Pridružite se kampanji za obnovu prirode diljem Europe!

#RestoreNature

Ovdje se radi o opstanku naših neprocjenjivih vlažnih staništa, tresetišta, travnjaka, šuma, poplavnih područja, rijeka i oceana, ali radi se također o našoj klimi, našem zdravlju i – opstanku ljudske vrste, poručuju iz Udruge Biom

Priroda kakvu poznajemo ide prema izumiranju, a to se događa zbog ljudske aktivnosti. Sječa stabala, intenzivna poljoprivreda i pretjerani izlov ribe gurnuli su milijun životinjskih i biljnih vrsta do točke gdje vise o niti. Europska komisija stoga će predložiti novi zakon kojim bi restauracija prirode bila zakonska obaveza za sve države članice EU-a. No, za sada, nije definirano što će to doista značiti, izvijestila je Udruga Biom. Upravo sada Europska komisija traži od javnosti da izrazi svoje mišljenje o tome kako bi restauracija prirode diljem EU-a trebala izgledati, a u javnom savjetovanju možete sudjelovati do 5. travnja 2021.

Partnerska organizacija Udruge Biom, BirdLife Europe, Europski ured za okoliš (European Environmental Bureau) i Ured za europsku politiku WWF-a pokrenuli su #RestoreNature – kampanju koja zahtijeva obnovu prirode diljem Europe. Poruka Europskoj komisiji je jednostavna: samo kroz jasnu, transformacijsku promjenu na zemlji i moru možemo vratiti bioraznolikost koja nam očajnički treba. To će nam pomoći nositi se s klimatskom krizom i prilagoditi se te spriječiti buduća širenja zaraza.

Putem kampanje #RestoreNature građani/ke EU-a, kao i oni izvan, mogu zahtijevati da EU razvije dobar zakon koji može pomoći preokrenuti sudbinu prirode u Europi i šire te početi vraćati zemlju, more i vodu prirodi.
Ovaj EU zakon može biti pravi preokret za ljude i prirodu, ali samo ako je utemeljen na znanosti. U suprotnom, riskira da završi kao prazan alat za “green-washing”.

Ovdje se radi o opstanku naših neprocjenjivih vlažnih staništa, tresetišta, travnjaka, šuma, poplavnih područja, rijeka i oceana. Ali radi se također o našoj klimi, našem zdravlju i – opstanku ljudske vrste. Potrebno je zaštititi ono što je ostalo, ali to nije dovoljno – moramo vratiti prirodu. #RestoreNature! Naš opstanak ovisi o tome.

Stoga se pridružite kampanji i sudjelujte u javnom savjetovanju putem sljedeće poveznice.

  • Udruga Biom / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Madridska Metropolitanska šuma bit će nova zelena pluća grada

Glavni španjolski grad  se protiv klimatskih promjena i onečišćenja zraka bori sadnjom 75 km dugog „zelenog zida“ s gotovo pola milijuna novih stabala. Golema urbana šuma nazvana Bosque Metropolitano (Metropolitanska šuma) povezat će postojeće šume i zelene površine oko grada te građanima donijeti nove parkove i rekreacijske površine, biciklističke i pješačke staze te dječja igrališta.

Okvirna direktiva EU-a o vodama neće se mijenjati

Povjerenik EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Virginijus Sinkevičius potvrdio je potrebu provedbe i provođenja Okvirne direktive o vodama „bez ikakvih promjena“, objavio je Svjetski fond za prirodu (WWF).

Svjetski riblji fond smanjuje se uslijed zagrijavanja oceana

Revolucionarno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers navodi da u svjetskoj ribarskoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, no riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene.

Crnim ledenim kitovima prijeti skoro izumiranje

Crnom ledenom kitu prijeti skoro izumiranje. Zbog nedostatka hrane u područjima gdje inače obitavaju, kitovi su krenuli na sjever u nezaštićena i njima nepoznata područja. Na tom putu često ugibaju zbog sudara s teretnim brodovima, a masovni izlov riba i rakova ograničava dostupne količine njihove hrane i u novim vodama. Situacija je ozbiljna, no istraživači tvrde da se crne kitove i dalje može spasiti počnemo li ispravno djelovati i to odmah!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER