Prinova i u rimskom Bioparku! Objavljene prve fotografije male sumatranske tigrice!

Sjajan početak godine u rimskom Bioparku (Bioparco di Roma)

U četvrtak je u rimskom Bioparku rođeno mladunče sumatranskog tigra. Živahna mala tigrica za sada je u zaštićenom prostoru sa svojom majkom Tilom, a ovo su njene prve fotografije.

Radosna vijest iz rimskog Bioparka od velike je važnosti jer je sumatranski tigar (Panthera tigris sumatrae), koji nastanjuje tropske šume istoimenog indonezijskog otoka, jedna od šest podvrsta tigra kojoj zbog gubitka i degradacije staništa, krivolova, ali i lokalnog stanovništva najviše prijeti izumiranje. Njihov broj procjenjuje se na svega 600 jedinki.

Sretni roditelji sumatranske tigrice su Tila i Kasih. Majka Tila rođena je 2011. u engleskom zoološkom vrtu Chester Zoo, a u Vječni Grad stigla je iz Heidelberga u Njemačkoj. Otac Kasih rođen je 2014. u Zoološkom vrtu Beauval (ZooParc de Beauval) u Francuskoj, a njegovo puno ime (Terima Kashi) u prijevodu s lokalnog jezika doslovno znači „hvala“.

Kod tigrica trudnoća traje oko tri mjeseca, dok dojenje mladunaca traje šest do osam tjedana. Nakon toga mladunci počinju jesti meso, a u bliskom kontaktu s majkom ostaju 18-28 mjeseci. Više informacija o prinovi rimskog  Bioparka bit će objavljeno tijekom sljedećih dana.

© Massimiliano Di Giovanni | Bioparco di Roma

Zoološki vrt u Rimu, smješten u središtu grada u blizini Ville Borghese, otvoren je na današnji dan 1911. godine, u vrijeme kada je glavna namjena zooloških vrtova bilo izlaganje rijetkih i egzotičnih životinja. Dizajnirao ga je Carl Hagenbeck koji je revolucionirao koncept zooloških vrtova zamijenivši kaveze jarcima, a vrt je izgrađen po uzoru na četiri godine ranije otvoreni zoološki vrt u Hamburgu. Umjesto u tijesnim i neodgovarajućim kavezima, životinje su smještene u prostoru osiguranom jarcima i ogradama te okruženom zelenim površinama. Arhitekt Raffaele De Vico značajno je proširio rimski zoološki vrt 1935. godine kada je dosegao današnju površinu od 17 hektara i dobio novi paviljon za gmazove te veliku volijeru, jedinstvenu u Europi.

Sredinom 1990-ih rodila se ideja o transformaciji zoološkog vrta u biopark koja je u potpunosti dovršena 2004. godine. Glavni ciljevi ove suvremene ustanove su očuvanje ugroženih vrsta, edukacija o zaštiti biološke raznolikosti i znanstveno istraživanje, i to u skladu sa Svjetskom strategijom očuvanja zooloških vrtova i akvarija koju je zajedno s Međunarodnim savezom za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) izradilo Svjetsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (WAZA), a usvojila Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), koja definira smjernice za uređivanje suvremenih zooloških vrtova.

Rimski Biopark također sudjeluje u programima zaštite divljih vrsta koje koordinira Europska udruga zooloških vrtova i akvarija (European Association of Zoos and Aquaria – EAZA) te podržava rad organizacije za zaštitu divljih mačaka WildCats Conservation Alliance.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Biopark u Rimu dobio novi znanstveni odbor

Rimska gradska uprava imenovala je nove članove znanstvenog odbora zaklade Fondazione Bioparco di Roma. Njime predsjeda etolog Enrico Alleva, koji je već dugo uključen u transformaciju starog zoološkog vrta i upravljanje današnjim Bioparkom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER