TaM Voyages Montpellier predstavio izgled novog tramvaja

Pogledajte kako će izgledati tramvaj na budućoj liniji T5 Montpellier, koja bi trebala početi prometovati u drugoj polovici 2025. godine

Nova tramvajska linija povezivat će prigradska naselja Clapiers i Lavérune, a jednim dijelom prometovat će kroz središte Montpelliera. Jučer je u Botaničkom vrtu ovog lijepog francuskog grada predstavljen dizajn novog tramvaja koji pod nazivom „Lišće života“ („Feuilles de vie“) potpisuje kamerunski umjetnik Barthélémy Toguo.

Javni prijevoznik TaM Voyages objavio je kako će nova tramvajska linija početi prometovati u drugoj polovici 2025. godine (pogledajte video) te je tom prigodom na društvenim mrežama podijelio rendere novog tramvaja kojima je detaljno predstavljen njegov interijer.

Inovativni tramvaj

Novi niskopodni tramvaji buduće linije 5 zahvaljujući dvostrukim vratima omogućit će brži ukrcaj i iskrcaj putnika, a posebno će biti prilagođeni osobama smanjene pokretljivosti. No, novi tramvaji nisu inovativni samo zbog poboljšane funkcionalnosti, već i zbog toga što će omogućiti učinkovitu potrošnju energije.

Tramvaji tipa Urbos 100X proizvodit će se u tvornici CAF France (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) sa sjedištem u Bagnères-de-Bigorreu (Hautes-Pyrénées), a bit će opremljeni klima uređajem najnovije generacije koji će dobro podnositi vanjske temperature i do 55 °C stupnjeva. Unutrašnja temperatura regulirat će se ovisno o broju putnika u tramvaju koji će ujedno biti i vrlo tih zahvaljujući sustavu Top of Rail (TOR) pa se u zavojima više neće čuti škripanje. Putnicima će na raspolaganju biti i USB priključci koji će nuditi mogućnost punjenja prijenosne opreme.

©  TaM Voyages

77 novih tramvaja za cijelu mrežu

Nakon što je u rujnu 2022. pobijedila na natječaju, tvrtka CAF će za Montpellier proizvesti 77 novih tramvaja u vrijednosti od 224 milijuna eura. Od ukupnog broja, 22 nova tramvaja prometovat će na budućoj liniji 5.

„Novim tramvajima ispunjavamo naša predizborna obećanja vezana uz uvođenje besplatnog javnog prijevoza. Oni odražavaju našu ambiciju da se Montpellier lakše suoči s izazovima klimatskih promjena i pada kupovne moći stanovništva.“ – kazao je Michaël Delafosse, gradonačelnik Montpelliera i predsjednik Montpellier Méditerranée Métropole.

©  TaM Voyages

Besplatan javni prijevoz za sve

Podsjetimo, od 21. prosinca 2023. stanovnici Montpelliera moći će se besplatno koristiti javnim prijevozom u gradskoj autobusnoj i tramvajskoj mreži. Odluka o uvođenju besplatnog javnog prijevoza potaknuta je potrebom smanjenja onečišćenja i emisija iz prometa te poboljšanjem dostupnosti javnog prijevoza svim stanovnicima grada i njegovog metropolitanskog područja.  Ovog četvrtka Montpellier Méditerranée Métropole postat će najveće europsko metropolitansko područje s besplatnim javnim prijevozom za sve stanovnike. Tim povodom na trgu Place de la Comédie održat će se posebni programi i brojne aktivnostima do kasnih večernjih sati.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Montpellier uvodi besplatan javni prijevoz

Od 21. prosinca 2023. stanovnici Montpelliera moći će se besplatno koristiti prijevozom u gradskoj autobusnoj i tramvajskoj mreži. Ova odluka potaknuta je potrebom smanjenja onečišćenja i emisija iz prometa te poboljšanjem dostupnosti javnog prijevoza svim stanovnicima grada i njegovog metropolitanskog područja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER