Zero Waste Izazov – Zeleni Brač

Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču

Bračani se pozivaju da se pridruže Zero Waste pokretu i sudjeluju u jednomjesečnom izazovu reduciranja otpada koji se odvija u sklopu projekta „Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču“. Projekt zajednički provode Grad Supetar i sve općine na otoku Braču.

Projekt „Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču”, nastavak je uspješne suradnje Grada Supetra i svih bračkih općina u području održivog i odgovornog gospodarenja otpadom na otoku Braču. Ovim projektom provode se aktivnosti koje na prikladan način dopiru do svih ciljanih skupina, informiraju ih i educiraju o poželjnim životnim navikama u kontekstu proizvodnje i zbrinjavanja otpada te dugoročno mijenjanju način na koji se otpad percipira. Projektom se informiraju, educiraju i motiviraju Bračani svih dobnih skupina o odgovornom gospodarenju otpadom na otoku Braču s ciljem smanjenja količine proizvedenog i povećanja količine recikliranog otpada, ali i usvajanja pozitivnih životnih navika.

Bračani su tako donijeli odluku da će srpanj 2019. na cijelom otoku obilježiti kao zero waste mjesec i to zbog toga što se u ljetnim mjesecima, tijekom glavne turističke sezone i znatnog povećanja broja turista, proizvodi i najviše otpada. Otočani se stoga pozivaju na sudjelovanje u ovom jednomjesečnom izazovu te svakodnevno prate objave na stranici Zeleni Brač i primjenjuju ukupno 31 savjet – svaki za jedan dan u mjesecu, koji će se na stranici podijeliti tijekom srpnja.

Ispod svake objave na navedenoj Facebook stranici otočani se pozivaju da objavljuju svoje fotografije kojima će pokazati kako su primijenili savjet tog dana. Stanovnici Brača time imaju priliku pokazati kako se brinu za zaštitu okoliša i kako rade na smanjenju otpada, a tako mogu postati dobar primjer i drugim otocima, ali i stanovnicima i lokalnim samoupravama diljem Hrvatske.

Izazov ne bi bio pravi izazov bez nagrade za osobu koja ga uspije dovršiti, a pobjednica ili pobjednik će se izabrati temeljem najviše objavljenih fotografija, odnosno primjene najvećeg broja dnevnih savjeta i dobiti Zero waste starter kit! Bračani, što još čekate?

Više informacija o ovom izazovu potražite na Facebook događaju i stranici Zeleni Brač.

  • Ekovjesnik

 

Ova kampanja financirana je sredstvima Europske Unije, putem Kohezijskog fonda i Programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.–2020., Zaštita okoliša i održivost resursa, u sklopu projekta “Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču” čija je ukupna vrijednost 299.490,00 kn. Projekt zajednički provode sve bračke općine i Grad Supetar.

VEZANE VIJESTI

Udruga Sunce i JU „More i krš“ proveli akciju informiranja na Zlatnom ratu

Bilo da se bave plovidbom profesionalno kao pomorci i kapetani brodova ili pak rekreativno kao vlasnici i korisnici jedrilica, motornih brodova, jahti i slično, složit ćete se da bi većinu nautičara mogli definirati kao osobe koje vole more i žele ga očuvati. Međutim, ta njihova ljubav prema moru i plovidbi često ih dovodi u blizinu prirodnih morskih staništa, uključujući i livada posidonije koje nesvjesno ugrožavaju.

Imate li pitanja u vezi gospodarenja otpadom na Braču?

Tijekom rujna i listopada 2019. godine u sklopu projekta „Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču“ održat će se osam tribina na kojima će građanke i građani moći riješiti sve nedoumice vezane za temu gospodarenja otpadom na otoku Braču.

I Sutivan uveo plažne pepeljare!

U Turističkoj zajednici općine Sutivan odlučili su utjecati na rješavanje problema sve većeg broja opušaka na sutivanskim plažama i to izradom „plažnih“ pepeljara koje se mogu preuzeti u njihovom uredu, javlja Zeleni Brač.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER