U Medulinu će se 18. studenog održati druga akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve

Akcija se održava u sklopu projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2“, a zbog kiše je odgođena za subotu 18. studenog 2023.

U Medulinu će se u subotu 18. studenog 2023. održati druga akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve, koja se organizira u sklopu projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2“.

Projekt „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2“ provodi Udruga Sakramenski u suradnji s medulinskom osnovnom školom, Javnom ustanovom Kamenjak, komunalnim poduzećem Med eko servis d.o.o. i Općinom Medulin, a financiran je sredstvima proračuna Općine Medulin i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, iz Fonda gradova i općina.

Organizatori pozivaju zainteresirane mještane i posjetitelje svih generacija, sve one koji i inače obilaze lokvu u Medulinu i uživaju u toj maloj oazi prirode i njenoj bioraznolikosti, da se pridruže u drugoj zajedničkoj akciji uređenja okoliša lokve tijekom koje će svi moći sudjelovati u sadnji stabala i bilja kojima će se dodatno oplemeniti površina uz lokvu, a tijekom dana će biti organizirane i razne popratne aktivnosti s posebnim naglaskom na najmlađe.

  • Zbog očekivanog lošeg vremena akcija se ipak odgađa za iduću subotu, 18. studenog 2023.

Okupljanje sudionika je do 10 sati, kada će započeti planirani program te će se paralelno odvijati sadnja i popratne aktivnosti. U samoj sadnji će volonterima i mještanima pomagati djelatnici Med eko servisa koji će prethodno teren i pripremiti za sanju, a akciju će voditi i koordinirati Iva Tominović Matas iz Green Hypnotic d.o.o. koja je izradila projekt uređenja okoliša lokve. Subotnjom akcijom sadnje će se realizirati njegova II. faza, a sadni materijal za ovu akciju, ukupno 90 stabala i biljaka, među kojima murve, bazge, nešpule, jorgovane te grmoliko bilje, u vrijednosti od 8 000 eura, nabavila je Općina Medulin.

  • U Medulinu je 6. svibnja 2023. održana prva zajednička akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve © Elvis Malagić

Ovoj centralnoj aktivnosti malog velikog projekta u zajednici „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2“ prethodile su aktivnosti fokusirane na najmlađe sumještane: edukativne radionice za mališane iz Dječjeg vrtića Medulin pod vodstvom edukatora Javne ustanove Kamenjak, lutkarske radionice udruge Puppeta s učenicima 3. i 4. razreda OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina, kreativne radionice za učenike viših razreda medulinske osnovne škole, održane u Šantaduru – centru baštine i održivog razvoja, na temu Medulinske lokve, a pod vodstvom prof. Mirjane Konta te Igora Fabrisa iz udruge Art Studio, kao i edukacija za učenike nižih i viših razreda iste škole pod vodstvom doc. dr. sc. Petre Burić s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli i izv. prof. dr. sc. Ines Kovačić s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

U subotu će također naglasak biti na najmlađima, malim čuvarima prirode i Medulinske lokve, pa će tako već na samom početku programa, kao svojevrstan uvod u akciju sadnje, jedinstven i posebno za ovu prigodu osmišljen lutkarski igrokaz pod nazivom „Šetnja s lutkama uz Medulinsku lokvu“ održati fenomenalne Anja Kolić i Nataša Banko Kolić iz udruge Puppeta. Potom će se djeca u pratnji učitelja ili roditelja uz ostale sudionike uključiti u akciju sadnje i time doprinijeti uređenju okoliša lokve. Nakon sadnje moći će se uključiti u dvije radionice, jedna u kojoj će se pripremati zdravi obroci za ptice te druga u kojoj će se oslikavati kućice za ptice koje će potom biti postavljene na okolna stabla.

Za sve će sudionike biti osigurane rukavice i oprema za rad, okrjepa i ručak nakon dovršetka sadnje (planirano trajanje akcije s uključenim popratnim aktivnostima i zajedničkim objedom sudionika je 14 sati).

Za zabavu i veselje najmlađih tijekom događaja u goste nam dolazi majstorica šminke Rozana Mihovilović Perc iz Make Up Cornera, koja će mališanima oslikati lica veselim i šarenim motivima povezanim s Medulinskom lokvom.

  • U Medulinu je 6. svibnja 2023. održana prva zajednička akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve © Elvis Malagić

Organizatori unaprijed zahvaljuju svima koji će se odazvati dolaskom na subotnju akciju sadnje te tako doprinijeti uređenju tog lokaliteta i učiniti nešto dobro i vrijedno za sebe, svoje mjesto i za život na lokvi. Sadržaji ovog događaja su besplatni za sve sudionike zahvaljujući Općini Medulin i Zakladi za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva koje su financijski podržale ovu i sve ostale aktivnosti projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2“. Na događaju će sudjelovati i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac sa suradnicima i predstavnicima partnerskih organizacija i ustanova te općinskih tvrtki.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

U zajedničkoj akciji velikih i malih uređen okoliš posljednje lokve na području Medulina

U Medulinu je 6. svibnja 2023. održana prva zajednička akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve. Akciju je organizirala Udruga Sakramenski u sklopu projekta „Svi za lokvu, lokva za sve!“ koji provodi u suradnji s Osnovnom školom dr. Mate Demarina, Javnom ustanovom Kamenjak, komunalnim poduzećem Med eko servis d.o.o. i Općinom Medulin, koja projekt financira sredstvima iz svoga proračuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER