Stambene zgrade u Ludbregu dobivaju polupodzemne spremnike

Uz druge prednosti, polupodzemni spremnici su estetski prihvatljiviji!

Grad Ludreg je kroz europske projekte već ranije testirao funkcionalnost polupodzemnih spremnika koji su se pokazali kao dobro rješenje za učinkovito korištenje prostora na mjestima gdje se prikuplja otpad.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Grad Ludbreg krenuo je u projekt zbrinjavanja otpada u stambenim zgradama ugradnjom polupodzemnih spremnika.

„Sve zgrade imaju kontejnere otvorenog tipa, a osim što često ne izgledaju lijepo, zna se događati da ima i onih koji otvaraju kontejnere, razbacuju otpad iz njih, sama veličina kontejnera ponekad nije dovoljna i stvaraju se različiti problemi sa zbrinjavanjem otpada u zgradama. Odlučili smo uljepšati centar grada i kod stambenih zgrada postaviti polupodzemne spremnike.“ – kazao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Osim spomenutih prednosti polupodzemni spremnici osiguravaju i manje troškove za same stanare, a u Gradu Ludbregu ističu kako je odvoz otpada jednostavniji.

Projekt je vrijedan oko 130 tisuća eura, a zajednički ga financiraju FZOEU i Grad Ludbreg. Postavljanje polupodzemnih spremnika već je započelo, a bit će postavljeni na 11 lokacija i obuhvatit će komunalni otpad, staklo i biootpad.

„Imali smo 'izlet' s polupodzemnim kontejnerima i u Vinogradima Ludbreškim, ali nažalost tamo smo ih morali ukloniti jer se to pretvorilo u odlagalište otpada. Zbog dostupnosti nisu bili korišteni samo od strane mještane, već su otpad često dovozili i stanovnici susjednih općina. Ipak, prednost polupodzemnih spremnika itekako je vidljiva. Sprječavaju rasipanje otpada, raznošenje vjetrom, curenje sadržaja i širenje neugodnih mirisa. Uz uštedu, vjerujemo kako je ovo za stanovnike stambenih zgrada najbolje rješenje.“ – zaključio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Varaždinu počeo projekt izgradnje i opremanja sortirnice otpada

Prošlog petka izvršeno je uvođenje u posao tvrtke MEPRO d.o.o. s kojom je Grad Varaždin potpisao ugovor o izgradnji i opremanju sortirnice u okviru projekta „Izgradnja i opremanje postrojenja za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – sortirnica“. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER