Najveći austrijski podatkovni centar toplinom opskrbljuje bečku bolnicu

Digital Reality i Wien Energie razvili su jedinstven koncept koji bi mogao biti od velikog značaja za izgradnju održivije i pravednije energetske budućnosti

Otpadna toplina podatkovnog centra koristi se za grijanje bolnice u bečkom Floridsdorfu. Koncept lokalnog grijanja jedinstven je u Europi, a Grad Beč tako utire put prema energetski neovisnoj budućnosti.

Korištenje lokalnih izvora topline važna je komponenta energetske tranzicije. Od ove zime upravo se to događa u 21. bečkom okrugu Floridsdorf, točnije u istoimenoj bolnici: podatkovni centar tvrtke Digital Reality grije susjednu zdravstvenu ustanovu.

Američka tvrtka Digital Reality i bečko energetsko poduzeće Wien Energie razvili su u Europi jedinstven koncept koji bi mogao biti od velikog značaja za izgradnju održivije i pravednije energetske budućnosti za sve. U okviru toga bečko je energetsko poduzeće u bolnici Floridsdorf prije godinu i pol ugradilo toplinske pumpe koje su spojene s rashladnim sustavom podatkovnog centra. Tako dizalice topline od početka ogrjevne sezone učinkovito recikliraju višak topline iz serverskih prostorija i bolnicu opskrbljuju toplinom.

  • Sustav pokriva i do 70 posto potreba bolnice za toplinskom energijom © Christian Hofer / Wien Energie

Otpadna toplina iz podatkovnog centra novim sustavom može pokriti između 50 i 70 posto potreba bolnice za grijanjem, a time se štedi i do 4.000 ugljikovog dioksida godišnje. Kako je naglasio član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke, ovo je situacija u kojoj svi dobivaju: bolnica Floridsdorf koja se opskrbljuje lokalnom energijom, poduzeće Wien Energie koja nastavlja poticati širenje klimatski neutralnog daljinskog grijanja i tvrtka Digital Reality koji svoj podatkovni centar čini još održivijim.

  • Radovi na novom postrojenju počeli su krajem 2022. © Wien Energie / Harald Ströbel

Otpadna toplina kao ključna tehnologija za energetsku tranziciju

Energetsko poduzeće Wien Energie paru za daljinsko grijanje do 2040. godine u potpunosti želi proizvoditi iz klimatski neutralnih izvora. U ostvarivanju svog cilja poduzeće se uzda u geotermalne izvore, velike dizalice topline te korištenje postojeće otpadne topline kao u spomenutoj bolnici.

Wien Energie tako je u izgradnju triju velikih dizalica topline ukupne snage tri megawatta u Floridsdorfu uložio oko 3,5 milijuna eura. Osim što postrojenje kliniku opskrbljuje toplinom, ono i hladi podatkovni centar.

  • Bečka klinika Floridsdorf najsuvremenija je u Austriji © PID / C. Jobst

Bolnica Floridsdorf postavlja nove standarde u klimatski neutralnom pogonu

Još se tijekom izgradnje bolnice 2019. jako pazilo na štedljivo korištenje energije i resursa. Tako se na primjer pri gradnji izbjegavao PVC, a danas pogon koristi daljinsko hlađenje te kišnicu. Usto se proširila biciklistička staza oko bolnice te se izgradilo više od 250 parkirališnih mjesta za bicikle. Osim toga poduzeće Wien Energie u rad je pustilo fotonaponski sustav na krovu garaže bolnice. Bolnica tako uštedi 337 tona emisije CO2 godišnje.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Grad Beč postupno ukida fosilna goriva

Austrijska metropola namjerava uložiti u geotermalnu energiju kako bi smanjila ovisnost o plinu i pridonijela postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2040. U većini bečkih gradskih okruga više se ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora.

Beč će u budućnosti grijati voda s 3.000 metara dubine

Kako bi potpuno dekarbonizirao opskrbu toplinskom energijom do 2040. godine, Grad Beč je u potrazi za dodatnim obnovljivim izvorima energije. Geološka istraživanja pokazala su da se na 3.000 metara ispod glavnog grada Austrije pojavljuje vruća voda što predstavlja ogroman potencijal u korištenju geotermalne energije za opskrbu toplinom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER