Piazza Sant'Agostino je nova pješačka zona u središtu Rima

Trg ispred bazilike sv. Augustina donedavno je bio parkiralište

Rimski trg Piazza Sant'Agostino, smješten u neposrednoj blizini Piazze Navone i Panteona, obnovljen je i pretvoren u pješačku zonu. S trga su uklonjeni automobili čime je ovaj vrijedni javni prostor vraćen Rimljanima i brojnim posjetiteljima talijanskog glavnog grada.

Obnova trga rezultat je suradnje Grada Rima i Rimske biskupije, a stajala je oko stotinu tisuća eura. Prostor ispred bazilike sv. Augustina pretvoren je u pješački prostor, zajedno s dijelom susjedne ulice Via dei Pianellari. Osim uređenja pločnika na površini od oko 400 m2 i obnove signalizacije, postavljeno je i tridesetak stupića te četiri kamene klupe.

„Zahvaljujem svima koji su uspjeli pronaći zajedničko rješenje za konačni dovršetak obnove Piazze Sant'Agostino na koju smo čekali punih osam godina. Sada ovaj prekrasan prostor možemo vratiti Rimljanima i brojnim turistima koji posjećuju naš grad.“ – kazao je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri na današnjem otvaranju obnovljenog trga.

  • Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri © Comune di Roma

U bazilici sv. Augustina čuvaju se brojne umjetnine od kojih je svakako najpoznatije Caravaggiovo platno „Madonna dei Pellegrini“ („Madonna di Loreto“) iz 1604. godine koje se nalazi u kapeli Cavalletti.

  • Obnovljeni trg Piazza Sant'Agostino © Comune di Roma

Projekt je realiziran nakon gotovo osmogodišnje odgode i to temeljem odluke iz 2015. godine kada je odlučeno da se s trga ukloni parkiralište, a prostor ispred crkve i u susjednoj ulici Via dei Pianellari obnovi. Radovi su počeli u travnju 2023. i završeni su krajem lipnja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER