Udruživanje snaga s poduzetničkim kapitalom za potporu deep tech inovacijama u Europi

Za konkurentnost Europe u području ključnih tehnologija

Europska komisija jučer je pokrenula mrežu pouzdanih ulagača koja okuplja skupinu ulagača koji su spremni zajedno s EU-om ulagati u inovativna deep tech poduzeća u Europi. Unija ulaže iz Fonda Europskog vijeća za inovacije (EIC), koji je dio programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor Europa.

Prvu skupinu čini 71 ulagatelj iz cijele Europe, uključujući fondove poduzetničkog kapitala, javne investicijske banke, zaklade i korporativne fondove poduzetničkog kapitala, koji zajedno raspolažu s više od 90 milijardi eura imovine. Time se mreža pouzdanih ulagača pozicionira kao ključna inicijativa za mobilizaciju kapitala za europski sektor duboke tehnologije.

Nakon pripremnih sastanaka s ulagačima ranije ove godine Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, pokrenula je mrežu na događanju u Ateni. Sudionici su se obvezali na povelju Mreže pouzdanih ulagača u kojoj se utvrđuju zajedničke vrijednosti za izgradnju poduzeća u Europi i zajedničko ulaganje s Fondom EIC-a. Članovi mreže surađivat će uz potporu EIC-a na poticanju ulaganja i razmjeni najboljih praksi pri ulaganju u sektor duboke tehnologije.

„Pokretanjem mreže pouzdanih ulagača činimo važan korak naprijed u jačanju europskog inovacijskog ekosustava i osiguravanju da naša najperspektivnija poduzeća imaju kapital i potporu koji su im potrebni za rast. Udruživanjem snaga s poduzetničkim kapitalom odgovaramo na hitne izazove iznesene u Draghijevom izvješću koji pozivaju na odvažno djelovanje kako bi se osigurala konkurentnost Europe u području ključnih tehnologija.“ – izjavila je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

Pokretanje je odgovor na potrebu za povećanjem financiranja takvih poduzeća kako bi rasla u Europi, a njime se osigurava temelj za daljnji razvoj 2025., u skladu s političkim smjernicama sljedeće Komisije.

U njemu se ističe sve veća važnost Fonda EIC-a koji je dosad uložio gotovo milijardu eura u 251 novoosnovano poduzeće u Europi koje najviše obećava. Fond EIC-a privukao je više od četiri milijarde eura zajedničkih ulaganja od oko tisuću ulagača, čime je osigurano više od četiri eura za svaki uloženi euro. Mreža pouzdanih ulagača dodatno će ojačati ta zajednička ulaganja i omogućiti poduzećima u područjima ključnih tehnologija pristup većim ulaganjima potrebnima za globalno tržišno natjecanje.

Pokretanje je bilo dio prvog sastanka na vrhu EIC-a o rastu, na kojem se prvi put okupilo 120 poduzeća odabranih iz portfelja EIC-a i nacionalnih programa s potencijalom za rast i preuzimanje vodeće uloge u svojim područjima. Jučer su 72 od tih poduzeća dodana 48-orici članova koji su već upisani u Klub EIC-a za ljestvicu. EIC pruža prilagođenu potporu članovima kluba kako bi se 20 posto njih pretvorilo u „jednoroge“ (eng. unicorn) – poduzeća čija je vrijednost veća od jedne milijarde eura. Te su tvrtke članice ukupno prikupile više od 73 milijuna eura, a uskoro se očekuju i dodatni krugovi financiranja.

U veljači i lipnju 2024. povjerenica Ivanova pozvala je skupinu ulagača da rasprave o tom novom obliku suradnje. Jučer potpisana povelja i pokretanje mreže konkretan su rezultat tih savjetovanja i sljedeći korak EIC-a kako bi se osiguralo povećanje financiranja visokorizičnih visokotehnoloških poduzeća koja imaju velik potencijal, ali često imaju poteškoća na europskom tržištu u pronalaženju pravih ulagača.

Fond EIC-a je namjenski fond koji je Komisija osnovala radi ulaganja u poduzeća odabrana u okviru programa Akcelerator EIC-a. Podupire ga Europska investicijska banka kao jedini investicijski savjetnik Fonda, a njime upravlja upravitelj alternativnih investicijskih fondova. Cilj je Fonda pružiti potporu više od 500 poduzeća u tekućem razdoblju 2021. 2027., a već je uložio u 251 poduzeće s dodatnih 241 poduzećem u portfelju ulaganja. Na sastanku na vrhu EIC-a o rastu prvi se put okuplja 120 poduzeća odabranih iz portfelja EIC-a i nacionalnih programa s potencijalom za rast i preuzimanje vodeće uloge u svojim područjima.

Europska komisija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Lisabon je Europska prijestolnica inovacija za 2023. godinu

Nagrade za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital) dodjeljuju se europskim gradovima koji najbolje promiču inovacije u svojim zajednicama. Ovogodišnji dobitnici glavnih nagrada su portugalski Lisabon i švedski Linköping.

15 vodećih europskih stručnjaka traže veća ulaganja u istraživanja i inovacije

Potrebna su izvrsnija istraživanja, učinkovite inovacije i rastuća tehnološka poduzeća kako bi Europa postala globalno konkurentnija, sigurnija i održivija. To je jedna od dvanaest preporuka stručnjaka koje su predstavljene Europskoj komisiji za jačanje programa EU-a Obzor Europa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER