Očarana Pompejima Madonna odlučila financirati kazališni projekt lokalnih tinejdžera

Pop diva financirat će kazališni projekt „Sogno di Volare“ („San o letenju“) u kojem sudjeluje tristotinjak mladih i djece s područja Vezuva

Na svoj rođendan, u petak 16. kolovoza, Madonna je posjetila Arheološki park Pompeji gdje se susrela sa skupinom tinejdžera i djece koji sudjeluju u projektu „Sogno di Volare“ („San o letenju“). Cilj projekta je uključivanje lokalne zajednice u kulturni život i promociju Arheološkog parka Pompeji kao dijela zaštićene UNESCO-ove Svjetske baštine.

Tijekom susreta Madonna je odlučila financijski podržati projekt koji mlade ljude uključuje u postavljanje predstava u Velikom kazalištu (Teatro Grande) u Pompejima. Projekt „Sogno di Volare“ („San o letenju“) Madonna će financirati tijekom njegove četvrte godine (2024./2025.) i to kroz svoju zakladu „Ray of Light“ („Zraka svjetlosti”). Najava posjeta i proslava rođendana u Pompejima tako je prerasla u partnerstvo koje se fokusira na budućnost arheološkog nalazišta i njegove baštinske zajednice.

  • Casa del Menandro © Ekovjesnik

Mladi umjetnici su pop divi prezentirali dio svog rada po izlasku iz Menandrove kuće (Casa del Menandro), jedne od najveličanstvenijih kuća u Pompejima, koju su posjetili zajedno s direktorom Arheološkog parka Pompeji, Gabrielom Zuchtriegelom. Sljedeća postaja bila je kuća Ceii (Casa dei Ceii), poznata po velikim freskama u vrtu s prikazima egzotičnih životinja i idilično-sakralnim krajolicima, a potom Teatro Grande u kojem su za poznatu gošću organizirani umjetnički performans i osvježenje na kraju posjeta.

„Projekt 'Sogno di Volare' vrlo je važan za Pompeje jer je usmjeren na ljude koji žive na ovom prekrasnom i vrijednom području, posebno na mlade ljude, i čini ih protagonistima iskustva kojim smo željeli pokazati da umjetnost i kultura uistinu mogu promijeniti naše živote. Naravno, kad smo 2021. godine pokrenuli projekt nisam ni pomislio da ćemo ostvariti ovako važnu suradnju, ali snovi o letenju očito stvarno funkcioniraju. Od srca zahvaljujem Madonni na njezinoj velikodušnosti, viziji i humanizmu koji će biti važan izvor inspiracije svim mladim ljudima da napreduju i uspiju s ovim projektom. Madonna nam je za svoj rođendan poklonila prekrasan dar te u svibnju 2025. godine pozivamo sve na predstavu u Velikom kazalištu koju ćemo kreirati zahvaljujući njezinom doprinosu.“ – kazao je direktor Arheološkog parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel.

 

  • Mladi umjetnici iz Pompeja i Madonna © Parco Archeologico di Pompei / © Ricardo Gomes

Tijekom posljednje tri godine u projekt „Sogno di Volare“ uključeno je tristotinjak mladih i djece s područja Vezuva, u kojem su još uvijek izraženi problemi prekida školovanja, nezaposlenosti i iseljavanja mladih. Mladi umjetnici u projektu sudjeluju kao glumci, glazbenici i scenaristi u predstavama „Gli Uccelli“ („Ptice“), „Acarnesi: Stop the War“ („Aharnjani: Zaustavite rat“) i „Pluto: God of Gold“ („Plut: Bog zlata“), Aristofanovim preradama u režiji Marca Martinellija te uz glazbu Ambrogija Sparagne i kostime Roberte Mattera.

Projekt koji je osmislio Gabriel Zuchtriegel okupio je tinejdžere i djecu iz okolice Arheološkog parka Pompeji – Pompeja, Scafatija, Castellammarea di Stabia, Torre Annunziate, Torre del Grecoa, Boscorealea i Napulja, te poveo ih na kreativno i umjetničko putovanje koje ih je odvelo i u druge gradove Italije. Nakon premijera u Velikom kazalištu u Pompejima, predstave su izvedene i na pozornicama Bologne i Ravenne, a gostovanje u Vicenzi predviđeno je za ovu jesen.

 

  • Veliko kazalište (Teatro Grande) u Pompejima © Ekovjesnik

Tekst za četvrtu godinu još nije odabran, iako će to zasigurno ponovno biti jedna od Aristofanovih komedija, koju će mladi umjetnici sami preraditi kako bi, osim antičkog svijeta, dočarali suvremenost i dodali šale na napolitanskom jeziku kojima su već osvojili publiku Pompeja, Bologne i Ravenne. O prvoj godini projekta snimljen je dokumentarac „Sogno di Volare“ (2022.), redatelja Marcella Adama, a godišnji proračun projekta iznosi oko 250 tisuća eura.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pompeji: Novootkriveni prizor mrtve prirode ipak ne prikazuje 2000 godina staru pizzu

Iako se čini da novootkriveni prizor mrtve prirode na zidu pompejske kuće u regiji IX prikazuje jedno od najpopularnijih jela suvremenog svijeta, arheolozi Arheološkog parka Pompeji objašnjavaju kako očito nije riječ o 2000 godina staroj pizzi. Uostalom, na oslikanom jelu nedostaju neki od glavnih sastojaka pizze, a to su rajčice i mozzarella.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER