Gradovi Benkovac, Vinkovci i Velika Gorica pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora

Nakon provedenih 30 akcija prikupljanja ambalažnog otpada, poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora

Grad Benkovac osvojio je prvo mjesto u kategoriji malih gradova, s manje od 10.000 stanovnika, Vinkovci su prikupili najviše bodova među srednjim gradovima, dok je Velikoj Gorici pripala pobjeda u kategoriji velikih gradova, s više od 35.000 stanovnika.

Povjerenstvo za bodovanje, sastavljeno od predstavnika organizatora projekta Od izvora do mora bodovalo je svih 30 gradova koji su se ove godine prijavili na nagradni natječaj u sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora.

U kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) sudjelovali su: Benkovac, Otočac, Pakrac, Vrgorac, Lipik, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan – Dignano, Zabok i Stari Grad (Hvar). U kategoriji srednjih gradova (od 10 do 35 tisuća stanovnika) sudjelovali su gradovi Virovitica, Čakovec, Daruvar, Vinkovci, Duga Resa, Zaprešić, Labin i Rovinj – Rovigno, dok su u kategoriji velikih gradova (s više od 35 tisuća stanovnika) ove godine sudjelovali gradovi Karlovac, Rijeka, Zadar, Pula – Pola, Osijek, Velik Gorica i Dubrovnik.

Više od 2.200 volontera priključilo se akcijama na kojima je prikupljeno 420 tona ambalažnog otpada, čime je ispunjen važan cilj - smanjenje onečišćenja, uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenog odlaganja ambalažnog otpada. U fokusu projekta je potpora urbanom pošumljavanju - sadnji drveća u gradovima, s ciljem smanjenja emisije ugljikovog dioksida i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama. U skladu s tim, gradovi pobjednici u ravnopravnim će iznosima podijeliti novčanu nagradu u visini od 45 tisuće eura, a novac će biti utrošen za sadnju stabala na lokacijama koje su sami odabrali.

„Zadovoljni smo rezultatima ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora, naročito velikim brojem gradova koji su odlučili sudjelovati te prikupljenom količinom ambalažnog otpada koja je gotovo tri puta veća od količine prikupljene prošle godine. Takve snažne brojke nam govore da su nastojanja u području brige za okoliš i održivosti prepoznati od strane gradova i građana koji su nam se pridružili. Čestitamo svim gradovima i građanima koji su sudjelovali u projektu, a pobjednicima želimo uspješno pošumljavanje.“ - izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost tvrtke Coca-Cola HBC Adria.

Ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora započelo je natječajem koji je trajao od 15. veljače do 15. ožujka, na koji su se mogli prijaviti svi zainteresirani gradovi, a ove godine to je učinilo njih čak 30. Obaveza im je bila da do sredine lipnja organiziraju akcije prikupljanja ambalažnog otpada.

Svaki je grad izvijestio organizatore o rezultatima svoje akcije - broju volontera i količini prikupljenog otpada, što su bili najvažniji kriteriji prilikom bodovanja uspješnosti. Tijekom akcija gradovi su imali podršku organizatora natječaja, koji su pratili prikupljanje tona odbačenog ambalažnog otpada i njihovo pravilno zbrinjavanje, za što su bila zadužena komunalna poduzeća gradova sudionika.

U dogovoru s pobjednicima, akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine se kao partner pridružio i Jutarnji list, od 2022. godine Konzum, od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu su dali Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Varaždin, Vinkovci i Lipik pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“

Nakon gotovo šest mjeseci pripreme te provedenih 28 akcija prikupljanja ambalažnog otpada poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“. U kategoriji malih gradova s manje od 10 000 stanovnika prvo je mjesto pripalo Lipiku, među srednjim gradovima najviše su bodova prikupili Vinkovci, dok je u kategoriji gradova s više od 35 000 stanovnika pobjeda pripala Varaždinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER