Umjetna inteligencija pomaže u borbi protiv bacanja hrane
Dobra praksa iz Baden-Württemberga | Dvojica studenata Sveučilišta u Stuttgartu pokrenula su razvojnu tvrtku „Delicious Data“ i koriste umjetnu inteligenciju za smanjenje otpada od hrane
Prošle godine u menzama strojarske tvrtke u Esslingenu i Deizisauu spašeno je 2000 obroka i to zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i aplikaciji razvojne tvrtke „Delicious Data“ dvojice studenata iz Stuttgarta. Uz smanjenje količine otpada od hrane postignute su uštede pitke vode i smanjenje emisije CO2.
Jakob Breuninger i Valentin Belser, studenti zrakoplovnog inženjerstva Sveučilišta u Stuttgartu, dobili su ideju za pokretanje razvojne tvrtke „Delicious Data“ 2017. godine dok su sjedeći u studentskoj kantini primijetili koliko nepojedene hrane preostaje nakon posluženog obroka, izvijestio je novinar regionalnog Südwestrundfunka (SWR) Christoph Schöneberger.
Previše bačene hrane u kantini rezultiralo osnivanjem razvojne tvrtke
Velik dio te hrane redovito se baca, a prema podacima Saveznog ministarstva hrane i poljoprivrede (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft) i Saveznog ureda za statistiku u toj je zemlji 2022. godine proizvedeno čak 10,8 milijuna tona otpada od hrane. Od toga 15 posto (1,6 milijuna tona) nastaje tijekom prerade, sedam posto (0,8 milijuna tona) u maloprodaji, a 18 posto (dva milijuna tona) u ugostiteljstvu. Većina otpada od hrane ili 58 posto (6,3 milijuna tona) nastaje u privatnim kućanstvima pa svaki stanovnik Njemačke godišnje baci oko 76 kilograma hrane.
Studenti su zaključili da u ugostiteljskim objektima postoji potreba za optimizacijom procesa pa je njihov posjet kantini rezultirao osnivanjem razvojne tvrtke „Delicious Data“. Tvrtka je u međuvremenu narasla na 25 zaposlenih, a među njezinim sve brojnijim klijentima su pekare, Stuttgartski studentski zbor i menze strojarske tvrtke INDEX u Esslingenu i Deizisauu.
Umjetna inteligencija predviđa koje se jelo najčešće konzumira
„Mi smo možda klasično švapski štedljivi, a kao inženjere pokreće nas poboljšanje učinkovitosti i optimizacija procesa, posebno u kombinaciji s izbjegavanjem bacanja hrane“, kazao je za SWR Valentin Belser.
U menzi u Deizisauu svakodnevno se poslužuje oko 160 obroka, a njezinom voditelju Arminu Mössingeru u naručivanju namirnica i pripremi obroka odnedavno pomaže umjetna inteligencija koja predviđa koja su se jela najčešće i koliko puta konzumirala. Osim toga, umjetna inteligencija te podatke kombinira s, primjerice, vremenskim uvjetima ili blagdanima. Kada je vrijeme bolje, zaposlenici također vole nešto pojesti na putu do posla, a tijekom blagdana su manje gladni.
Međutim, uz analizu umjetne inteligencije Armin Mössinger također koristi svoje znanje i iskustvo jer, za razliku od nje, ipak zna da su strojarske tvrtke prešle na skraćeno radno vrijeme i da zbog toga određenog dana radi manje zaposlenika. U takvim slučajevima, umjetna inteligencija prilagođava svoja predviđanja, a osnivači tvrtke „Delicious Data“ ističu kako bi, tehnički gledano, umjetna inteligencija mogla raspolagati i s tim podacima, ali postoji ograničenje zbog zaštite osobnih podataka.
Otpad od hrane uvelike smanjen
S jedne strane, točne prognoze znače da će se baciti manje pripremljenih jela, a s druge se prilikom kuhanja baci manje namirnica jer je priprema jela sveukupno preciznija. Primjerice, na određene dane količina kuhinjskog otpada iznosi samo 1,5 kilograma i to za sve obroke.
Međutim, valja istaknuti kako se za većinu obroka koriste unaprijed narezani ili pripremljeni sastojci pa uz njih ionako nema otpada od hrane.
Apetito Catering želi proširiti softver na sve lokacije
Menzama strojarske tvrtke INDEX upravlja tvrtka Apetito Catering, čiji je upravitelj Georg Hitzler uvjeren u korisnost primjene umjetne inteligencije u ugostiteljstvu. Koristi se već u 125 objekata kojima upravlja tvrtka, a cilj je primijeniti umjetnu inteligenciju u svim menzama i kantinama.
Hitzler i Mössinger primijetili su, međutim, da umjetna inteligencija temeljem raspoloživih podataka s vremenom postaje sve bolja i preciznija. Svjesni su da umjetna inteligencija (još) ne može kuhati, ali im predstavlja izvrstan pomoćni alat.
Tako je u dvjema menzama u Deizisauu i Esslingenu u 2024. godini ušteđeno ukupno 2008 obroka, a prema tvrtki „Delicious Data“ postignuta je ušteda od 3,7 milijuna litara pitke vode i smanjena emisija CO2 za 2,5 tone.
U međuvremenu, razvojna tvrtka „Delicious Data“ želi proširiti svoju ponudu i klijentima pomoći, primjerice, u planiranju raspoređivanja osoblja.
Video © SWR 2025 / Stjepan Felber | Ekovjesnik