15 stabala za 15 godina rada

Obilježena 15. obljetnica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Središnja proslava 15. obljetnice Javne ustanove Zeleni prsten održana je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću, u srijedu 29. studenoga 2023. godine, gdje je u suradnji s Hrvatskim šumama, Upravom šuma podružnicom Zagreb održana akcija „15 STABALA ZA NAŠIH 15 GODINA“.

Akcijom se željelo doprinijeti početku obnove spomenika parkovne arhitekture Parka oko dvorca Lužnica, stradalog u olujnom nevremenu ovoga ljeta. Posađene su one vrste koje su na tom mjestu bile prije nevremena a to su hrast lužnjak, divlji i pitomi kesten te tulipanovac. Uz svakog stablo postavljena je pločica s QR oznakom koja vodi na mrežne stranice Javne ustanove Zeleni prsten gdje se može saznati više informacija o pojedinoj vrsti.

  • Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja / Foto: JU Zeleni prsten

Dr. sc. Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije u presjeku prvih 15 godina posebni naglasak je stavila na projekte financiranje sredstvima Europske unije i ciljana istraživanja vrsta i staništa važnih za zaštitu prirode čime su dobiveni vrijedni podaci koji su polazna točka za prijavu i dobivanje budućih projekata financiranih iz  EU fondova.

„Pojačana unutar sektorska i međusektorska suradnja, kako domaća, tako i međunarodna, te intenzivna promocija zaštićenih područja kroz brojne aktivnosti, omogućili  su nam da se nametnemo kao jedna od boljih ustanova u Hrvatskoj po brizi za zaštitu i promociju zaštićenih područja. Brojnim aktivnostima i projektima postali smo poželjan partner za suradnju kolegama i ustanovama iz sektora zaštite prirode, osobito u području prijave zajedničkih projekata, ali i mnogo šire. Mogu reći da smo time počašćeni i smatram da je to jedan od naših najvećih uspjeha uz naravno projekte koje trenutno provodimo i one koji su iza nas i po kojima smo prepoznatljivi.“ – izjavila je dr. sc. Tatjana Masten Milek.

  • Igor Kreitmeyer i Zoran Mrdak / Foto: JU Zeleni prsten

Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, osvrnuo se na period prije 15 godina kad je većina županijskih ustanova započela s radom naglasivši da je nekadašnji romantičarski posao bavljenja zaštitom prirode prerastao u zahtjevan i predan rad u očuvanju prirodnih resursa. Naglasio je kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prati rad svih ustanova pa tako i Zelenog prsten te im je uputio pohvale u želji da tako nastave i ubuduće. Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da sa svega 6 djelatnika Javna ustanova Zeleni prsten , izradila najviše planova upravljanja od svih ustanova u RH, a planovi upravljanja su biti zbog mogućnosti korištenja sredstava EU-a.

Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, naglasio je da Zagrebačka županija prati i cijeni rad Javne ustanove jer sve što se ulaže u Zeleni prsten  se deseterostruko vraća. Brojna zaštićena područja kojima upravlja JU, 24 zaštićena područja i 24 Natura područja koja se prostiru na 38 tisuća hektara te čine ukupno 12 posto površine Zagrebačke županije su ponos Zagrebačke županije. Stoga je pozvao sve na zajednički rad na očuvanju prirode za buduće generacije.

Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja koja okuplja preko 100 zaštićenih područja iz 8 zemljama je istaknuo da je od svih javnih ustanova u Hrvatskoj Javna ustanova Zeleni prsten najaktivnija. Upravljaju s različitim kategorija zaštite i mnogo zaštićenih područja što je mnogo izazovnije nego kad upravljate s jednim područjem te dodao: „Zeleni prsten ima najveću energiju u suradnji s Dinaridima i sve nove ustanove koje se osnivaju upućujem na Zeleni prsten kako bi im prenijeli svoja znanja i iskustva koja su uz dobro rukovođenje ustanovom preduvjet kvalitetne zaštite prirode.“

U sklopu centralne proslave predstavljen je prvi promotivni video o Zaštićenim područjima Zagrebačke županije te su podijeljene zahvalnice Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Zagrebačkoj županiji, Hrvatskim šumama d.o.o., Ivanu Prepolcu, Turističkoj zajednici Općine Pisarovina, Općini Dubravica, Parkovima Dinarida, Zoološkom vrtu grada Zagreba i tvrtki Camp Zagreb.

  • Foto: JU Zeleni prsten

Obilježavanje prvih 15 godina JU Zeleni prsten nastavlja se sljedećim programom:

  • u četvrtak 30.11.2023. u 10 sati na međunarodnom okruglom stolu „14 000 razloga za uzbunu“, Hotel Livadić, Trg kralja Tomislava 1, Samobor
  • u četvrtak 30.11.2023. u 19 sati na otvorenju izložbe fotografije leptira „Najljepši stanovnici planeta“ (Zoološki vrt Grada Zagreba, Fakultetsko dobro 1, Zagreb)
  • edukativna multimedijalna izložba Divertera otvorena je za posjete do 4.11.2023. u područnoj školi Strmec, Sveta Nedelja
  • u srijedu 6.11.2003. u 10 sati na postavljanju hotela za kukce ispred osnovne škole Božjakovina

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Obilježavanje prvih 15 godina JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u nedjelju 26. studenog započela je s obilježavanjem 15 godina rada, i to foto safarijem „Močvara puna života“, a danas je otvorena multimedijalna interaktivna izložba Diverterra. Mnoštvom različitih događanja cilj je pokazati opseg i različitost djelokruga Javne ustanove, kao i prekrasna zaštićena područja.

Isplaćene naknade za gnijezda bijele rode

Naknada za popravak i zamjenu krovišta isplaćuje se zbog šteta koje gnijezda bijelih roda svojom težinom čine vlasnicima objekata na kojima se nalaze. Visina naknade je 700,00 kn po gnijezdu.

Održana sedma biciklijada „Put bijele rode“

Jedna od najposebnijih biciklijada u zagrebačkom kraju, biciklijada „Put bijele rode” koja spaja Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, održana je sedmi put u subotu 8. srpnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER