Zastupnici Europskog parlamenta podupiru stroža pravila EU-a kako bi se smanjilo bacanje hrane i tekstila

U EU-u godišnje nastane 60 milijuna tona otpada od hrane i 12,6 milijuna tona tekstilnog otpada

Europski parlament usvojio je u srijedu stajalište o novim ciljevima smanjenja otpada, kako bi se učinkovitije spriječio i smanjio otpad od hrane i tekstila u zemljama članicama EU-a. Zastupnici također zahtijevaju da proizvođači snose troškove odvojenog prikupljanja, razvrstavanja i recikliranja tekstilnog otpada.

Ambiciozniji ciljevi do 2030. za smanjenje bacanja hrane

Zastupnici predlažu više obvezujuće ciljeve smanjenja otpada koje na nacionalnoj razini treba ispuniti do 31. prosinca 2030. Riječ je o najmanje 20 posto smanjenja otpada u preradi i proizvodnji hrane (umjesto 10 posto koje je predložila Komisija) i 40 posto po glavi stanovnika u maloprodaji, restoranima, prehrambenim uslugama i kućanstava (umjesto predloženih 30 posto).

Europarlamentarci također žele da Komisija procijeni trebaju li se uvesti viši ciljevi za 2035. (najmanje 30, odnosno 50 posto) te su zatražili novi zakonski prijedlog.

Veća odgovornost proizvođača za tekstilne proizvode, odjeću i obuću

Zastupnici Europskog parlamenta suglasni su s proširenjem odgovornosti proizvođača (eng. extend producer responsibility), kojom bi proizvođači koji prodaju tekstil u EU-u morali pokriti troškove odvojenog prikupljanja, sortiranja i recikliranja. Države članice EU-a morale bi uspostaviti te programe 18 mjeseci nakon što Direktiva stupi na snagu (u usporedbi s 30 mjeseci koje je predložila Komisija). Nova pravila obuhvatila bi proizvode kao što su odjeća i dodaci, deke, posteljina, zavjese, šeširi, obuća, madraci i tepisi, uključujući proizvode koji sadrže tekstilne materijale kao što su koža, umjetna koža, guma ili plastika.

„Parlament je došao do ciljanih rješenja za smanjenje bacanja hrane, kao što su promicanje 'ružnog' voća i povrća, praćenje nepoštenih trgovačkih praksi te pojašnjenje označavanja datuma i doniranja neprodane, ali jestive hrane. Kod tekstila želimo uključiti i proizvode koji nisu namijenjeni za kućanstva, tepihe i madrace, kao i prodaju putem online platformi.“ – izjavila je izvjestiteljica Anna Zalewska (Prawo i Sprawiedliwość - Poljska) iz Kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista.

Stajalište o reviziji Direktive o otpadu prihvaćeno je s 514 glasova za, 20 protiv i 91 suzdržanih, a o njoj će se raspravljati na sjednici Vijeća za okoliš, zakazanoj za 25. ožujka 2024.

Svake godine u EU-u nastane 60 milijuna tona otpada od hrane ili 131 kg po svakom stanovniku EU-a i 12,6 milijuna tona tekstilnog otpada. Samo odjeća i obuća čine 5,2 milijuna tona otpada, što je ekvivalentno 12 kg otpada po osobi godišnje. Poseban razlog za zabrinutost predstavlja procjena prema kojoj se u svijetu reciklira manje od jedan posto cjelokupnog tekstila.

 

EBB: Europski parlament ne uspijeva riješiti krizu otpada

Europski ured za okoliš (European Environmental Bureau – EEB) pozdravio je donošenje snažnijih ciljeva i povećanu ambiciju u usporedbi s početnim prijedlogom Europske komisije, ali upozorava da se time neće riješiti europska kriza s otpadom od hrane i tekstila.

„Danas je Parlament potvrdio potrebu za ambicioznijim djelovanjem u vezi s bacanjem hrane, ali dogovoreni ciljevi nisu uspjeli odgovoriti na veličinu izazova i poštovati ​​međunarodne obveze. Istovremeno, Parlament se nije suvislo pozabavio gubicima i bacanjem hrane u primarnoj proizvodnji. Sporazum je propuštena prilika za smanjenje emisija stakleničkih plinova i poboljšanje sigurnosti hrane i bioraznolikosti.” – izjavio je Fynn Hauschke, službenik za politiku kružnog gospodarstva i otpada Europskog ureda za okoliš.

„Parlament je danas glasao za procjenu mogućnosti postavljanja ciljeva smanjenja tekstilnog otpada. Iako je ovo značajno poboljšanje u odnosu na prijedlog Komisije, još uvijek je previše neodređeno. Zastupnici Europskog parlamenta također su prepoznali utjecaj slanja rabljenog tekstila u treće zemlje, ali nisu uspjeli postaviti pravi okvir za globalnu odgovornost kako bi se osiguralo da financijska potpora stigne do zemalja koje snose najveći teret prekomjerne potrošnje tekstila u Europi.” – kazala je Emily Macintosh, viša službenica za politiku tekstila Europskog ureda za okoliš.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER