Renato Petek: „Zagrepčani prose pitku vodu u 21. stoljeću!“

60.000 Zagrepčana nema priključak na gradski vodovod

Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i kandidat za gradonačelnika Zagreba u petak je nastavio kampanju za lokalne izbore u Čučerju, na području Gornje Dubrave gdje je istaknuo kako više tisuća stanovnika ovog i okolnih naselja nema priključak na gradski vodovod, a određenom broju građana se pitka voda doprema cisternama.

Petek je istaknuo kako članovi obitelj Strančarić, koju je posjetio, kao i ostali stanovnici Zagreba plaćaju najveći prirez u državi, no nemaju iste uvjete života jer su prisiljeni živjeti bez priključka na gradski vodovod. Naime, kada žele dobiti pitku vodu cisternom, objašnjava Petek, moraju uputiti zahtjev kako bi na teren izašlo Povjerenstvo za obilazak kućanstava, o kojem osobno nije uspio pronaći nikakve službene informacije. No, u službenim dokumentima gradske uprave stoji da ono treba dati pozitivno mišljenje, a potom o zahtjevu korisnika odlučuje i Vijeće Gradske četvrti koje svoj zaključak upućuje gradskom Uredu za mjesnu samoupravu na daljnje postupanje.

Tako se donosi odluka da se mjesečno nekoj obitelji dostavlja po 5 m3 pitke vode „neophodne za osnovne životne potrebe“. To je sve događa na području Grada Zagreba, jedne od metropola Europske unije, i to na početku trećeg desetljeća 21. stoljeća.

„Na području Grada Zagreba još je potrebno izgraditi oko 200 kilometara vodovodne mreže kako bi svi objekti bili priključeni na gradski vodovod“, pojašnjava Petek te tvrdi kako je to moguće ostvariti u dvije godine mandata. „Moj prioritet kao gradonačelnika bit će rješavati ovakve probleme građana prioritetno, izgraditi svu potrebnu infrastrukturu vodovoda, kanalizacije, prometa te objekata potrebnih za odgoj i obrazovanje, a ne trošiti milijune na spomenike, fontane ili dekorativnu rasvjetu mostova. Zagreb može i mora izgraditi potrebnu infrastrukturu, moramo se izdići iz uvjeta života koji su u Europi vrijedili u 20. stoljeću“, zaključuje Petek.

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin

Ugovor o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin vrijedan preko 1,7 milijardi kuna potpisan je u utorak 14. siječnja u nazočnosti splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i župana Blaženka Bobana. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor „Hrvatskih voda“ Zoran Đuroković i direktor „Vodovoda i kanalizacije-Split“ Tomislav Šuta.

Nastavlja se EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“

U Rijeci su u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te brojnih uzvanika u petak potpisana dva ugovora o izvođenju novih grupa radova koji će se odvijati u sklopu ovog važnog EU projekta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER