Bečki znanstvenici potvrdili novi biomarker za rano otkrivanje multiple skleroze

Oboljenje se novom metodom ranije otkriva čime se povećavaju šanse pacijenata za povoljniji tijek bolesti

Studija bečkih znanstvenika otkriva kako se dodatnim mjerenjem debljine sloja mrežnice oka može postići točnija dijagnoza multiple skleroze. Novim se biomarkerom šanse za povoljniji tijek bolesti mogu povećati.

Znanstvenici Sveučilišne klinike za neurologiju Medicinskog sveučilišta u Beču te bečke Opće bolnice u svojoj studiji objavljenoj 3. srpnja u časopisu „Neurology“ prvi put opisuju kako se dijagnoza multiple skleroze (MS) može značajno poboljšati dodatnim mjerenjem debljine sloja mrežnice oka. Nova je metoda već dostupna na Sveučilišnim klinikama u Beču te u bečkoj Općoj bolnici, a oboljenje se može ranije otkriti i njegov tijek bolesti točnije predvidjeti. Time se šanse pacijenata za povoljniji tijek bolesti također povećavaju.

Bečki su znanstvenici u okviru studije i u razdoblju od pet godina pratili stanje 267 pacijenta oboljelih od multiple skleroze. U svojim se aktualnim istraživanjima pozivaju na rezultate studije iz 2022. prema kojima oštećenja mrežnice oka uzrokovana MS-om odražavaju oštećenja u mozgu pacijenta. Studija je tada pokazala da smanjenje debljine sloja mrežnice za pet mikrometara slijedom upale očnog živca udvostručuje rizik trajnog invaliditeta nakon sljedećeg pogoršanja. Aktualna istraživanja na velikom broju pacijenata sada su potvrdila da se debljina sloja mrežnice može koristiti kao precizan dijagnostički marker za rano otkrivanje bolesti.

>>> Pročitajte još >>> Beč dobio najsuvremeniji centar za personaliziranu medicinu

Dijagnostička je metoda već dostupna

Debljina sloja mrežnice mjeri se pomoću optičke koherentne tomografije (OCT). Ona uz korištenje dosadašnjih kriterija prilikom dijagnoze multiple skleroze može puno ranije dati znatno točnije rezultate. To znači da se terapija može uvesti pravovremeno što poboljšava dugoročnu prognozu za bolesnika.

Mrežnica oka kao prozor u mozak

Multipla skleroza (MS) je autoimuna, kronična upalna bolest koja dovodi do upale i gubitka živčanih stanica u cijelom živčanom sustavu. Budući da su rano otkrivanje bolesti kao i prognoza njenog tijeka ključni, medicinska su istraživanja već dugo u potrazi za boljim metodama. Debljina sloja mrežnice oka novi je biomarker za dijagnozu MS-a, svojevrsni prozor u mozak.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Novi medicinski uređaj, koji su razvili znanstvenici s Tehničkog te Medicinskog sveučilišta u Beču, pomoću različitih senzora može na potpuno neinvazivan način odrediti vrijednosti koje pružaju informacije o mogućim komplikacijama. Izum je već zaštićen patentom, a trenutačno se planiraju prva klinička istraživanja.

Beč dobiva najsuvremeniji centar za personaliziranu medicinu

Na kampusu Medicinskog sveučilišta u Beču do 2026. godine nastat će suvremen medicinski istraživački centar koji će nositi naziv Institut za personaliziranu medicinu Erica Kandela u čast austrijsko-američkog nobelovca. Izgradnja i opremanje objekta financirat će se sredstvima iz EU-ova Mehanizma za oporavak i otpornost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER