FZOEU financirat će projektnu dokumentaciju za energanu CGO Bikarac

Energana šibenskog Centra za gospodarenje otpadom Bikarac bit će prva takve vrste u Hrvatskoj

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u 100-postotnom iznosu financirat će projektnu dokumentaciju za projekt „Postrojenje za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja“ vrijedan 2,948 milijuna eura.

Riječ je o drugoj fazi zaokruživanja sustava gospodarenja otpadom na šibenskom području, nakon što je prije dvije godine otvoren zasad najsuvremeniji centar za gospodarenje otpadom za Šibensko-kninsku županiju.

„Jedna od mojih prvih odluka kada sam postao ministar i posljednja u prošloj godini bila je upravo vezana uz energanu na Bikarcu. Izradu projektne dokumentacije financirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u stopostotnom iznosu prihvatljivih troškova. Sada nam predstoji, kada odluka bude spremna, uputiti je Vladi na usvajanje. Uspostava energane bit će prvi primjer kružnog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj budući da će otpad, a koji će potencijalno moći koristiti i Poduzetnička zona Podi, postati izvor nove energije. Šibenski Centar za gospodarenje otpadom može biti primjer svima u Hrvatskoj jer je otišao najdalje kada je u pitanju kružno gospodarenje otpadom stoga čestitam svima koji su sudjelovali u uspostavi projekta“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan tijekom jučerašnjeg posjeta Centru.

Mirko Budiša, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić zajedno su s ministrom Habijanom posjetili Centar za gospodarenje otpadom Bikarac gdje ih je dočekao direktor Centra Robert Podrug.

CGO Bikarac izrađen je za potrebe zbrinjavanja otpada s područja Šibensko-kninske županije, ukupnog je kapaciteta obrade 20 000 tone otpada godišnje te opslužuje 110 000 stanovnika. Pušten je u rad u prosincu 2021. godine, a u sklopu njegove izgradnje sanirano je odlagalište na lokaciji samog centra, izgrađeno postrojenje mehaničko biološke obrade otpada, izgrađena je nova odlagališna ploha te dvije pretovarne stanice Biskupija i Pirovac. U planu je da CGO Bikarac proizvodi gorivo iz otpada, a u sklopu Centra izgradit će se postrojenje za energetsku oporabu otpada. Proizvedena energija mogla bi se distribuirati prema potrošačima u industrijskoj zoni Podi koja će se proširiti.

Cilj projekta izgradnje postrojenja za energetsku oporabu goriva iz otpada i muljeva iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je doprinijeti uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i to kroz smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta, smanjenje emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanje otpada u energetske svrhe.

Prilikom obilaska CGO Bikarac šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je projekt energane još jedan značajan projekt koji će u konačnici svrstati grad Šibenik u vrh gradova koji imaju u potpunosti riješeno pitanje zbrinjavanja otpada.

„Ono što je u većini gradova u Hrvatskoj danas problem mi u Šibeniku imamo riješeno. Po pitanju zbrinjavanja i kružnog gospodarenja otpadom napravili smo ogroman iskorak u odnosu na sve druge sredine“, poručio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

FZOEU / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Najmlađim Šibenčanima u ruke stiže 1.600 edukativnih slikovnica

Povodom Dječjeg tjedna, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, zajedno sa zamjenikom Paško Rakićem, jučer je posjetio Dječji vrtić Kućica. Uz prigodni program, koji su priredila djeca i njihove odgajateljice, mališanima su uručene edukativne slikovnice „Jež Miško i prijatelji”, javlja Grad Šibenik.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER