Izložba koja se ne propušta: IVAN MEŠTROVIĆ – RETROSPEKTIVA

Izložba Ivana Meštrovića u galeriji Klovićevi dvori moći će se posjetiti od 22. studenog 2023. do 3. ožujka 2024. godine.

Galerija Klovićevi dvori i Muzeji Ivana Meštrovića najavljuju izložbu Ivana Meštrovića (Vrpolje, 1883. – South Bend, Ind., SAD, 1962.) kojom će se obilježiti 140. godišnjica rođenja najznačajnijeg hrvatskog umjetnika 20. stoljeća te ujedno zaključiti obilježavanje 40 godina djelovanja Galerije Klovićevi dvori.

Ova će retrospektiva s djelima prikupljenima iz zemlje i svijeta biti najveća umjetnička prezentacija Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina, kakvu generacije ljubitelja umjetnosti nisu imale prilike vidjeti, ističu u Galeriji Klovićevi dvori.

  • Ivan Meštrović, Zdenac života, Beč, 1905., sadra, v. 110, promjer 182 cm, Atelijer Meštrović, Zagreb, AMZ-289-293

Izložba će u širokoj dispoziciji obuhvatiti sve faze stvaralaštva Meštrovićeva opusa, koje će na način dosadašnjih velikih izložbenih prezentacija u Galeriji Klovićevi dvori pratiti bogato opisan životopis dostojan napetog filmskog scenarija. Rijetko izlaganim umjetninama iz hrvatskih i inozemnih muzeja i institucija te privatnih zbirki ukazat će se na aktualnost Meštrovićeva opusa u europskim i svjetskim razmjerima, kao i upoznati mlađe generacije s važnošću ovoga umjetnika i vrijednosti njegove umjetnosti. Dominantne teme poput akta, spomeničke plastike, portreta, herojskih ciklusa i sakralnih motiva apostrofirat će nemjerljiv utjecaj kipara na generacije autorica i autora. Cilj izložbe je podsjetiti na vodeću poziciju Ivana Meštrovića koji je svojim klasičnim, mediteranskim identitetom, širokim spektrom motiva, stilskih involviranosti i upućenosti na raznorodne materijale i medije, redefinirao značenje i smjer figurativne umjetnosti.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a otvara se 22. studenog 2023. Posjetitelji će izložbu moći posjetiti do 3. ožujka 2024. godine.

 

  • Ivan Meštrović, Kraljević Marko, Zagreb, 1910., bronca, 39,5 x 30 x 14,2 cm, Galerija Meštrović, Split, GMS- 105 (lijevo) / Ivan Meštrović, Srđa Zlopogleđa, Pariz, 1908., bronca, 52 x 35 x 31 cm, Atelijer Meštrović, Zagreb AMZ-214 (desno)

Na tri etaže i u prekrasnom atriju te predvorju Galerije Klovićevi dvori predstavit će se umjetnikov kiparski opus. Posjetitelji će imati priliku upoznati se s čudesnim eposom vrtoglavog uspona, dramatične borbe i mukotrpnog kreativnog pregnuća velikog umjetnika. Na izložbi će biti predstavljeno 200-tinjak djela iz Meštrovićeva, diljem svijeta, razasutog opusa.

Autorice izložbe dr. sc. Petra Vugrinec (muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori) i dr. sc. Barbara Vujanović (muzejska savjetnica Atelijera Meštrović) odabrale su reprezentativna, manje poznata i posve nepoznata djela iz hrvatskih i europskih muzejskih i privatnih zbirki. Izložbeni narativ i inventivni postav, koji će maksimalno poštivati estetiku i simboliku djela, pružit će novu valorizaciju opusa koja će podjednako biti zanimljiva domaćoj i stranoj širokoj i stručnoj publici.

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Projekt Ilica: Q'ART budi sve boje Ilice

Ove jeseni od 13. do 19. rujna Projekt Ilica: Q’ART donosi sve boje Ilice u srce grada i budi autentičnu šarolikost glavne zagrebačke ulice Ilice i Britanskog trga.

Bliži se završetak projekta Novog HPM-a

Od 26. listopada na Europskom trgu razgledajte izložbu „Fondovi Europske unije i Grad Zagreb za novi Hrvatski prirodoslovni muzej”, posljednju od četiri izložbe iz serije „Do Novog HPM-a”. Izložbom se na 16 panoa predstavljaju ilustracije interijera i postava novog muzeja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER