Obilježavanje prvih 15 godina JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

U ponedjeljak je otvorena multimedijalna interaktivna izložba Diverterra

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u nedjelju 26. studenog započela je s obilježavanjem 15 godina rada, i to foto safarijem „Močvara puna života“, a danas je otvorena multimedijalna interaktivna izložba Diverterra. Mnoštvom različitih događanja cilj je pokazati opseg i različitost djelokruga Javne ustanove, kao i prekrasna zaštićena područja.

Ekskluzivni foto safari „Močvara puna života“ održan je u Crnoj mlaki koja je zaštićena kao Posebni ornitološki rezervat, Natura je područje, kao i jedno je od svega pet Ramsarskih područja u RH. Okružena raskošnom šumom te obrasla trskom i vodenim biljem Crna mlaka predstavlja raj za ptice koji se prostire na 640 ha. Najzanimljivija je u vrijeme jesenske selidbe ptica kada se može vidjeti i više od 20 000 ptica, koje na ovo područje dolaze kako bi se odmorile ili prehranile na svom putu dalje prema jugu.

Cilj foto safarija je promicanje važnosti zaštite zaštićenog područja Crne mlake kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijesti javnosti o vrijednostima i ljepoti ovog područja. Organiziran je za svega deset fotografa jer dosadašnja praksa je pokazala da manji broj fotografa znači bolje fotografije, na taj način njihov umjetnički doživljaj dolazi do punog izražaja. Po završetku foto safarija slijedi foto natječaj na kojem će pratitelji Facebook stranice Javne ustanove Zeleni prsten odabrati najbolje fotografije.  

U ponedjeljak je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja u područnoj školi Strmec otvorena i  multimedijalna izložba Diverterra. Izložba pokriva teme zaštite prirode i okoliša s fokusom na jednu od najvećih ugroza – klimatske promjene. Kroz izložbu vode animirani likovi odnosno sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela.

Ravnateljica Javne ustanove Zeleni Prsten dr. sc. Tatjana Masten Milek istaknula je: „O temama nam govore animirani likovi u obliku svima nam poznatih životinja. Tako nam jež govori o činjenici da kod svih živih bića postoji potreba za zrakom, vodom, hranom i skloništem, dok čovjek svojim djelovanjem i ponašanjem utječe na resurse i prirodu.  Morska kornjača nam prezentira biološke vrijednosti i bogatstvo morskih ekosustava te pritiske na Jadransko more. Animirani lik vidre priča o velikoj bioraznolikosti ekosustava kopnenih voda i o njihovoj važnosti za čovjeka i vrste koje u njima žive. Ris govori o vrijednosti naših šuma te kako se šuma mora koristiti održivo, dok dinarski voluhar prezentira krš, endeme krša, zaštićena područja te povezanost reljefa i klime kao uzroka iznimne bioraznolikosti i georaznolikosti. Lik u obliku medvjeda govori o meteorologiji, klimi i klimatskim promjenama te njihovu utjecaju na život na Zemlji, a pčela prezentira koncept održivog razvoja kao temelj očuvanja života na Zemlji.”

Ravnatelj osnovne škole Sveta Nedelja Zvonimir Markić, podsjetio je djecu na osnovnu funkciju škole, a to je učenje i poručio im: „Čovjek kad uči mijenja svoje stavove, mijenja svoje ponašanje. Ne možete vi, ne mogu ja spasiti svijet ali možemo napraviti malu stvar a tisuću malih stvari postaje jedna velika stvar.“ 

Osim putem tableta, djeca o važnosti zaštite prirode i okoliša uče na radionicama kroz igru – slaganjem puzzli i bojanjem bojanki, a edukatori ih uče da razmišljaju o ciklusima u prirodi na primjeru hotela za kukce. Tako su tu osmišljena različita didaktička pomagala (bojanka, puzzle, „hotel“ za kukce) koja djeci dodatno približavaju sadržaj.

Izložba će biti dostupna za razgled grupnih i individualnih posjetitelja od ponedjeljka 27. studenog do ponedjeljka 4. prosinca 2023. godine. Obilazi se u malim grupama, a najava je neophodna. Tijekom vikenda grupe će biti vođene s početkom u 10, 11:30 i 13 sati. Prijave se do četvrtka 30. studenog primaju na e-mail: darko.slukan@zeleni-prsten.hr. Ulaz na izložbu je besplatan.

Obilježavanje prvih 15 godina JU Zeleni prsten Zagrebačke županije nastavlja se:

  • u srijedu, 29.11. u 11 sati na sadnji „15 stabala za naših 15 godina“ Dvorac Lužnica, Lužnički odvojak 3, Zaprešić
  • u četvrtak, 30. 11. 2023., u 10 sati, na međunarodnom okruglom stolu „14 000 razloga za uzbunu“, Hotel Livadić, Trg kralja Tomislava 1, Samobor
  • u četvrtak, 30. 11. 2023., u 19 sati na otvorenju izložbe fotografije leptira „Najljepši stanovnici planeta“, Zoološki vrt Grada Zagreba, Fakultetsko dobro 1, Zagreb

S obzirom na najavljene loše vremenske uvijete postavljanje hotela za kukce za sada je odgođeno.

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

15 stabala za 15 godina rada

Središnja proslava 15. obljetnice Javne ustanove Zeleni prsten održana je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću, u srijedu 29. studenoga 2023. godine, gdje je u suradnji s Hrvatskim šumama, Upravom šuma podružnicom Zagreb održana akcija „15 STABALA ZA NAŠIH 15 GODINA“.

Isplaćene naknade za gnijezda bijele rode

Naknada za popravak i zamjenu krovišta isplaćuje se zbog šteta koje gnijezda bijelih roda svojom težinom čine vlasnicima objekata na kojima se nalaze. Visina naknade je 700,00 kn po gnijezdu.

Održana sedma biciklijada „Put bijele rode“

Jedna od najposebnijih biciklijada u zagrebačkom kraju, biciklijada „Put bijele rode” koja spaja Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, održana je sedmi put u subotu 8. srpnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER