U zajedničkoj akciji velikih i malih uređen okoliš posljednje lokve na području Medulina

U sklopu projekta „Svi za lokvu, lokva za sve!“ održana prva zajednička akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve

U Medulinu je 6. svibnja 2023. održana prva zajednička akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve. Akciju je organizirala Udruga Sakramenski u sklopu projekta „Svi za lokvu, lokva za sve!“ koji provodi u suradnji s Osnovnom školom dr. Mate Demarina, Javnom ustanovom Kamenjak, komunalnim poduzećem Med eko servis d.o.o. i Općinom Medulin, koja projekt financira sredstvima iz svoga proračuna.

Ova hvalevrijedna akcija organizirana je s ciljem očuvanja i uređenja vrijednog lokaliteta Medulinske lokve te je okupila relevantne dionike lokalne zajednice, uključujući i članove inicijative mještana za zaštitu Medulinske lokve, koju predvodi Kristijan Siladić, inicijator i voditelj Facebook grupe „Medulinska lokva“.

Akcija je počela prigodnim otkrivanjem informativno-edukativne table koja predivnim vizualima i zanimljivim tekstovima na četiri jezika posjetiteljima predstavlja povijest i društveni značaj te sadašnjost i bogatstvo bioraznolikosti Medulinske lokve. Uz pregršt vrijednih informacija, na tabli su navedene specifičnosti po kojima je Medulinska lokva jedinstvena pa je tako na njoj zasluženo mjesto našao i najsimpatičniji stanovnik i maskota Medulina – osamnaestogodišnji gusan Gagi. Pripremu, izradu i postavljanje tematske table financirala je i realizirala Javna ustanova Kamenjak, u suradnji s OŠ dr. Mate Demarina i Općinom Medulin.

  • © Elvis Malagić

Posebni ugođaj prilikom otkrivanja table stvorila je malena Vita Radošević, učenica trećeg razreda OŠ dr. Mate Demarina, i to recitacijom pjesme posvećene Medulinskoj lokvi koju je napisala uz mentorstvo učiteljice Jasminke Zović. Učenici Vitinog razreda ujedno su članovi skupine Mali ekolozi, a njena će pjesma biti objavljena u njihovoj slikovnici posvećenoj Medulinskoj lokvi koju pripremaju zajedno s učiteljicom kao jednu od aktivnosti ovog projekta.

U nastavku akcije okupljene mještane i predstavnike projektnih partnera pozdravio je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac ističući kako je sama lokva od velikog značaja za sve Medulince te upravo zbog toga uređenje njenog okoliša predstavlja iznimno važan korak u očuvanju i promociji samog lokaliteta. Dodao je kako se ovom akcijom sadnje realizira prva faza, nakon koje slijedi razrada projekta i druga faza uređenja i sadnje, koja će obuhvatiti i ostatak područja.

  • Učenici šestih razreda OŠ Medulin © Sonja-Barbara Bader

U pozdravnim riječima načelniku se pridružio i ravnatelj JU Kamenjak, Aljoša Ukotić, koji je izrazio zadovoljstvo što se okupio velik broj djece koji će kroz akciju razvijati svijest i učiti o važnosti brige za okoliš. Dodao je kako se JU Kamenjak rado uključila u projekt „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“, provedbom edukacija za najmlađe te izradom i postavljanjem info-edukativne table kojom će svi posjetitelji - domaći i strani, moći saznati više o ovoj vrijednoj lokaciji.

Svojim dolaskom mnoge je razveselila omiljena medulinska učiteljica Anica Ramić koja je još 1977. bila nositeljica ekološke svijesti i osnivačica ogranka „Mladih čuvara prirode – Cvrčak“ u medulinskoj osnovnoj školi. Prisjećajući se svega što je s brojnim generacijama učenika radila po pitanju očuvanja prirode, izrazila je sreću i zadovoljstvo što je neke od svojih učenika ovom prilikom vidjela u ulozi roditelja, koji su na radnu akciju došli sa svojom djecom.

  • © Elvis Malagić

Akcija sadnje odvijala se uz stručno vodstvo i koordinaciju Ive Tominović Matas iz tvrtke Green Hypnotic, koja je izradila projekt uređenja Medulinske lokve, te uz pomoć djelatnika komunalnog poduzeća Med eko servis. Mještani i posjetitelji, učenici nižih i viših razreda medulinske škole, članovi inicijative građana za zaštitu lokve, volonteri udruge, predstavnici JU Kamenjak, kao i čelni ljudi Općine Medulin, zasukali su rukave i posadili ukupno 39 stabala i biljaka. Sadni materijal sačinjen od koprivića – ladonje, kruške, brnistre i grmolikog bilja u vrijednosti većoj od 5 000 eura nabavili su Općina Medulin i Med eko servis d.o.o. Posađenim stablima i biljem na odabranoj lokaciji višestruko je oplemenjen okoliš lokve te je stvorena vizualna i akustična barijera, odnosno svojevrsna zelena, prirodna tampon zona prema prometnici i sve većem broju izgrađenih stambenih objekata kako bi se u što većoj mjeri umanjio utjecaj na eko sustav lokve te zaštitio njen biljni i životinjski svijet.

Uz akciju sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve, pripremljen je i niz popratnih sadržaja s fokusom na najmlađe sudionike. Tako su izloženi plakati koje su na temu lokve, uz pomoć i vodstvo profesorice Natalije Zoričić, pripremili učenici šestih razreda OŠ Medulin. Osim toga, mladi prirodnjaci su istog dana uz pomoć multimedijalne umjetnice Branke Popov oslikali kućice za ptice koje će se postaviti na stablima oko lokve čime će postati pogodna staništa za gniježđenje raznovrsnih ptica.

 

  • Fotografije © Kristijan Siladić

Za djecu mlađeg uzrasta, uključujući grupu Malih ekologa, održana je radionica pripreme zdrave hrane za stalne stanovnike lokve – guske i patke, za koje je uz vodstvo biologinje Petre Burić pripremljen obrok od raznovrsnog povrća, voća i zrnja.

  • © Mirjana Siladić

Organizatori akcije održane u sklopu projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“ su u znak zahvale i za sjećanje na ovaj izniman dan svim sudionicima podijelili kape i male igre slagalice s otisnutim logotipom projekta koji predstavlja lokvu i njenu glavnu zvijezdu gusana Gagija koji mještane poziva na brigu i ljubav prema prirodi i Medulinskoj lokvi.

VEZANE VIJESTI

Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER