Češka ovog vikenda očekuje ekstremne poplave

Cijela Češka priprema se za ekstremne oborine i poplave pa se iz akumulacijskih jezera ispušta voda

Gradovi i sela diljem zemlje pripremaju se za poplave nakon upozorenja Češkog hidrometeorološkog zavoda i očekivanih ekstremnih vremenskih uvjeta u srednjoj Europi tijekom vikenda. Očekuje se da će u sljedeća tri dana oko dvije trećine zemlje pogoditi ekstremna količina oborina.

Stručnjaci kažu da bi se najgori scenarij mogao usporediti s razornim poplavama 1997. i 2002. godine, izvijestio je danas Radio Prague International, službena međunarodna postaja Češke Republike.

Premijer Petr Fiala sazvao je sastanak kriznog stožera kako bi se raspravljalo o predviđenim mjerama zaštite od poplava. Sastanku su nazočili ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan i ministar zaštite okoliša Petr Hladík, dok se diljem zemlje osnivaju krizni štabovi po regijama.

Općine u središnjim i istočnim dijelovima zemlje, koje su na najvišem stupnju upozorenja od poplava, počele su postavljati brane protiv poplava, a ljudi nastoje što bolje osigurati svoju imovinu vrećama s pijeskom. Vlasti su također upozorile ljude u pogođenim područjima da se pripreme za evakuaciju, napune svoje mobilne telefone i prate najnovije informacije na internetskim stranicama svojih općina.

Zbog vremenskih uvjeta u cijeloj zemlji otkazuju se sva najavljena događanja na otvorenom ili se premještaju u zatvorene prostore. Stanovništvo je također upozoreno da otkaže planirana putovanja s obzirom na to da se osim poplava očekuje i opasnost od pada stabala zbog natopljenog terena.

Ispuštanje vode iz akumulacija

Češke tvrtke za upravljanje vodama ispuštaju vodu iz državnih rezervoara kako bi povećale njihov kapacitet za dolazni tok vode. Akumulacije u slivovima rijeka Morave i Dyje popunjene su između 65 i 95 posto, dok su glavne akumulacije dosegle popunjenost od oko 80 posto.

Zbog prognoziranih ekstremnih oborina, Češka nije mogla udovoljiti zahtjevu Njemačke da smanji protok Labe zbog djelomičnog urušavanja mosta Carolabrücke u Dresdenu. U glavnom gradu Saske stoga vlada golema zabrinutost od nadolazećih poplava koje bi mogle imati nesagledive posljedice za tone betona koje od srijede leže u Labi (Elbe). Stručnjaci očekuju da bi se urušeni dijelovi mosta mogli u potpunosti srušiti ili da bi se na mostu mogla nakupiti iznimno velika količina otpada.

Češke vlasti upozorile su da bi protok rijeka mogao naglo porasti u svim rijekama susjednih zemalja te su u kontaktu s njihovim tijelima za upravljanje vodama.

Svi se još sjećaju „tisućugodišnjeg potopa“ iz 2002.

Poplave koje su pogodile Češku prije 22 godine uzrokovane su kratkim vremenskim razmakom između dvaju velikih kišnih razdoblja u istom mjesecu, potvrdila je studija Instituta za atmosfersku fiziku Češke akademije znanosti. Tim istraživača kaže da je ovaj vremenski događaj bio jedinstven u srednjoj Europi, barem od 1960-ih godina, i da se nije mogao unaprijed predvidjeti.

„Tisućugodišnji potop“ koji se dogodio u kolovozu 2002. doveo je do ekstremnog izlijevanja najpoznatije češke rijeke Vltave, što je rezultiralo dramatičnim poplavama u Pragu. Tog ljeta izlile su se i rijeke Elba, Ohře i Dyje, usmrtivši 17 ljudi, a više od 200 000 njih moralo je napustiti svoje domove.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vojska u pripravnosti za pomoć stradalima u poplavama

„Češka vojska je u pripravnosti zbog poplava, a sve jedinice uključene u sustav spašavanja spremne su, uključujući 15. inženjerijsku pukovniju, zračne snage i vojne vatrogasne postrojbe“, izjavila je češka ministrica obrane Jana Černochová. Aktiviran je operativni centar za pružanje pomoći stradalima u poplavama, a pomoć vojske zasad je zatražena samo u gradu Strakonicama.

Prag će od poplava braniti meandar rijeke Vltave

Na desnoj obali rijeke Vltave, u području između gradskih četvrti Karlín i Libeň, uz privatna ulaganja u tijeku je i nekoliko projekata čiji je investitor Grad Prag. Svakako najvažniji je projekt uređenja novog gradskog parka Maniny koji bi trebao zadržati sva obilježja urbane divljine, a kojim će se uz spuštanje razine tla ujedno stvoriti novi riječni kanal s ciljem obrane od poplava.

Vodeni val u Hrvatskoj se očekuje 25. rujna

Velike poplave zahvatile su dijelove srednje Europe, poginulo je najmanje 17 ljudi, evakuirane su tisuće, a za nekima se još uvijek traga. Kakva je trenutna situacija, kako će se zemlje nositi s obnovom nakon poplava, koji su prioriteti te postoji li opasnost za Hrvatsku, odgovorili su gosti HRT-ove emisije „Otvoreno“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER