Susreli se čelnici podgoričke i zadarske Čistoće

Promjena svijesti uz primjenu dobrih praksi iz regije za čistiju Podgoricu

Na susretu s delegacijom iz Zadra razgovaralo se o mogućnostima unaprjeđenja načina rada i poboljšanja učinkovitosti podgoričkog gradskog poduzeća Čistoća, ali i o tome kako podići svijest građana Podgorice o važnosti pravilnog odlaganja otpada.

Denis Hot, v.d. direktora Čistoća d.o.o. Podgorica sastao se s delegacijom Čistoće iz Zadra, koja je u regiji prepoznata kao primjer dobre prakse kada je u pitanju odlaganje i gospodarenje otpadom, navodi se u priopćenju Grada Podgorice.

Na susretu s delegacijom iz Zadra razgovaralo se o mogućnostima unaprjeđenja načina rada i poboljšanja učinkovitosti podgoričke Čistoće, ali i o tome kako utjecati na promjenu svijesti građana Podgorice kako bi se suzbio dugogodišnji problem nepropisnog odlaganja otpada.

„Proces konsolidacije gradskog poduzeća, koje je pretrpjelo ogromnu štetu u prethodnom periodu, zahtjevan je posao, ali efekti cjelodnevnog rada naših ekipa bili bi kompletni kada bi mi kao građani dali svoj doprinos i otpad odlagali na za to predviđenim mjestima, čuvajući zajednički prostor. Iskustvo kolega iz regije nam je vrlo dragocjeno i primjenjivo u svim segmentima poslovanja”, kazao je Denis Hot.

Direktor zadarske Čistoće, John Ivan Krstičević, kazao je da se sva komunalna poduzeća susreću sa sličnim izazovima, te da je kontrola i primjena sankcija jedan od važnijih faktora koji utječu na promjene loših navika pojedinaca, a time i na povećanje razine čistoće.

„Činjenica je da nas važnost poslova koje obavljamo obvezuje da stalno napredujemo jer građani od nas puno očekuju. S druge strane, stalno ukazujemo i na neophodnost uključivanja građana i poštovanja pravila, kako bi sustav u potpunosti funkcionirao“, dodao je Krstičević.

Tijekom razgovora istaknuta je potreba većeg angažiranja u području korištenja sredstava iz EU fondova, kao i zadovoljstvo što će ova dva komunalna poduzeća biti partneri na projektu koji je u završnoj fazi realizacije.

Zaključeno je da su dugoročna održivost i očuvanje okoliša glavni prioriteti oba grada. „Stoga ćemo u narednom periodu  podržati sve projekte koji će osnažiti perspektivu ekološkog razvoja našeg grada“’, istaknuo je Denis Hot zahvalivši se na posjeti zadarskim kolegama i najavi daljnje suradnje.

Prikupljanje i odvoz komunalnog otpada, čišćenje javnih površina te uklanjanje nepropisno odloženog otpada samo su neki od svakodnevnih poslova Čistoća d.o.o. Podgorica. Na području Podgorice dosad su ugrađena 242 polupodzemna spremnika za otpad, a na javnim površinama raspoređeno je 4 178 klasičnih kontejenra. Glavni grad Crne Gore također raspolaže s ukupno šest reciklažnih dvorišta.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Putem „Dubrovačkog oka“ u kratkom roku riješeno 94 % prijava građana

Građani Dubrovnika su i u 2022. godini vrlo aktivno koristili platformu „Dubrovačko oko“, interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima. Kako bi se omogućio što neposredniji kontakt s građanima i lakše rješavanje manjih komunalnih pitanja, Grad Dubrovnik je uz „Dubrovačko oko“ formirao i Pododsjek za hitne intervencije, s novim komunikacijskim kanalima.

U Podgorici se nastavlja ugradnja polupodzemnih spremnika za otpad

Ekipe podgoričke Čistoće prethodnih su dana ugradile dodatna dva polupodzemna spremnika za otpad zapremine 3mᵌ, a ovog je tjedna nastavljena i ugradnja spremnika zapremine 5mᵌ s dva otvora za odlaganje dvaju frakcija otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER