Pariz je upravo proglašen najboljim gradom za biciklizam u Francuskoj

Ova vijest nije iznenađujuća s obzirom na velika ulaganja u razvoj biciklističke infrastrukture francuske metropole

Buycycle je objavio rezultate istraživanja prema kojima se Pariz popeo na vrh ljestvice najboljih biciklističkih gradova u Francuskoj.

Uz veličanstvenu arhitekturu i panorame koje oduzimaju dah, Francuska nudi savršeno okruženje za vožnju biciklom, posebice tijekom toplijih i sunčanih dana. Sve to uz kvalitetnu biciklističku infrastrukturu pruža i francuski glavni grad.

Istraživanje koje je proveo Buycycle temelji se na osam kriterija, uključujući kvalitetu biciklističkih staza, vremenske uvjete, broj prodavaonica bicikala i stanica sustava javnih bicikala, a ispitani su i brojni korisnici kako bi utvrdila razina zadovoljstva biciklističkom infrastrukturom.

Pariz je tako sa široko razgranatom mrežom biciklističkih staza, brojnim biciklističkim rutama u okolici grada, s više od 180 prodavaonica bicikala i biciklističke opreme te gotovo dvije tisuće stanica sustava javnih bicikala dospio na vrh ljestvice najboljih biciklističkih gradova u Francuskoj i to s visokom ocjenom 5,75.

Ali to nije sve. Unatoč prometnim gužvama i brojnim ograničenjima uzrokovanim velikim brojem gradilišta uoči početka Ljetnih olimpijskih igara Paris 2024, s ocjenom razine zadovoljstva 3,33 čini se da su pariški biciklisti i biciklistice vrlo zadovoljni uvjetima za bicikliranje. Pariz je uistinu grad koji postaje sve prilagođeniji potrebama biciklista svih dobnih skupina.

Francusku metropolu na ljestvici slijede Lyon s ocjenom 4,46, Strasbourg (4,08), Bordeaux (3,98) i Montpellier (3,80). Iako se mnogi Parižani vjerojatno neće složiti s ovim rezultatima, posebice protivnici pariške gradonačelnice Anne Hidalgo, činjenica je da su velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu Grada Svjetlosti uvelike poboljšala uvjete za vožnju bicikala i utjecala na velik porast biciklista i biciklistica.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Sva olimpijska borilišta bit će dostupna biciklom!

Mreža od 60 kilometara biciklističkih staza povezivat će sva olimpijska borilišta u čijoj će se blizini postaviti deset tisuća privremenih parkirnih mjesta za bicikle, dok će pariški sustav javnih bicikala Vélib' obnoviti svoju flotu i povećati je za tri tisuće dodatnih bicikala.

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

Korisnici pariškog sustava javnih bicikala Vélib u 2022. prešli 139 milijuna kilometara

Izbjegavanje prometnih gužvi i zasićenje javnim prijevozom, posebice podzemnom željeznicom, ali i velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu te poticanje održive mobilnosti, utjecali su na sve veću popularnost bicikla kao prijevoznog sredstva. To potvrđuju i podaci o korištenju pariškog sustava javnih bicikala koji je prošle godine oborio sve dosadašnje rekorde.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER