Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

Edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ najljepša je učionica na otvorenom

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Svrha staze „Upoznajmo šumu“ je promicanje i korištenje rekreativnih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza. Staza predstavlja malu školu u prirodi - poučnim tablama i učionicom na otvorenom nastoji se dati prikaz šumskog bogatstva.

 

Stazu je otvorio Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, zahvalivši Javnoj ustanovi Zeleni prsten što skrbi o prirodi na brojne načine kako bi Zagrebačka županija zadržala status zelenog zagrebačkog prstena. „Stanovnici i posjetitelji Zagrebačke županije postali su bogatiji za novo mjesto za uživanje u prirodi i rekreaciji. Nema sumnje da će ovo mjesto, pogotovo u dane vikenda vrvjeti izletnicima. Posebno treba pohvaliti edukativni karakter šetnice, posebno za školarce. Nema sumnje, ovdje će imati najljepšu učionicu na otvorenom.“ – istaknuo je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Stazu „Upoznajmo šumu“ otvorio je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije © JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Prirodne ljepote Stražnika predstavila je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije dr. sc. Tatjana Masten Milek. „Ljepota Park šume Stražnik primijećena je davne 1970. godine kada je i zaštićena. Park šuma Stražnik zajedno s park šumom Tepec-Palačnik čini prepoznatljivu vizuru Samobora. Sunčani Stražnik mješovita je šuma koja se sastoji od smreke i pitomog kestena te u manjoj mjeri bukve i hrasta kitnjaka. Posebnost ovog područja je crni bor, crnogorično stablo iz porodice borovki. Šetnja borovom šumom olakšava disanje osobama koje imaju problema s dišnim organima tako da vjerujemo da će ovo postati novo omiljeno šetalište Samoboraca, ali i Zagrepčana koji su oduvijek voljeli dolaziti u samoborski kraj. Ipak su šume „pluća“ našeg planeta!“ – poručila je ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije. dr. sc. Tatjana Masten Milek.

 

© Ekovjesnik

Dalibor Udovič iz tvrtke Montera, koja je odradila posao uređenja staze, pojasnio je da je staza u dužini 350 metra, kružnog oblika sa šetnicom koja je izdignuta od razine tla pola metra radi lakšeg kretanja. Izaslanik ministrice poljoprivrede Igor Đurišević naglasio je da ga veseli da se ovakav projekt ostvario u blizini urbanog naselja te što je svima besplatno dostupan u svako doba godine.

 

© Ekovjesnik

Djeca osnovne škole Samobor imala su priliku „otvoriti“ učionicu na otvorenom radionicom „Jesen u mom kraju“. Njihovi osmjesi su najbolja pozivnica da dođete i uživate u edukativnoj stazi „Upoznajmo šumu“.

Učenice i učenici OŠ Samobor © JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Zanima li Vas koja ptica teži svega šest grama, a koja jedina niz drvo silazi naglavačke? Tko je glavni drvodjelac u šumskom svijetu, a tko su inženjeri ekosustava? Znate li tko su kraljevi šume i zašto kažemo da šuma liječi? Nema problema ako niste sigurni u svaki odgovor, provjerit  ćete ih na edukativnoj stazi. Upoznajte tajni svijet Stražnika – uživajte u ljekovitom mirisu borova, cvrkutu ptica i sićušnom svijetu kukaca! Prošećite stazom i dopustite da vam ispriča svoje najskrivenije tajne.

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma (Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali) bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

Obilježavanje prvih 15 godina JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u nedjelju 26. studenog započela je s obilježavanjem 15 godina rada, i to foto safarijem „Močvara puna života“, a danas je otvorena multimedijalna interaktivna izložba Diverterra. Mnoštvom različitih događanja cilj je pokazati opseg i različitost djelokruga Javne ustanove, kao i prekrasna zaštićena područja.

Čudesni leptiri u čudesnoj šumi

Čudesna šuma Žutica ugostila je proteklog vikenda umjetnike s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba na likovnoj koloniji. Tema kolonije bili su leptiri jer je šuma Žutica dom za preko 664 vrste leptira! I to 53 vrste dnevnih i 611 vrsta noćnih leptira.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER