51 solarna elektrana na krovovima ljubljanskih javnih zgrada

Važan korak prema postizanju ugljične neutralnosti do 2030.

U Ljubljani je sredinom listopada potpisan ugovor za realizaciju projekta „Zelena energija na površinama i objektima Grada Ljubljane“, u okviru kojeg će se na krovovima javnih zgrada u vlasništvu Grada Ljubljane postaviti 51 solarna elektrana.

„Javno-privatno partnerstvo između Grada Ljubljane i tvrtki RESALTA d.o.o., RES ERP d.o.o. i Energetika Ljubljana predstavlja izniman iskorak u našim naporima za održivu budućnost Ljubljane“, ističu u Gradu Ljubljani.

Osnovna ideja projekta je postavljanje solarnih elektrana na krovovima javnih zgrada u vlasništvu Grada Ljubljane čije će javne ustanove od privatnih partnera dobivati cjelovitu uslugu, odnosno zelenu energiju proizvedenu na javnim zgradama, upravljanje i redovito održavanje solarnih elektrana te opskrbu u slučaju manjka proizvedene električne energije. Prijenos većine rizika na privatne partnere ujedno povećava pouzdanost projekta za Grad Ljubljanu, što se posebno odnosi na obvezu upravljanja i redovitog održavanja, a time i nesmetanog rada solarnih elektrana tijekom cijelog trajanja koncesije.

Ukupno se planira postavljanje 51 solarne elektrane na krovovima javnih zgrada, uključujući osnovne škole, dječje vrtiće, domove zdravlja te sportske i kulturne objekte, i to ukupne snage gotovo 5 MWp, a zajamčena godišnja proizvodnja bit će veća od 5200 MWh.

Vrijednost projekta je oko pet milijuna eura, a koncesijski ugovor trajat će 17 godina, nakon čega će solarne elektrane postati vlasništvo Grada Ljubljane. Dodatna vrijednost projekta je mjesečni obračun električne energije, tzv. „net billing“, koji će Gradu Ljubljani omogućiti korištenje viška električne energije proizvedene unutar obračunskog mjeseca i to kada postoji manjak energije.

47 od 51 solarne elektrane bit će spojeno u jednu veliku energetsku zajednicu, dosad najveću u Sloveniji, koja će objediniti javne zgrade te omogućiti učinkovito korištenje energetskih resursa i projekt učiniti održivijim.

  • Lljubljana / © Ekovjesnik

„Ovim projektom pridonijet ćemo smanjenju emisije stakleničkih plinova te osigurati održivu i čistiju budućnost našeg grada. Zajedno ćemo tijekom trajanja projekta uštedjeti više od 2 500 tona ekvivalenta CO2, što je vrijednost koju pročišćava oko 95 000 stabala prosječne veličine. Javno-privatno partnerstvo izvrstan je primjer suradnje sektora koji udružuju svoje snage i resurse za opće dobro. Ovaj projekt važna je prekretnica na putu prema održivijem, odgovornijem i zelenijem gradu“, ističu u Gradu Ljubljani.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovce kao ambasadori solarne energije u Beču

U Beču su proizveli 200 pari čarapa od vune ovaca koje „kose” travu na području jedne od najvećih solarnih elektrana u Austriji, čime se na nekonvencionalan način želi promovirati solarna energija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER