Na splitskoj plaži Trstenik održana ekološka akcija „Eko Sub-Advent“

U „uvali vlažnih maramica“ iz mora uklonjena velika količina neodgovorno bačenih vlažnih maramica

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Splita te uz suradnju ronioca i volontera, dana 16. prosinca 2023. provedena je ekološka akcija uklanjanja otpada iz mora i s plaže Trstenik „Eko Sub-Advent“.

Unatoč otežanim uvjetima zbog jake bure, uspješno se sakupilo 200 vreća otpada, a među njima se našlo i 30 automobilskih guma. Ono što je posebno tužno je da se tijekom akcije izvukla velika količina vlažnih maramica. Kako navode ronioci, cijelo dno plaže do dubine od pet metara prekriveno je debelim slojem neodgovorno bačenih vlažnih maramica pa su je u šali nazvali „uvalom vlažnih maramica“.

U ovoj akciji sudjelovalo je 80 ronioca i volontera na kopnu iz cijele Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine. Iz grada Splita i okolice akciji su se priključili KPA Iglun, RK Nautilus, RK Giričić, PIK Mornar, RKV IV Gardijske Brigade, REK Monachus, PŠRD Poljud, dok su se iz ostalih područja priključili DPS iz Zagreba, RK Sisak, KPA Vodomar te Baština Slatine. Akciji su se također priključili KPA Explorer i REK Lanterna iz Bosne i Hercegovine, ali i učenici srednje Pomorske škole koji se inače rado odazivaju na ovakva događanja.

  • Akciji su se također priključili učenici srednje Pomorske škole 

Ova suradnja simbolizira predanost svih sudionika i organizatora, volontera i prijatelja ka očuvanju prirodnih ljepota Jadranskog mora, podizanju svijesti o važnosti očuvanja morske ekologije te poticanju zajedništva u jednom plemenitom djelu koje ne bi bilo moguće bez toliko potpore i velikih srca posebno u ovo predblagdansko vrijeme.

VEZANE VIJESTI

Sjajni rezultati volonterske akcije čišćenja podmorja „Zajedno protiv morskog otpada“

U sklopu projekta „Čiste luke, čisto more“, Henkel i Kaufland su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odlučili napraviti nešto dobro za Jadransko more. Ususret novoj sezoni ljetovanja, s Društvom istraživača mora 20.000 milja, očistili su podmorje uvale u Velom Ižu i poslali glasnu poruku da samo zajedno možemo učiniti nešto protiv morskog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER