Kritična situacija u Emiliji-Romagni: Četvrta poplava od svibnja 2023.

Situacija je posebno dramatična na području Bologne gdje se izlila rijeka Savena i poplavila prizemlja i podrume kuća

Emilia-Romagna je ponovno pod vodom, a sinoć je najviše bilo pogođeno područje Bologne. Izlijevanje rijeke Savene uzrokovalo je velike poplave te gradske ulice pretvorilo u bujice vode i blata.

U talijanskoj regiji Emiliji-Romagni kiša je jučer neprekidno padala više od 18 sati što je za posljedicu imalo nove poplave u području koje od svibnja 2023. već četvrti put proživljava pravu noćnu moru.

Civilna zaštita izdala je crveni alarm za subotu 19. listopada zbog očekivanih obilnih oborina, poplava i odrona, a jučer su od 13 sati u Bologni zatvoreni gradski parkovi i vrtovi te sportski centri u kojima su otkazana sva planirana događanja.

Nakon obilnih oborina u Romagni, gdje je ponegdje izmjereno i do 150 mm po četvornom metru, najviše je pogođeno područje Bologne u kojoj je zabilježeno više od 120 mm kiše na tlu već potpuno zasićenom vodom.

Mnoge ulice u gradu Bologni pretvorene su u bujice vode i blata, a na nekim mjestima voda je prelazila visinu od metar i pol. Rijeka Savena izlila se iz korita i potpuno poplavila grad San Lazzaro di Savena, smješten jugoistočno od Bologne. Nažalost, tijekom noći smrtno je stradala jedna osoba.

Poplave su zabilježene i u području između Modene i Reggio Emilije, gdje je izmjereno više od 70 mm kiše po četvornom metru.

Uz smanjeni intenzitet pljuskova u noći između 19. i 20. listopada, poboljšanje vremena u ovom dijelu Italije očekuje se tijekom kasnog jutra.

Grad Bologna danas je objavio obrazac za traženje novčane pomoći, namijenjen građanima kojima su poplavljeni  podrumi i/ili prizemlja kuća, garaže, dvorišta i drugi prostori.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Bologni otvoreno obnovljeno kino Cinema Modernissimo

U Bologni je nakon dugih 15 godina u utorak 21. studenog ponovno otvoreno obnovljeno kino Cinema Modernissimo. Kino je smješteno u srcu grada - na glavnom gradskom trgu Piazza Maggiore i u neposrednoj blizini bazilike sv. Petronija.

Bologna: Nove pogodnosti za korisnike sustava javnih bicikala RideMovi

Od početka svibnja korisnicima sustava javnih bicikala RideMovi u Bologni pružaju se nove pogodnosti, a broj bicikala povećava se za dodatnih 550. Svim pretplatnicima javnog prijevoza omogućuje se besplatna usluga, uvode se popusti za zaposlenike bolonjskih tvrtki i mjesečna pretplata u visini od 30 eura.

U Bologni svečano otvoren obnovljeni povijesni perivoj Ville Spada

Povijesni perivoj Ville Spada u Bologni obnovljen je zahvaljujući investiciji od dva milijuna eura financirane sredstvima talijanskog nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Osim obnove zelenila, perivoj je dobio novi sustav prikupljanja i odvodnje kišnice, a uređene su i sve njegove staze.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER