Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Tigrovi trebaju našu podršku, a mala sumatranska tigrica iz rimskog Bioparka usto treba i ime!

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Dana 4. siječnja u rimskom Bioparku (Bioparco di Roma) rođeno je mladunče sumatranskog tigra. Živahna mala tigrica još uvijek je u zaštićenom prostoru sa svojom majkom Tilom, a na Ekovjesniku smo objavili njezine prve fotografije.

Ova radosna vijest od velike je važnosti jer je sumatranski tigar (Panthera tigris sumatrae), koji nastanjuje tropske šume istoimenog indonezijskog otoka, jedna od šest podvrsta tigra kojoj zbog gubitka i degradacije staništa, krčenja šuma, krivolova, ali i lokalnog stanovništva najviše prijeti izumiranje. Njihov broj procjenjuje se na svega 600 jedinki.

Rimski Biopark sudjeluje u programima zaštite divljih vrsta koje koordinira Europska udruga zooloških vrtova i akvarija (European Association of Zoos and Aquaria – EAZA) te podržava rad organizacije za zaštitu divljih mačaka WildCats Conservation Alliance. Također, njihovi čuvari rade sjajan posao i prate napredovanje prvog sumatranskog tigrića rođenog u Bioparku te mu osiguravaju najbolje uvjete za rast u prvim danima života.

Roditelji sumatranske tigrice su Tila i Kasih. Majka Tila rođena je 2011. u engleskom zoološkom vrtu Chester Zoo, a u Vječni Grad stigla je iz Heidelberga u Njemačkoj. Otac Kasih rođen je 2014. u Zoološkom vrtu Beauval (ZooParc de Beauval) u Francuskoj, a njegovo puno ime (Terima Kashi) u prijevodu s lokalnog jezika doslovno znači „hvala“.

Kod tigrica trudnoća traje oko tri mjeseca, dok dojenje mladunaca traje šest do osam tjedana. Nakon toga mladunci počinju jesti meso, a u bliskom kontaktu s majkom ostaju 18-28 mjeseci.

Mladunče još uvijek nema ime, a putem internetskih stranica Bioparka možete pomoći u izboru

Posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka od danas mogu glasati za jedno od tri predložena imena, ali i uplatiti donaciju za podršku rada organizaciji WildCats Conservation Alliance, koja provodi projekt zaštite tigrova i drugih divljih mačaka u Nacionalnom parku Kerinci Seblat na Sumatri. Donirana sredstva koristit će se za pokrivanje operativnih troškova čuvara, opreme, kao i za obuku, veterinarsku skrb i druge bitne elemente za borbu protiv krivolova. Donacija nije obavezna, a glasanje za izbor imena otvoreno je za sve.

Putem sljedeće poveznice možete glasati za jedno od imena koje su predložili čuvari rimskog Bioparka te eventualno uplatiti donaciju Savezu za zaštitu divljih mačaka. Predložena su sljedeća tri imena:

  • DEWI – „božica“ na malajskom jeziku
  • SAKTI – (Shakti) na sanskrtu znači moć/energija
  • KALA – kao kombinacija imena oca Kasiha i majke Tile.

Glasanje je jednostavno. Upišite svoju email adresu, odaberite željeno ime iz izbornika i pošaljite svoj glas. Također možete donirati željeni iznos, a za izvršavanje uplate bit ćete preusmjereni na PayPal. Na primjer, ako u obrazac upišete „5“, donirat ćete pet eura.

U trenutku objave ovog članka najviše posjetitelja glasalo je za ime KALA. Glasajte i potaknite ostale da maloj tigrici daju najljepše ime!

Zoološki vrt u Rimu, smješten u središtu grada u blizini Ville Borghese, otvoren je 5. siječnja 1911. godine, u vrijeme kada je glavna namjena zooloških vrtova bilo izlaganje rijetkih i egzotičnih životinja. Dizajnirao ga je Carl Hagenbeck koji je revolucionirao koncept zooloških vrtova zamijenivši kaveze jarcima, a vrt je izgrađen po uzoru na četiri godine ranije otvoreni zoološki vrt u Hamburgu. Umjesto u tijesnim i neodgovarajućim kavezima, životinje su smještene u prostoru osiguranom jarcima i ogradama te okruženom zelenim površinama. Arhitekt Raffaele De Vico značajno je proširio rimski zoološki vrt 1935. godine kada je dosegao današnju površinu od 17 hektara i dobio novi paviljon za gmazove te veliku volijeru, jedinstvenu u Europi. Sredinom 1990-ih rodila se ideja o transformaciji zoološkog vrta u biopark koja je u potpunosti dovršena 2004. godine. Glavni ciljevi ove suvremene ustanove su očuvanje ugroženih vrsta, edukacija o zaštiti biološke raznolikosti i znanstveno istraživanje, i to u skladu sa Svjetskom strategijom očuvanja zooloških vrtova i akvarija koju je zajedno s Međunarodnim savezom za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) izradilo Svjetsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (WAZA), a usvojila Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), koja definira smjernice za uređivanje suvremenih zooloških vrtova.

 

  • Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Biopark u Rimu dobio novi znanstveni odbor

Rimska gradska uprava imenovala je nove članove znanstvenog odbora zaklade Fondazione Bioparco di Roma. Njime predsjeda etolog Enrico Alleva, koji je već dugo uključen u transformaciju starog zoološkog vrta i upravljanje današnjim Bioparkom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER