Tko su prvi potpisnici Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji i njezinih dobrovoljnih obveza

Više od polovice njih obvezalo se na dodatne obveze, uključujući osiguravanje ljudskog nadzora, ublažavanje rizika i transparentno označivanje određenih vrsta sadržaja stvorenih umjetnom inteligencijom

Više od stotinu poduzeća potpisalo je obveze iz Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji za poticanje pouzdanog i sigurnog razvoja umjetne inteligencije, izvijestila je Europska komisija.

Europska komisija danas je objavila popis više od stotinu poduzeća koja su prvi potpisnici Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji i njezinih dobrovoljnih obveza. Potpisnici su multinacionalne korporacije te europska mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) iz različitih sektora, uključujući informacijske tehnologije, telekomunikacije, zdravstvo, bankarstvo, automobilsku industriju i aeronautiku. Popis potpisnika obveza dostupan je putem sljedeće poveznice.

Paktom se podupiru dobrovoljne obveze industrije da počne primjenjivati načela Zakona o umjetnoj inteligenciji (European Artificial Intelligence Act - AI Act) prije početka njegove primjene te se jača suradnja između Ureda EU-a za umjetnu inteligenciju i svih relevantnih dionika, uključujući industriju, civilno društvo i akademsku zajednicu.

U dobrovoljnim obvezama u okviru Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji poduzeća koja sudjeluju u paktu pozivaju se da se obvežu na najmanje tri osnovne mjere:

  • Strategija upravljanja umjetnom inteligencijom kako bi se potaknulo uvođenje umjetne inteligencije u organizaciju i radilo na budućoj usklađenosti s Aktom o umjetnoj inteligenciji.
  • Mapiranje visokorizičnih UI sustava: Utvrđivanje UI sustava koji će se vjerojatno kategorizirati kao visokorizični u skladu s Aktom o umjetnoj inteligenciji
  • Promicanje pismenosti i osviještenosti osoblja u području umjetne inteligencije, osiguravanje etičkog i odgovornog razvoja umjetne inteligencije.

Osim tih temeljnih obveza, više od polovice potpisnika obvezalo se na dodatne obveze, uključujući osiguravanje ljudskog nadzora, ublažavanje rizika i transparentno označivanje određenih vrsta sadržaja stvorenih umjetnom inteligencijom, kao što su uvjerljivi krivotvoreni sadržaji. Poduzeća se mogu pridružiti Paktu o umjetnoj inteligenciji i obvezati se u svakom trenutku dok se Zakon o umjetnoj inteligenciji ne počne u potpunosti primjenjivati.

Jačanje vodećeg položaja EU-a u području inovacija u području umjetne inteligencije

Uz nastojanja da se poduzećima pomogne u provedbi Zakona o umjetnoj inteligenciji u očekivanju zakonskog roka, Europska komisija poduzima mjere za poticanje inovacija EU-a u području umjetne inteligencije. Inicijativa Tvornice umjetne inteligencije od 10. rujna 2024. osigurat će startup poduzećima i industriji jedinstvenu kontaktnu točku za inovacije i razvoj umjetne inteligencije, uključujući podatke, talente i računalnu snagu. Tvornice umjetne inteligencije potaknut će i razvoj i validaciju industrijskih i znanstvenih primjena umjetne inteligencije u ključnim europskim sektorima kao što su zdravstvo, energetika, automobilska i prometna industrija, obrana i zrakoplovno-svemirska industrija, robotika i proizvodnja, čista i poljoprivredna tehnologija.

Tvornice umjetne inteligencije važan su dio Komisijina paketa za inovacije u području umjetne inteligencije predstavljenog u siječnju 2024., zajedno s mjerama potpore poduzetničkom kapitalu i vlasničkim kapitalom, uvođenjem zajedničkih europskih podatkovnih prostora, inicijativom GenAI4EU i velikim izazovom u području umjetne inteligencije kojim se start-up poduzećima pruža financijska potpora i pristup superračunalima EU-a, među ostalim mjerama. Europska komisija osnovat će i Europsko istraživačko vijeće za umjetnu inteligenciju kako bi se iskoristio potencijal podataka te strategiju za primjenu umjetne inteligencije za poticanje novih industrijskih primjena umjetne inteligencije.

Podsjetimo, Zakon o umjetnoj inteligenciji (European Artificial Intelligence Act - AI Act), kao prva sveobuhvatna uredba o umjetnoj inteligenciji u svijetu, stupio je na snagu 1. kolovoza 2024. Neke odredbe Zakona već su u potpunosti primjenjive, dok će se u cijelosti početi primjenjivati dvije godine nakon njegova stupanja na snagu, uz neke iznimke: zabrane će stupiti na snagu nakon šest mjeseci, pravila upravljanja i obveze za UI modele opće namjene počet će se primjenjivati nakon 12 mjeseci, a pravila za UI sustave ugrađene u regulirane proizvode počet će se primjenjivati nakon 36 mjeseci. 

Europska komisija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europljani snažno podupiru znanost i tehnologiju

U četvrtak 23. rujna objavljeni su rezultati istraživanja Eurobarometra o „znanju i stavovima europskih građana o znanosti i tehnologiji” koji pokazuju da čak devet od 10 građana EU-a ili 86 % smatra da je ukupni utjecaj znanosti i tehnologije pozitivan, priopćila je Europska komisija.

U Rotterdamu se 27. i 28. studenog održava treći Forum gradova 2017.

Rotterdam će 27. i 28. studenog biti domaćin trećeg Foruma gradova 2017. – Cities Forum 2017. Fokus dvodnevne konferencije u organizaciji Europske komisije i Grada Rotterdama bit će napredak Urbane agende za EU, urbana dimenzija Agende 2030 i Nova urbana agenda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER