Rijeka: Kreće najam e-bicikala RiCikleta

Riječka + bicikleta = RiCikleta

Na riječkom Jadranskom trgu se u četvrtak 5. ožujka održava predstavljanje sustava javnih električnih bicikala u Rijeci - RiCikleta.

RiCikleta je „pametna“ električna bicikla s GPS praćenjem, a uvođenjem sustava javnih bicikala daje se konkretan doprinos razvoju alternativnih oblika održive mobilnosti u Rijeci.

Predstavljanju sustava javnih električnih bicikli RiCikleta u četvrtak će na Jadranskom trgu u 10 sati prisustvovati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca, predstavnici tvrtke UTE d.o.o Kristijan Ivančić i Igor Adamenko te Gordana Šimunić Stevanović i Sebastian Pervan, predstavnici tvrtke HT d.d.

Sustavom javnih električnih bicikala RiCikleta građanima je za iznajmljivanje dostupno njih ukupno 28, i to po sedam na svakom od četiri terminala (stanica): na Jadranskom trgu, ispred Dvorane mladosti na Trsatu, na Pješačkom mostu preko Rječine (na mostu kod Konta) i na krovu garaže na Bazenima Kantrida.

Za korištenje e-bicikla koristit će se aplikacija GO2BIKE, a najam RiCikleta obavlja se skeniranjem QR koda, odnosno  plaćanjem  najma putem QRPay koda. Cijena najma e-bicikla iznosi 10,00 kn po satu, a maksimalno vrijeme korištenja je 3 sata. E-bicikli će se moći koristiti unutar administrativnih granica Grada Rijeke.

Sve informacije za korisnike dostupne su putem internetske stranice ricikleta.rijeka.hr.

Riječkim e-bicklima naziv Ricikleta su dali djelatnici Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke. Riječ je o spoju pridjeva riječka i riječi bicikleta, dijalektalnog oblika imenice bicikl(a). Grafički dizajn pilona i bicikala povjeren je  dizajnerici Vesni Rožman.

Prvu vožnju na e-biciklu sustava RiCikleta odvozit će vrhunski riječki biciklist Vladimir Miholjević.

Sustavom RiCikleta potiču se alternativni oblici prijevoza

Ukupna vrijednost projekta je 1.319.337,50 kuna od čega je 195.280,00 kn sufinancirano od strane Ministarstva turizma RH, a ostatak je osiguran proračunom Grada Rijeke. Projekt uvođenja sustava e-bicikala pokrenut je 2017. godine prijavom Grada Rijeke na javni poziv Fonda za razvoj turističke infrastrukture Ministarstva turizma, a temeljem prethodno izrađene Studije Uvođenje sustava e-bicikala u Rijeci.

Uvođenjem sustava javnih bicikala daje se konkretan doprinos razvoju alternativnih oblika održive mobilnosti – korištenje električnih bicikala ili električnih romobila – skutera kao malih vozila za putovanja na kraćim udaljenostima, a budući da se prijevozno sredstvo koristi primjenom aplikacija, uvođenjem sustava potiče se i tzv. pametna mobilnost.

Pripreme su obuhvatile opremanje terminala (stanica) e-bicikala pilonima i stalcima za na četiri lokacije te nabave samih e-bicikala. Piloni su opremljeni i fotonaponskim ćelijama kao alternativnim oblikom napajanja. 

Riječani vole pješačiti i voziti bicikle

Prema podacima ankete o navikama građana Rijeke i okolice vezanim uz dnevna putovanja iz 2018. godine, pripremljene u sklopu EU projekta Simpla, 32 % Riječana se u svrhu dnevnih putovanja koristi isključivo automobilom, no većina koristi i druge alternative i to ponajviše pješačenje, dok njih 6 % vozi bicikl.

Rijeka se nalazi i na trasi mediteranske cikloturističke magistrale, a Turistička zajednica grada Rijeke je u suradnji s turističkim zajednicama Riječkog prstena osmislila objedinjenu biciklističku rutu pod nazivom „Bike Rijeka“. Sustav javnih bicikala je u Rijeci uveden još 2013. godine, i temeljio se na kratkoročnom iznajmljivanju bicikla u cilju poticanja rekreativnih aktivnosti građana. U početnoj fazi bilo je dostupno 10 običnih i jedan električni bicikl, a korištenje je bilo ograničeno na prostor riječkog lukobrana. Pilot-projekt korištenja javnih bicikala pokazao je kako interes za korištenjem javnih bicikala itekako postoji.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka početkom 2020. godine uvodi javne e-bicikle

Početkom 2020. godine Rijeka će uz financijsku podršku Ministarstva turizma RH na četiri lokacije postaviti terminale s električnim biciklima. Projekt uvođenja e-bicikala je tijekom Europskog tjedna kretanja predstavila Lorella Mekić iz Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, javlja portal mojarijeka.hr.

Beč dogodine dobiva tri tisuće novih WienMobil bicikala

Bečki javni prijevoznik Wiener Linien će građanima glavnog austrijskog grada uskoro nuditi prijevoz ne samo podzemnom željeznicom, tramvajima i autobusima, već i na dva kotača - novom uslugom dijeljenja bicikala WienMobil. Nova usluga zamijenit će dosadašnji sustav Citybike, a kao novi operater izabran je Nextbike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER