Bečki restoran Luftburg Kolarik postavlja nove standarde održivosti
Sedam milijuna eura ulaganja u CO₂ neutralnost i dobrobit zaposlenika
Nagrađivani bečki restoran Luftburg Kolarik u Prateru želi postaviti nove standarde održivosti i to ne samo svojom kulinarskom ponudom. Gradski vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky jučer je bio počasni gost na službenom početku izgradnje dizalice topline kako bi naglasio važnost takvih projekata za postizanje bečkih klimatskih ciljeva.
Restoran Luftburg Kolarik u bečkom Prateru dosljedno slijedi svoj održivi put i nastavlja ulagati u ekološki prihvatljivu budućnost. Uz prelazak na inovativno rješenje dizalice topline i proširenje fotonaponskog sustava, redizajnirat će se i cijeli prostor za zaposlenike. Zahvaljujući novom projektu, obitelj Kolarik kao vlasnik restorana ubuduće će još više pažnje posvetiti dobrobiti svojih zaposlenika: restoran će dobiti novu prostoriju za zaposlenike i suvremenu garderobu, dok će im optimizirani radni procesi osigurati još bolje radne uvjete.
CO₂ neutralnost kao glavni cilj
Cilj projekta izgradnje dizalice topline je ekološki prihvatljivo crpljenje toplinske energije podzemnih voda čime će ovaj bečki restoran zauvijek zamijeniti plin kao energent. Sa snagom od 362,2 kW, dizalica topline osigurat će ekološki prihvatljivo grijanje i hlađenje restorana, a u kombinaciji s proširenjem postojećeg fotonaponskog sustava na 40 kWp postignut će se smanjenje emisije CO₂ za više od 135 tona godišnje.
- Bečki gradski vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky (u sredini) bio je počasni gost na službenom početku izgradnje dizalice topline © Philipp Lipiarski
„Ovakvi inovativni projekti značajno približavaju Beč cilju klimatske neutralnosti do 2040. godine“, naglasio je bečki vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky. „Luftburg Kolarik pokazuje da održivo poslovanje i gastronomija savršeno idu ruku pod ruku. Obnovljivi izvori energije važni su čimbenici u postizanju klimatske neutralnosti do 2040. Posljednjih godina postigli smo velik napredak u širenju solarne energije, dijelom zahvaljujući našem ciljanom financiranju. Luftburg Kolarik pruža posebno dobar primjer i stoga je ovaj projekt dio naše inicijative ‘100 projekata bez plina’ kako bi poslužio kao model drugim tvrtkama.“
„Proširenjem fotonaponskog sustava na 40 kWp dodatno ćemo povećati udio vlastite proizvodnje električne energije. Naš cilj da postanemo CO₂ neutralni velik je korak u našem poslovanju“, kazao je Paul Kolarik, direktor tvrtke Kolarik im Prater GmbH.
- Paul Kolarik, direktor tvrtke Kolarik im Prater GmbH © Philipp Lipiarski
Ulaganje u suvremeno radno okruženje
Osim ekološke održivosti, fokus je i na dobrobiti zaposlenika. Nova prostorija za zaposlenike restorana, uključujući posebnu prostoriju za molitvu, stvorit će ugodno radno okruženje za radnu snagu iz oko 15 zemalja.
„Želimo da se naši zaposlenici u restoranu osjećaju ugodno kao i naši gosti“, istaknuo je Paul Kolarik. „Motivacija i dobra radna atmosfera temelj su gostoprimstva.“
Osim toga, restoran će dobiti novi uredski prostor i garderobe, a kuhinja će se opremiti moderniziranim sudoperima i novim uređajima. Optimizacijom radnih procesa također će se omogućiti učinkovitije poslovanje i dodatno smanjiti potrošnja energije.
Sedam milijuna eura za održivu budućnost
Cijeli projekt vrijedan je sedam milijuna eura što predstavlja značajno ulaganje u restoran i budućnost obiteljske tvrtke. Ovim korakom Luftburg Kolarik postavlja snažan primjer održivosti, društvene odgovornosti i modernog poduzetništva i to u srcu bečkog Pratera.
„Mi stvaramo svijet onakvim kakav nam se sviđa, a najviše nam se sviđa kad je održiv i spreman za budućnost! Zato poduzimamo još jedan veliki korak prema CO₂ neutralnosti. Kao i kod svih naših odluka, u obzir se uzimaju ne samo ekonomski, već i ekološki aspekti. Važno nam je dati doprinos našem okruženju, kako u našoj tvrtki, tako i u Prateru i cijelom Beč“, izjavio je Paul Kolarik.
- Osim ekološke održivosti, fokus je i na dobrobiti zaposlenika koji dolaze iz oko 15 zemalja © Philipp Lipiarski
Pop-Up restoran do 16. ožujka 2025.
Unatoč radovima, gosti restorana moći će uživati u 100-postotnim organskim užicima čak i tijekom razdoblja zatvaranja. Od 16. siječnja do 16. ožujka 2025. ekipa Luftburga kuha u neposrednom susjedstvu. U Pop-Up restoranu kod susjeda gosti će moći uživati u luftburškim klasicima - od koljenice do vegetarijanskih i veganskih jela i to od srijede do nedjelje između 12 i 20 sati. Restoran će se ponovno otvoriti na Uskrs.
Luftburg Kolarik dobitnik je nagrade EU Organic Awards
Bečki restoran Luftburg Kolarik u Prateru osvojio je nagradu EU Organic Awards kao najbolji restoran s ponudom jela pripremljenih od ekološki certificiranih namirnica. Riječ je o najvećem restoranu na svijetu koji je u potpunosti posvećen održivom poslovanju te koristi isključivo certificirane proizvode. Dobitnik je nekoliko austrijskih nagrada, koristi obnovljivu energiju i ima za cilj smanjiti svoj utjecaj na okoliš gdje god je to moguće pa tako, primjerice, objavljuje godišnje izvještaje o održivosti svog poslovanja – o uštedama vode, sprječavanju bacanja hrane i sadnji drveća.
Vlasnik restorana Luftburg Kolarik im Prater, Paul Kolarik, tom prigodom izjavio je: „Nagrada za ekološku proizvodnju pobudila je veliko zanimanje nacionalnih medija za naše poslovanje. Zahvaljujući nagradi dobili smo nove mogućnosti suradnje, a mnogi političari postali su svjesni našeg angažmana u području ekologije i održivosti.”
Stjepan Felber | Ekovjesnik