a koje će ujedno postati atraktivna mjesta za boravak i poboljšanje mikroklime. Cjelokupan prostor će se uz poštovanje brojnih vidljivih i skrivenih povijesnih referenci transformirati u novo gradsko središte koje spaja visoku kvalitetu boravka, održivost i kulturu.

Preliminarno planiranje prostora dovršeno je u svibnju ove godine, a pobjednički dizajn krajobraznih arhitekata iz tvrtke RMP Stephan Lenzen Landschaftsarchitekten provjeren je u pogledu izvedivosti te dodatno razrađen. U obzir su uzete sve preporuke žirija, kao i prijedlozi građana iz prethodnih javnih savjetovanja, a početak prvih pripremnih građevinskih radova očekuje se u jesen 2024. godine.

  • © RMP Stephan Lenzen Landschaftsarchitekten

Odmor uz obalu rijeke Spree

Današnji relativno strmi nasip na obali rijeke Spree u budućnosti će biti ravan i opremljen novim sustavom stepenica. Rampom će se osigurati uređenje prostora bez prepreka i svladati visinska razlika od oko 3,50 metara od rijeke do Marx-Engels-Foruma. Pojedinačne stepenice namijenjene za sjedenje unutar travnjaka pozivat će na boravak uz rijeku s pogledom na Humboldtov Forum i monumentalnu berlinsku katedralu (Berliner Dom). Vodeni objekt s osvježavajućim fontanama i vodenom maglicom u podnožju stubišta ubuduće će nuditi mjesto za rashlađivanje tijekom ljetnih vrućina.

Puno prostora za slobodno vrijeme, sport i igru

Prostor se u budućnosti planira namijeniti za boravak svih dobnih skupina, i to posebno u rubnom području Marx-Engels-Foruma. U obnovljenoj četvrti Nikolaiviertel na površini od 3 400 četvornih metara već se gradi novo igralište za djecu od tri do dvanaest godina. U tu svrhu, u veljači 2023. razvijen je novi koncept prostora u suradnji s učenicima iz obližnje Evangeličke škole Berlin Mitte pa će mladi ubuduće imati novo mjesto za boravak i vježbanje u sjevernom dijelu ulice Rathausstraße. Između spomenika Marxu i Engelsu i ulice Karl-Liebknecht-Straße planiran je i dodatni manji dnevni boravak na otvorenom veličine od oko 410 četvornih metara.

Poboljšanje mikroklime ozelenjavanjem i inovativnim upravljanjem kišnicom

Oko 5 000 četvornih metara javnog prostora bit će namijenjeno stvaranju novih zelenih površina koje će uvelike promijeniti izgled cijelog područja oko Crvene gradske vijećnice i Marx-Engels-Foruma. Inovativni sustav upravljanja i infiltracije kišnice primjenom koncepta „grada spužve“ omogućit će najekonomičnije i ekološki najprihvatljivije korištenje oborinskih voda čime će se rasteretiti kanalizacijski sustav, izbjeći potencijalne štete od poplavljivanja i općenito poboljšati mikroklima ovog dijela Berlina.

Tvrtka Grün Berlin preuzet će cjelokupno upravljanje projektom za pokrajinu Berlin, koju predstavlja Senatska uprava za zaštitu okoliša, mobilnost, zaštitu potrošača i klime. Očekivana ukupna investicija iznosi oko 33,9 milijuna eura, koja će se financirati iz programa „Unaprjeđenje regionalne gospodarske strukture (GRW)” i iz investicijskih fondova pokrajine Berlin.

  • © RMP Stephan Lenzen Landschaftsarchitekten

Važna uloga građanki i građana Berlina

Razvoj projekta u povijesnom središtu Berlina odvijao se od početka u suradnji s građanima. Proces dijaloga u berlinskoj četvrti Berlin-Mitte pod nazivom „Alte Mitte – Neue Liebe“ („Stari centar – Nova ljubav“) proveden je 2015. uz sudjelovanje više od 10 000 Berlinčanki i Berlinčana, a iz njega je proizašlo deset glavnih smjernica kao temelj za daljnji razvoj ovog urbanog prostora. Novo berlinsko središte tako prvenstveno treba postati mjesto za sve građan(k)e te omogućiti višenamjensko javno i nekomercijalno korištenje. Uz poštovanje povijesti grada cilj je da ovaj javni prostor u budućnosti postane središte demokratskih rasprava te mjesto za kulturu i kreativnost, zelena oaza za opuštanje, održivost i zaštitu urbane klime. U cijelom prostoru potrebno je provesti mjere smirivanja prometa, naglasiti povezanost grada s njegovom rijekom te očuvati vrijedne gradske vizure.

Proces sudjelovanja građana nastavljen je 2018. godine, a temeljem postignutih rezultata 2021. godine raspisan je međunarodni natječaj za redizajn prostora oko Crvene gradske vijećnice i Marx-Engels-Foruma, na kojem je izabran projekt krajobraznih arhitekata iz tvrtke RMP Stephan Lenzen Landschaftsarchitekten. Građanke i građani Berlina i dalje imaju priliku za sudjelovanje u procesu provedbe projekta te će se za njih održavati redoviti informativni skupovi. Tako je, primjerice, za jesen planirano sudjelovanje mladih u osmišljavanju prostora za slobodno vrijeme i rekreaciju koji još nisu detaljno razrađeni.

Projekt redizajna prostora oko Crvene gradske vijećnice i Marx-Engels-Foruma trebao bi se u cijelosti dovršiti do 2030. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Beč nastavlja s obnovom i ozelenjavanjem trgova i ulica

Plan obnove i intenzivnog ozelenjavanja bečkog Pratersterna predstavljen je u veljači prošle godine, radovi su u tijeku, a sada se najavljuje i obnova drugih bečkih trgova i ulica u njegovoj neposrednoj blizini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER