Venecijanski gondolijeri održali prvu ovogodišnju akciju čišćenja morskog dna

Akcije čišćenja podmorja redovito se provode od 2019. godine

U nedjelju 18. veljače u organizaciji volonterske skupine udruge Venecijanski gondolijeri održano je prvo ovogodišnje ronjenje i čišćenje morskog dna.

Jutros se čistilo morsko dno nekoliko venecijanskih kanala, a na kraju akcije čišćenja prikupljeno je 900 kilograma raznog otpada. Među izronjenim „sitnicama“ posebno se ističu više od 50 kg teška mramorna ploča, dva skutera i veliki propeler, ali i velik broj automobilskih guma, oluka i raznih cijevi, staklenih boca te dijelova građevinskih skela.

„Riječ je o inicijativi pokrenutoj 2019. godine koja je s vremenom postala jedna od redovitih aktivnosti volontera iz udruge Venecijanski gondolijeri“, kazao je Aldo Reato, gradski vijećnik zadužen za valorizaciju gondole u sustavu mobilnosti ovog povijesnog grada.

  • © Comune di Venezia

„Ideja mi je pala na pamet 2019. kada sam s prijateljem ronio u Crvenom moru i u olupini broda pronašao gomilu dobro sačuvanih gumenih čizama. Pomislio sam ako su u tako dobrom stanju nakon 70 godina, koliko će im dugo trebati za razgradnju i koliko bi sličnog otpada moglo biti u venecijanskim kanalima”, rekao je gondolijer Stefano Vio, začetnik ove hvalevrijedne inicijative.

Poslije povratka u Veneciju, Vio je zajedno sa svojim suputnikom i prijateljem iz djetinjstva Alessandrom Zuffijem okupio nekoliko gondolijera s ronilačkim dozvolama te su ubrzo organizirali prvi zaron i čišćenje morskog dna.

„Na samo 200 metara pronašli smo velik broj guma, boca, antena i ostalog otpada, čak i jednu WC školjku. Od tog trenutka počeli smo dobrovoljno izvršavati našu misiju i to uz pomoć gradske uprave“, kazao je pokretač čišćenja podmorja venecijanskih kanala Stefano Vio.

  • © Comune di Venezia

Akciju su i ovog puta podržali Grad Venecija, tvrtka za gospodarenje otpadom VERITAS (Veneziana Energia Risorse Idriche Territorio Ambiente Servizi) i lokalna policija, a proveli su je volonteri udruge Venecijanski gondolijeri koji su, kao i svih prethodnih godina, zajedno sa stručnim službama gradske uprave identificirali područje na kojem će se izvršiti zaron. Sljedeća akcija čišćenja zakazana je za 17. ožujka 2024.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Veneciji otvoren novi biciklističko-pješački most

Nakon otvaranja nove biciklističke staze gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro presjekao je vrpcu novog biciklističko-pješačkog mosta Chirignago-Catene. Most je izgrađen u okviru programa podizanja sigurnosti i obnove prometne infrastrukture na cijelom području grada Venecije.

Sjajni rezultati volonterske akcije čišćenja podmorja „Zajedno protiv morskog otpada“

U sklopu projekta „Čiste luke, čisto more“, Henkel i Kaufland su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odlučili napraviti nešto dobro za Jadransko more. Ususret novoj sezoni ljetovanja, s Društvom istraživača mora 20.000 milja, očistili su podmorje uvale u Velom Ižu i poslali glasnu poruku da samo zajedno možemo učiniti nešto protiv morskog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER