Lisabon je Europska prijestolnica inovacija za 2023. godinu

Objavljeni dobitnici nagrada za europsku prijestolnicu inovacija iCapital

Nagrade za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital) dodjeljuju se europskim gradovima koji najbolje promiču inovacije u svojim zajednicama. Ovogodišnji dobitnici glavnih nagrada su portugalski Lisabon i švedski Linköping.

Europska komisija objavila je dobitnike Nagrada za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital). Uz dobitnike glavnih nagrada objavljena su i imena drugoplasiranih i trećeplasiranih gradova.

U kategoriji Europska prijestolnica inovacija pobjednik je Lisabon, poljski glavni grad Varšava plasirao se na drugo mjesto, dok je ukrajinski Lavov osvojio treće mjesto.

Švedski grad Linköping pobjednik je u kategoriji Europski rastući inovativni grad, a slijede ga Padova (Italija) na drugom i Cork (Irska) na trećem mjestu.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Iliana Ivanova, dodijelila je nagrade u Marseilleu na svečanosti čiji je suorganizator bio Métropole Aix-Marseille-Provence, dobitnik nagrade iCapital 2022. Svečanosti su, među ostalima, prisustvovali gradonačelnici iz pobjedničkih gradova, zastupnici u Europskom parlamentu, gradonačelnik Haarlema (pobjednika u kategoriji rastućeg inovativnog grada 2022.) i dionici u području inovacija iz Francuske i više afričkih zemalja.

„Čestitke Lisabonu i Linköpingu! Oni su izvrstan primjer toga kako gradovi mogu iskoristiti inovacije za preoblikovanje urbanog krajolika, suočavanje s demografskim i gospodarskim promjenama i povećanje dobrobiti svojih građana. Čestitam i svim finalistima, koji s pomoću inovacija stvaraju bolju budućnost za građane.“ – poručila je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Dodjela nagrada bila je dio otvorenja Tjedna inovacija koji organizira Métropole Aix-Marseille-Provence (AMP) te je u okviru njega održana i konferencija „Share the future” i svečana dodjela nagrada „Prix des possibles” po uzoru na nagradu iCapital, koju dodjeljuje AMP kao potporu lokalnim inovatorima. Stručnjaci na visokoj razini i oblikovatelji politika imali su priliku raspravljati o proizvodnji energije u budućnosti, zaštiti vodnih resursa, potpori inovatorima i stvaranju održivog grada na Sredozemlju.

Podsjetimo, ovogodišnje deveto izdanje prestižnih Nagrada za europsku prijestolnicu inovacija, poznato i kao iCapital, održava se uz potporu Europskog vijeća za inovacije u okviru programa Obzor Europa. Nagrada iCapital dodjeljuje se gradovima koji imaju uključive inovacijske ekosustave, odnosno gradovima koji povezuju građane s akademskom zajednicom, poduzećima i javnim sektorom kako bi se na temelju rezultata ostvarivala veća dobrobit za društvo, uz istodobno poticanje revolucionarnih inovacija.

Kategorija Europske prijestolnice inovacija odnosi se na gradove s najmanje 250 000 stanovnika, a grad pobjednik dobiva novčanu nagradu u visini od milijun eura, dok drugoplasirani i trećeplasirani dobivaju po 100 000 eura. Kategorija Europski rastući inovativni grad obuhvaća gradove s 50 000 do 250 000 stanovnika, pobjednik osvaja nagradu u visini od 500 000 eura, a drugoplasirani i trećeplasirani grad po 50 000 eura.

Nagrada je prvi put dodijeljena 2014, a dosad su kao europske prijestolnice inovacija proglašeni Barcelona (2014.), Amsterdam (2016.), Pariz (2017.), Atena (2018.), Nantes (2019.), Leuven (2020.), Dortmund (2021.) i Métropole Aix-Marseille-Provence (2022.). Dosadašnji su pobjednici u kategoriji rastućih inovativnih gradova bili Vantaa (2021.) i Haarlem (2022.).

Nagrada iCapital jedna je od pet nagrada Europskog vijeća za inovacije koje se dodjeljuju u okviru programa Obzor Europa, EU-ova okvirnog programa za istraživanja i inovacije. Kandidirati se mogu gradovi iz svih država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa, a pobjednici se odabiru na temelju procjene dvaju žirija neovisnih stručnjaka na visokoj razini. Nagradom upravlja Izvršna agencija za Europsko vijeće za inovacije i MSP-ove.

Europska komisija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER