Borba protiv raka dojke: Novi uređaj za biopsiju dojke u bečkoj klinici Landstraße

Rak dojke najčešći je oblik raka u žena, a ako se otkrije na vrijeme danas se u većini slučajeva može izliječiti

Suvremeni uređaj za biopsiju dojke u bečkoj klinici Landstraße prepoznaje i najmanje promjene na dojci. Primijećena je znatno manja doza zračenja nego kod drugih uređaja.

Otprilike jedna od deset žena za života oboli od karcinoma dojke. Prošle godine klinike Udruženja zdravstvenih ustanova grada Beča (Wiener Gesundheitsverbund) liječile su oko 5600 pacijentica kojima je dijagnosticiran ovaj zloćudni oblik tumora. U Beču postoji ukupno šest Centara za zdravlje dojke kojima se žene u slučaju sumnje na rak dojke mogu obratiti za pomoć i podršku. Posao ovih centara jest napraviti plan za borbu protiv raka dojke koji počinje utvrđivanjem dijagnoze, nastavlja se dodatnim dijagnostičkim pretragama te onkološkim terapijama, operacijama, terminima zračenja i fizikalnim terapijama. Osim toga, ovi centri pružaju i dugogodišnju naknadnu skrb.

U odluku o odabiru konačnog oblika liječenja uključeni su stručnjaci iz područja radiologije, patologije, ginekologije, kirurgije, plastične kirurgije, onkologije, radijacijske onkologije i psihologije te medicinske sestre koje su prošle specijalnu obuku za liječenje raka dojke. One oboljele pacijentice prate tijekom cijelog liječenja. U Udruženju zdravstvenih ustanova grada Beča trenutačno je zaposleno deset takvih medicinskih sestara.

U bečkoj klinici Landstraße primjenjuje se novi moderni uređaj za biopsiju dojke koji omogućuje preciznu lokalizaciju i najmanjih promjena na dojci s pomoću 3D mamografije odnosno tomosinteze. Za razliku od uobičajene digitalne mamografije (2D), tomosinteza omogućuje snimanje u presjecima kojima liječnici dobivaju trodimenzionalni prikaz dojke.

Novi uređaj za biopsiju dojke nudi brojne prednosti, a cilj je u potpunosti ukloniti zahvaćeno tkivo bez opće anestezije, bez operacije i bez ožiljaka. Postupak je bezbolan. Prilikom izvođenja postupka pacijentice leže na trbuhu što se pokazalo mnogo ugodnijim od uobičajenog uspravnog položaja ili ležanja na boku. Doza zračenja znatno je manja nego kod drugih uređaja za biopsiju.

Oko 80 posto pacijentica kojima je prije pet godina u Austriji dijagnosticiran maligni tumor pobijedilo je ovu bolest. Stopa preživljavanja ovisi o stadiju u kojem je rak otkriven te o stupnju agresivnosti stanica raka. U Austriji već deset godina postoji besplatan program ranog otkrivanja karcinoma dojke kod žena u dobi od 45 do 74 godine.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Usvojen prvi pariški bioklimatski prostorni plan

Dana 6. lipnja Gradsko vijeće Pariza usvojilo je prvi pariški bioklimatski prostorni plan koji će pružiti učinkovit odgovor na hitnu klimatsku situaciju i unaprijediti životno okruženje stanovnika francuske metropole.

Beč dobiva najsuvremeniji centar za personaliziranu medicinu

Na kampusu Medicinskog sveučilišta u Beču do 2026. godine nastat će suvremen medicinski istraživački centar koji će nositi naziv Institut za personaliziranu medicinu Erica Kandela u čast austrijsko-američkog nobelovca. Izgradnja i opremanje objekta financirat će se sredstvima iz EU-ova Mehanizma za oporavak i otpornost.

Svečano otvoren obnovljeni Muzej grada Beča (Wien Museum)

Nakon trogodišnje obnove i nadogradnje Muzej grada Beča svečano je otvoren 6. prosinca 2023. Muzej u srcu grada posvećen je povijesti austrijske metropole, a prilikom obnove pridavana je velika važnost inkluziji, pristupačnosti te održivosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER