U Bologni otvoreno obnovljeno kino Cinema Modernissimo

Obnova 108 godina stare kino dovrane stajala je oko 6,6 milijuna eura

U Bologni je nakon dugih 15 godina u utorak 21. studenog ponovno otvoreno obnovljeno kino Cinema Modernissimo. Kino je smješteno u srcu grada - na glavnom gradskom trgu Piazza Maggiore i u neposrednoj blizini bazilike sv. Petronija.

Omiljena kino dvorana i kultno mjesto svih filmofila u srcu Bologne, na trgu Piazza Maggiore, vratila se u velikom stilu u kulturni život glavnog grada regije Emilia-Romagna. Cinema Modernissimo, jedan od najznačajnijih spomenika bolonjske arhitekture s početka dvadesetog stoljeća, nalazi se u sklopu Palazzo Ronzani, koja stoji na uglu između Via Rizzoli i Piazza Re Enzo, a svoje prve gledatelje ugostio je 16. veljače 1915. godine.

Dvorana je najprije služila kao kazalište te se posebno isticala raskošnim interijerom i elegancijom, a mogla je primiti čak 1200 gledatelja. Otvorena je u sklopu novoizgrađene palače koju je dao sagraditi poznati industrijalac Alessandro Ronzani, a zbog njene realizacije srušena je palača Palazzo Lambertini, srednjovjekovne zgrade i ostaci nekih od bolonjskih tornjeva. Nova palača bila je onodobni trgovački centar s kavanama, hotelom, trgovinama, stanovima i kazalištem Modernissimo. Modernizacijom prostora između 1950-ih i 1960-ih godina kazalište je prenamijenjeno u dvije kino dvorane: kino Modernissimo (s pristupom s trga Piazza Re Enzo) i kino Centrale u ulici Via Rizzoli 3. Jedno od ta dva kina radilo je sve do 2007. godine pod imenom Cinema Arcobaleno.

Obnovljeno kino svečano je otvoreno u utorak u nazočnosti Lucije Borgonzoni, državne podtajnice za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i članice Senata Talijanske Republike, gradonačelnika Bologne Mattea Leporea, Gianluce Farinellija, direktora Kinoteke Bologna (Cineteca di Bologna) i drugih osoba koje su sudjelovale u obnovi kina.

Iako zatvoreno 15 godina, kino je i dalje živjelo u sjećanju stanovnika Bologne. Radovi na obnovi počeli su 2020. godine te su se odužili zbog problema uzrokovanih pandemijom. Vraćanje starog sjaja ove raskošne dvorane i opremanje suvremenog kina stajali su oko 6,6 milijuna eura, a sredstva su osigurali Ministarstvo kulture Talijanske Republike, Grad Bologna, Kinoteka Bologna i privatni sponzori.

U obnovljenom kinu s 360 sjedećih mjesta i njegovom ugostiteljskom objektu otvoreno je devet novih radnih mjesta, a filmski program bit će raznolik kao i u ostalim dvoranama Kinoteke Bologna. Cijene ulaznica kretat će se u iznosu od 3,50 do 10 eura, a kino će tijekom cijele godine djelovati kao novo mjesto susreta i druženja, u kojem će se uz filmske projekcije organizirati i razna glazbena i književna događanja te izložbe.

Povodom ponovnog otvaranja kina pripremljen je i bogat program u kojem će se do 30. studenog organizirati brojne filmske projekcije i gostovanja umjetnika iz svijeta filma kao što su Wes Anderson, Paola Cortellesi, Toni Servillo, Alba i Alice Rohrwacher, Marco Bellocchio, Giuseppe Tornatore, Giorgio Diritti, Pupi Avati, Alessandro Bergonzoni, Éric Toledano, Olivier Nakache i drugi.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bologni svečano otvoren obnovljeni povijesni perivoj Ville Spada

Povijesni perivoj Ville Spada u Bologni obnovljen je zahvaljujući investiciji od dva milijuna eura financirane sredstvima talijanskog nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Osim obnove zelenila, perivoj je dobio novi sustav prikupljanja i odvodnje kišnice, a uređene su i sve njegove staze.

Zeleni zaokret „crvene“ talijanske regije Emilia-Romagna

U sjevernoj talijanskoj regiji Emilia-Romagna u sljedećih pet godina posadit će se 4,5 milijuna stabala ili po jedno za svakog njenog stanovnika. Rasadnici će besplatno dijeliti sadnice općinama, školama, građanima i raznim udruženjima – svima koji ih budu htjeli saditi.

Bologna: Voda je dragocjeni resurs, štedimo je!

Uredba o štednji i pravilnoj upotrebi pitke vode, kojom se u Bologni ograničava upotreba vode za piće izvan kućanstava, na snazi je do 30. rujna 2023. Od 8 do 21 sat zabranjeno je koristiti vodu za piće za potrebe izvan kućanstva, posebice za zalijevanje vrtova i pranje vozila. Za zalijevanje gradskih zelenih površina zabrana vrijedi od 10 do 18 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER