Najveći austrijski podatkovni centar toplinom opskrbljuje bečku bolnicu

Digital Reality i Wien Energie razvili su jedinstven koncept koji bi mogao biti od velikog značaja za izgradnju održivije i pravednije energetske budućnosti

Otpadna toplina podatkovnog centra koristi se za grijanje bolnice u bečkom Floridsdorfu. Koncept lokalnog grijanja jedinstven je u Europi, a Grad Beč tako utire put prema energetski neovisnoj budućnosti.

Korištenje lokalnih izvora topline važna je komponenta energetske tranzicije. Od ove zime upravo se to događa u 21. bečkom okrugu Floridsdorf, točnije u istoimenoj bolnici: podatkovni centar tvrtke Digital Reality grije susjednu zdravstvenu ustanovu.

Američka tvrtka Digital Reality i bečko energetsko poduzeće Wien Energie razvili su u Europi jedinstven koncept koji bi mogao biti od velikog značaja za izgradnju održivije i pravednije energetske budućnosti za sve. U okviru toga bečko je energetsko poduzeće u bolnici Floridsdorf prije godinu i pol ugradilo toplinske pumpe koje su spojene s rashladnim sustavom podatkovnog centra. Tako dizalice topline od početka ogrjevne sezone učinkovito recikliraju višak topline iz serverskih prostorija i bolnicu opskrbljuju toplinom.

  • Sustav pokriva i do 70 posto potreba bolnice za toplinskom energijom © Christian Hofer / Wien Energie

Otpadna toplina iz podatkovnog centra novim sustavom može pokriti između 50 i 70 posto potreba bolnice za grijanjem, a time se štedi i do 4.000 ugljikovog dioksida godišnje. Kako je naglasio član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke, ovo je situacija u kojoj svi dobivaju: bolnica Floridsdorf koja se opskrbljuje lokalnom energijom, poduzeće Wien Energie koja nastavlja poticati širenje klimatski neutralnog daljinskog grijanja i tvrtka Digital Reality koji svoj podatkovni centar čini još održivijim.

  • Radovi na novom postrojenju počeli su krajem 2022. © Wien Energie / Harald Ströbel

Otpadna toplina kao ključna tehnologija za energetsku tranziciju

Energetsko poduzeće Wien Energie paru za daljinsko grijanje do 2040. godine u potpunosti želi proizvoditi iz klimatski neutralnih izvora. U ostvarivanju svog cilja poduzeće se uzda u geotermalne izvore, velike dizalice topline te korištenje postojeće otpadne topline kao u spomenutoj bolnici.

Wien Energie tako je u izgradnju triju velikih dizalica topline ukupne snage tri megawatta u Floridsdorfu uložio oko 3,5 milijuna eura. Osim što postrojenje kliniku opskrbljuje toplinom, ono i hladi podatkovni centar.

  • Bečka klinika Floridsdorf najsuvremenija je u Austriji © PID / C. Jobst

Bolnica Floridsdorf postavlja nove standarde u klimatski neutralnom pogonu

Još se tijekom izgradnje bolnice 2019. jako pazilo na štedljivo korištenje energije i resursa. Tako se na primjer pri gradnji izbjegavao PVC, a danas pogon koristi daljinsko hlađenje te kišnicu. Usto se proširila biciklistička staza oko bolnice te se izgradilo više od 250 parkirališnih mjesta za bicikle. Osim toga poduzeće Wien Energie u rad je pustilo fotonaponski sustav na krovu garaže bolnice. Bolnica tako uštedi 337 tona emisije CO2 godišnje.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Beču otvoren kompetencijski centar za električnu mobilnost

Fotonaponski sustav na krovu novog centra u Beču proizvodi zelenu struju, otpadna toplina koja nastaje prilikom punjenja autobusa koristi se za grijanje zgrade, dok je ozelenjena fasada ljeti rashlađuje.

Grad Beč postupno ukida fosilna goriva

Austrijska metropola namjerava uložiti u geotermalnu energiju kako bi smanjila ovisnost o plinu i pridonijela postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2040. U većini bečkih gradskih okruga više se ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora.

Beč će u budućnosti grijati voda s 3.000 metara dubine

Kako bi potpuno dekarbonizirao opskrbu toplinskom energijom do 2040. godine, Grad Beč je u potrazi za dodatnim obnovljivim izvorima energije. Geološka istraživanja pokazala su da se na 3.000 metara ispod glavnog grada Austrije pojavljuje vruća voda što predstavlja ogroman potencijal u korištenju geotermalne energije za opskrbu toplinom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER