Berlin za očuvanje i obnovu svojih kina osigurao šest milijuna eura

Sredstva su namijenjena poticanju ulaganja u održavanje i obnovu kinodvorana

Berlinska kinematografska scena smatra se jedinstvenom u Njemačkoj, no brojna kina suočavaju se s financijskim poteškoćama. Berlinski Senat osigurao im je stoga financijsku pomoć u visini od šest milijuna eura.

Senat će tijekom sljedeće dvije godine podržati gotovo stotinu berlinskih kina sa šest milijuna eura. Prema riječima voditelja ureda berlinskog Senata i državnog tajnika za medije i metropolitansku regiju Floriana Grafa, za očuvanje berlinskih kinematografa ove su godine izdvojena početna sredstva u visini od milijun eura. Za istu namjenu u 2025. godini osigurat će se pet milijuna eura.

Berlin raspolaže s gotovo stotinu kina i s oko 250 kinodvorana koje se smatraju jedinstvenima u cijeloj zemlji. Sredstva su namijenjena poticanju ulaganja u održavanje i obnovu kinodvorana, a prema Grafovim riječima, o korištenju sredstava sada će se, između ostalih, razgovarati i s kinematografskim udrugama.

 

VEZANE VIJESTI

Tegeler Stadtheide: Od uzletišta do pejzažnog parka

Prije samo četiri godine s Tegela su svakodnevno polijetale tisuće putnika. Sada bi na mjestu zatvorene zračne luke trebao niknuti novi pejzažni park namijenjen odmoru i rekreaciji Berlinčana.

Ne damo Kino Europa!

Danas je u Zagrebu vrlo burno odjeknula vijest o zatvaranju kultog Kina Europa, a građani su se vrlo brzo spontano organizirali te preko društvenih mreža izrazili svoju potporu Zagreb Film Festivalu koji od 2008. godine uspješno upravlja kinom.

Kino Europa do daljnjeg prestaje s radom

„U situaciji u kojoj nije moguće predvidjeti hoćemo li iz kina morati izaći sutra, za tjedan dana ili za dva mjeseca, dosadašnje zaposlenike i suradnike držimo u neizvjesnosti, a distribuciju filmova i ostale programe ne možemo dogovarati. Zbog toga smo odlučili vratiti ključeve kina Gradu Zagrebu“, navodi se u današnjem priopćenju Zagreb Film Festivala.

Novi berlinski aerodrom nije mogao biti otvoren bez prosvjeda

Nakon 14 godina izgradnje i devet godina kašnjenja, brojnih problema i korupcijskih skandala, u subotu 31. listopada službeno je otvoren Terminal 1 nove berlinske zračne luke Berlin Brandenburg (BER). U čast otvorenja, zrakoplovi kompanija EasyJet i Lufthansa trebali su paralelno sletjeti na dvije piste, što ipak nije bilo moguće zbog loših vremenskih uvjeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER