Svjetski dan šuma u Slunju obilježen velikom akcijom pošumljavanja uz pomoć učenika i volontera

Svjetski dan šuma | Šume i inovacije – nova rješenja za bolji svijet

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH, organizatori projekta pošumljavanja CO2MPENSATING BY PLANTING i edukacijskog programa Šumoborci, koji se već treću godinu održavaju u Hrvatskoj, obilježili su Svjetski dan šuma velikom akcijom pošumljavanja u Slunju.

Akciji su se pridružili županica Martina Furdek Hajdin s pročelnikom UO župana Bernardom Pahorom, gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić, voditelj Uprave šuma - Podružnice Karlovac Marin Svetić, ravnateljica JU Nature Vive Antonija Bišćan sa suradnicima te stotinu volontera – izviđača, šumara Hrvatskih šuma te učenika Srednje škole Slunj i VII. gimnazije iz Zagreba, izvijestili su iz Karlovačke županije.

U akciji su također sudjelovale voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Maja Ljubić Kutnjak i v.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović.

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING do sada je, u dvije i pol godine trajanja, okupio više od 7 000 volontera koji su u 82 akcije pošumljavanja posadili više od 135 000 novih stabala. Ove volonterske akcije pošumljavanja trenutačno se održavaju gotovo svakog dana na više lokacija, okupljaju brojne škole i partnerske institucije, a na ovaj Svjetski dan šuma široj javnosti htjelo se ukazati na važnost šuma koje su najveći saveznik u borbi protiv klimatskih promjena.

Službeni pokrovitelji projekta su Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

CO2MPENSATING BY PLANTING

Prvi i jedinstveni cjeloviti program u Hrvatskoj i regiji koji tvrtkama, gradovima, općinama i ostalim zainteresiranima omogućuje nadoknadu proizvedenih emisija CO2 i neutralizaciju vlastitog ugljičnog otiska putem sadnje stabala

Boranka - najveća akcija pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji

Volonteri Greenpeacea iz 5 zemalja pridružili su se u subotu dosad najvećoj akciji pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji. U  sklopu kampanje Boranka u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, posađeno je oko 3.000 novih sadnica u okolici Splita. Važno je osvijestiti da klimatske promjene dovode do sve većeg broja požara na Mediteranu.

Uz pomoć kupaca i radnika Radenske posađeno 20 tisuća stabala

Kampanja pošumljavanja nadograđena je entuzijazmom radnika tvrtke Radenska Adriatic u čijim je vrtovima, uz planiranih 10.000 stabala u slovenskom Pomurju i 10.000 stabala u Dalmaciji, „sa srcem“ posađeno i dodatnih 240 crvenih hrastova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER