Presađivanjem stabala u Čufarjevoj ulici osigurat će se bolji uvjeti za njihov rast

Ublažavanje klimatskih promjena i bolji uvjeti za rast stabala

U sklopu rekonstrukcije Čufarjeve ulice između Resljeve i Kotnikove ulice, u ponedjeljak 12. kolovoza 2024. najavljeno je presađivanje pet stabala u dijelu prema Kotnikovoj ulici.

Stabla će biti posađena u novouređene jame za sadnju u kojima tlo osigurava dobro prozračivanje i optimalan razvoj korijena u velikom volumenu i relativno daleko u dubinu.

  • Obnovljeni dio Čufarjeve ulice sa sustavom hlađenja vodenom maglicom koji osvježava prostor, ali i sve one koji se žele rashladiti u vrućim ljetnim danima i noćima © Nik Rovan / Mestna občina Ljubljana

Spužvasti sustav pomaže u odvodu oborinskih voda u tlo što ima višestruke prednosti: manje opterećenje kanalizacijskog sustava i bolje uvjete za biljke, što je posebno korisno u uvjetima prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena. Ova metoda je u Ljubljani već ranije korištena na zelenim površinama obnovljene Tržaške ceste 2020. godine.

 

  • Obnovljeni dio Čufarjeve ulice © Mestna občina Ljubljana

Nakon prošlogodišnje obnove dionice Čufarjeve ulice između Miklošičeve i Resljeve ulice, početkom srpnja 2024. započela je obnova dionice između Resljeve i Kotnikove ulice. Sveobuhvatnom rekonstrukcijom ulice poboljšat će se pristupačnost i sigurnost prometa, posebno za djecu iz obližnjeg vrtića i škole, jer će se ograničiti pristup automobilima te, uz očuvanje postojećih stabala, urediti pješačka zona s novom urbanom opremom, vodenim elementima i sadnjom dodatnog zelenila.

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Nova stabla u središtu Ljubljane za još zeleniji okoliš

U Čufarjevoj ulici u središtu Ljubljane, gdje su u tijeku sanacijski radovi u dijelu između Miklošičeve i Resljeve ulice, posađena su nova stabla. Nakon završetka obnove ulica će biti zatvorena za promet motornih vozila.

Novo ruho obnovljene ljubljanske Čufarjeve ulice

Ljubljana posebnu pozornost posvećuje uređenju sigurnijih, ali i ugodnijih površina za pješake, bicikliste i korisnike javnog prijevoza. Osim toga, u glavnom gradu Slovenije svjesni su iznimne važnosti zelenih površina i podizanja estetskog doživljaja prostora pa se javne površine nastoje što više oplemeniti i rashladiti drvećem, ukrasnim grmljem i vodenim elementima.

Ljubljana širi pješačku zonu te postaje još zelenija i suvremenija

Na Petkovškovom nasipu, gdje je u tijeku obnova između Resljeve i Rozmanove ulice, u srijedu su iz sigurnosnih razloga uklonjena tri stara stabla lipe. Na tom prostoru uz rijeku Ljubljanicu posađeno je šest od previđenih 20 novih stabala iste vrste s već razvijenom krošnjom, čime će se obnoviti i produžiti postojeći drvored.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER