Medulin: Tri tematska predavanja posvećena Medulinskoj lokvi

Predavanja se organiziraju u sklopu projekta udruge Sakramenski „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“

U Multimedijalnom centru Općine Medulin – 3mc (Medulin, Centar 58) ovog petka, 25. studenog, održat će se tri tematska predavanja posvećena Medulinskoj lokvi.

Predavanja su namijenjena mještanima Općine Medulin i široj zainteresiranoj javnosti, a kao aktivnost su dio projekta udruge Sakramenski „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“, koji se provodi u suradnji s partnerima: OŠ dr. Mate Demarina Medulin, JU Kamenjak, Med Eko servis d.o.o., udruge Format i Mutila te u suradnji i uz financijsku podršku Općine Medulin.

Događaj će početi u 18 sati, ulaz je slobodan, a redom će izlagati Andrej Bader, mag. hist., s temom „Povijesni i društveni značaj Medulinske lokve“, zatim dr. sc. Neven Iveša, s temom „Važnost očuvanja staništa kopnenih voda u Istri“ te doc. dr. sc. Petra Burić koja će govoriti o temi „Bioraznolikost Medulinske lokve: pregled preliminarnih istraživanja“.

Predviđeno trajanje predavanja je do 19.30 sati, no događaj je zamišljen kako bi mještane, službe i čelne ljude Općine Medulin, predstavnike projektnih partnera te sve zaljubljenike u Medulinsku lokvu informirao i educirao te okupio u razgovoru i zajedničkom promišljanju o stanju i budućnosti Medulinske lokve i nakon izlaganja predavača.  

Kao poseban lokalitet za koji mnogi i danas ne znaju da postoji, Medulinska lokva je zaista specifičan i pomalo začudan mikrosvijet i eko sustav koji zaslužuje da o njoj svi dionici lokalne zajednica razgovaraju, promišljaju, uče i osvijeste značaj kako za životinjske i biljne vrste čije je ona stanište ili (pri)stanište, tako i za mjesto i mještane, u prošlosti, danas i u budućnosti. Učiniti zajedno prve korake prema sustavnijoj brizi, zaštiti, očuvanju i valorizaciji jedine preostale lokve u Medulinu cilj je ovog događaja kao i cijelog projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!”.

Tematska predavanja za mještane i javnost druga su projektna aktivnost nakon prošlog četvrtka održane edukacije za najmlađe sumještane, i to upravo na lokalitetu lokve. Tom su se prilikom put lokve zaputila dva razreda Osnovne škole dr. Mate Demarin Medulin, sveukupno 50-ak učenika, i to konkretno 3. razred, grupa „Malih ekologa” u pratnji učiteljice Jasminke Zović i potom učenici 6. razreda, grupa „Mladi prirodnjaci” u pratnji profesorice Natalije Zoričić. U dvije edukativne radionice koje je vodila Nikolina Premante, edukatorica Javne Ustanove Kamenjak, osnovnoškolci su učili o životu u (i uz) lokvu te upoznavali biljne i životinjske vrste koje obitavaju područje. Voditeljica je uz primjenu najnovijih metoda šumske pedagogije djeci približila tematiku i motivirala ih na daljnje istraživanje, a tijekom radionica koje su protekle u zabavi i druženju, učenju i razgovoru, bilo je dovoljno vremena i za malu eko akciju. Tako su na kraju svi učenici i učiteljice zasukali rukave i pokazali svojim primjerom kako briga o mjestu u kojem živimo i okolišu koji nas okružuje počinje već od najranije dobi te, također, kako svatko ponaosob može doprinijeti očuvanju prirodnog bisera poput Medulinske lokve, već samim čišćenjem odbačenog otpada koji su i ovom prilikom mališani prikupili u nekoliko većih vreća.

U nastavku projekta školarci će istraživati temu Medulinske lokve sa svojim nastavnicima te će temeljem svojih spoznaja izraditi nove, vrijedne materijale i sadržaje posvećene Medulinskoj lokvi. Mali će ekolozi kao autori realizirati slikovnicu o lokvi, a Mladi prirodnjaci će u suradnji s Javnom ustanovom Kamenjak pripremiti sadržaj informativno-edukativne tabele koju će Ustanova potom financirati i postaviti na samom lokalitetu. Dodatno će učenici svih 6. razreda medulinske osnovne škole realizirati izložbu plakata o flori i fauni Medulinske lokve. Biti će prilike i za uključivanje zainteresiranih mještana u konkretnoj, zajedničkoj akciji uređenja lokaliteta uz projektne partnere te stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane da prate i sudjeluju u daljnjim aktivnostima projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!” koji želi okupiti lokalnu zajednicu i njene dionike u cilju edukacije, osvješćivanja, te poticanja na zajedničku brigu, očuvanje i valorizaciju “zeleno-plavog srca Medulina”.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

U zajedničkoj akciji velikih i malih uređen okoliš posljednje lokve na području Medulina

U Medulinu je 6. svibnja 2023. održana prva zajednička akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve. Akciju je organizirala Udruga Sakramenski u sklopu projekta „Svi za lokvu, lokva za sve!“ koji provodi u suradnji s Osnovnom školom dr. Mate Demarina, Javnom ustanovom Kamenjak, komunalnim poduzećem Med eko servis d.o.o. i Općinom Medulin, koja projekt financira sredstvima iz svoga proračuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER