Na krovovima četiri šibenska javna objekta počinje gradnja fotonaponskih elektrana

Gradski bazeni, gradska uprava i dvije škole dobivaju svoje solarne elektrane

Ugovor o radovima ugradnje fotonaponskih elektrana u prostorijama Osnovne škole Juraj Dalmatinac potpisali su u srijedu gradonačelnik Šibenika Željko Burić i Petar Rudeš, direktor izabranog izvođača radova tvrtke Elcor d.o.o.

Riječ je o projektu fotonaponskih elektrana u Šibeniku koji obuhvaća provedbu mjera ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju na krovovima četiri javna objekta – zgradi šibenske gradske uprave, SC bazeni Crnica i osnovnim školama Vidici i Juraj Dalmatinac.

„Značaj ovog projekta nije njegova vrijednost, već njegovi efekti. Izravan učinak ovog projekta bit će povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, odnosno povećanje proizvodnje i korištenja energije iz obnovljivih izvora“, kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Projekt je vrijedan je 260.000 eura, a Grad Šibenik je temeljem Javnog poziva za poticanje obnovljivih izvora energije ostvario sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projektom je predviđena izrada glavnog projekta fotonaponske elektrane za svaku lokaciju, izvođenje radova što uključuje nabavu i ugradnju sustava i opreme te provedbu stručnog nadzora. Rok za realizaciju svih projektnih aktivnost je 8. lipnja 2024. godine.

  • Ugovor o radovima ugradnje fotonaponskih elektrana potpisali su u srijedu gradonačelnik Šibenika Željko Burić i Petar Rudeš, direktor izabranog izvođača radova tvrtke Elcor d.o.o. / Foto: Grad Šibenik

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura naglasio je kako će se najveća elektrana od 180 kW postaviti na zgradi bazena u Crnici, na OŠ Vidici elektrana od 50 kW, Gradskoj upravi od 20 kW, dok će se na OŠ Juraj Dalmatinac postaviti elektrana od 15 kW.

„S projektom postavljanja fotonaponskih elektrana nastavit ćemo i u budućem razdoblju, na lokacijama Centra za nove tehnologije Trokut, OŠ Juraj Šižgorić te Sportske dvorane Baldekin. Grad Šibenik je po službenoj statistici treći grad u Hrvatskoj po broju sunčanih sati, imamo više od 2700 sunčanih sati i idealni smo za realizaciju ovakvih projekata koji donose benefite i gradskom proračunu jer su visoko isplativi već u roku od pet godina“, kazao je pročelnik Petar Mišura.

Grad Šibenik / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Završena izgradnja sunčane elektrane na krovu zgrade osječkog Centralnog groblja

Osječki gradonačelnik Ivan Radić u četvrtak je obišao zgradu Centralnoga groblja na čijem su krovu završeni radovi na izgradnji sunčane elektrane. Investicija je vrijedna gotovo 102.000 eura, a s 40 posto je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Gradu Koprivnici odobreno 105 tisuća eura bespovratnih sredstava za fotonaponske elektrane

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Regionalna energetska agencija Sjever sklopili su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „One Sun Connecting North and South” koji se financira iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe programa „Energija i klimatske promjene“.

Neoen će u Poličniku kraj Zadra graditi još jednu sunčanu elektranu

U Općini Poličnik će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. biti otvorena javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik, koja se planira izgraditi u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi, izvijestio je portal 057info.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER