Dodijeljene nagrade SozialMarie za 2021. godinu

Održana još jedna prvomajska dodjela međunarodnih nagrada za društvene inovacije

Zaklada Unruhe (Nemir) iz Austrije svake godine dodjeljuje SozialMarie nagrade za društvene inovacije, za koje je ove godine pristiglo čak 299 projekata iz šest europskih zemalja. Hrvatska platforma MADE IN osvojila je treću nagradu na ovogodišnjem natječaju.

SozialMarie nagrađuje uspješne i inovativne projekte te predstavlja znak kvalitete u polju učinkovite društvene inovacije. Među glavne ciljeve nagrade SozialMarie ubrajaju se podrška i izgradnja uzornih projekata, kao i kontinuirana rasprava o društvenoj inovaciji. Prvi natječaj za dodjelu nagrade SozialMarie je raspisala 2004., a dodijelila 2005. godine, što je čini prvom europskom nagradu za društvene inovacije. Otad se svake godine nagrađuje 15 odličnih projekata koje evaluiraju međunarodne evaluatorice i evaluatori, a bira stručni žiri. Osim novčane nagrade SozialMarie predstavlja i javnu platformu za povezivanje, suradnju i međusobnu razmjenu iskustava među srednjoeuropskim projektima. Područje provedbe projekata koji su pozvani da se prijave na natječaj obuhvaća Austriju, Češku Republiku, Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju.

 

Dobitnici za 2021. godinu

Odabrati tri najbolja projekta među 299 prijava koje su pristigle iz 6 zemalja nije bio nimalo lak zadatak za žiri, a velik broj prijava došao je iz područja odgoja i obrazovanja. Kao i inače, i je ove godine mnogo angažmana vidljivo u polju socijalnog rada, obrazovanja i skrbi, a ono što nas posebno raduje je činjenica da se od prijava iz Hrvatske ove godine njih čak pet uspjelo probiti u uži krug nominiranih.

Cjelokupan pregled svih kriterija za dodjelu nagrada može se pronaći na web stranicama SozialMarie, a kao i uvijek dosad, žiri se pri izboru nominiranih i nagrađenih vodio sljedećim pitanjima:

  • Bavi li se projekt novim društvenim izazovima?
  • Primjenjuje li projekt nova rješenja za društvene probleme?
  • Koju konkretnu i trajnu korist projekt ostvaruje za ciljnu skupinu?
  • Je li primjena projektne ideje maštovita, produktivna, kreativna i hrabra?
  • Može li se isprobano rješenje prenijeti u druge kontekste?

Glavne nagrade dobili su austrijski projekt Labour dispute and care (15.000 eura) i mađarski projekt Pandemic legal aid (10.000 eura), a velika je vijest da je nakon dugo vremena jedna od tri prve nagrade otišla u Hrvatsku. Riječ je o platformi MADE IN: Crafts and Design Narratives koja je osvojila treću nagradu u vrijednosti od 5.000 eura, a razvija je hrvatska organizacija OAZA u suradnji s organizacijama i stručnjacima iz Austrije, Slovenije i Srbije.

Ove subote podijeljene su nagrade SozialMarie za 2021. godinu, i to u prisutnosti publike koja je događaj pratila online. Za dobru atmosferu pobrinuli su se Stuart Freeman (moderator i DJ) i hrvatski bend Saffron. U Hrvatsku su otišle još dvije nagrade: Nastavi priču (Skribonauti) i Od5Do95 (UO Paradoks). Ovi projekti osvojili su po 2.000 eura.

Još jedna dobra vijest je i da Boris Jokić, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja i voditelj ambicioznog pokušava kurikularne reforme, u 2021. godini preuzima mentorstvo za SozialMarie. Surađivat će s austrijskim projektom Zukunftslaut – the voice of the youth.

Labour dispute and care (Austrija) - Prva nagrada ide samoorganiziranoj inicijativi migranata aktivnih u polju cjelodnevne njege i skrbi. Oni uzimaju stvar u svoje ruke i bore se za svoja prava. Nastoje mijenjati društvene strukture koje ih ignoriraju, a svojim aktivnostima već su obuhvatili 11.000 radnika i radnica aktivnih u polju njege i skrbi.

Pandemic legal aid (Mađarska) - Nekolicina predanih odvjetnika/ca iznašla je jednostavan način da pomogne ljudima bez doma i onima koji žive u prekarnim stambenim uvjetima. Prije početka pandemije odvjetnici i odvjetnice su na javnim mjestima nudili besplatno pravno savjetovanje, a sad svoju pomoć nude telefonski i online. Potreba za ovakvom pomoći u proteklih godinu dana znatno se povećala.

MADE IN: Crafts and Design Narratives (Hrvatska, Austrija, Slovenije, Srbija) - Masovna proizvodnja opterećuje okoliš, a uništava i znanja koja su se razvijala kroz obrtnički tip proizvodnje. Danas se postavlja pitanje kako povezati zanate s modernim tehnologijama – i koje je mjesto zanatske proizvodnje u suvremenom društvu? Platforma MADE IN spaja dizajnere, obrtnike, istraživače i kustose iz više zemalja: zajedno dokumentiraju i razvijaju nove ideje za nove proizvode: ukratko, riječ je hvalevrijednom primjeru industrije 4.0 u području zanatskog stvaralaštva.

Daljnje informacije i potpunu listu dobitnika iz svih zemalja možete pronaći ovdje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

»Čista vozila i inovativne tehnologije u planiranju održivog prometa«

Koliko su zelene nove tehnologije u prometu? Što nas čeka za 10 godina? Hoćemo li se voziti sami ili će nas voziti? Ako vas zanimaju inovacije u tehnologiji prometa, prijavite se na besplatni webinar »Čista vozila i inovativne tehnologije u planiranju održivog prometa«.

SozialMarie: Dodijeljene nagrade za 2020. godinu

Glavna nagrada odlazi u Slovačku, a Austrijanci i Mađari se raduju drugoj i trećoj nagradi. Osim toga dodijeljeno je dvanaest daljnjih nagrada, dvije idu projektima iz Hrvatske.

Adventski kalendar od plastičnog otpada

Najmanje osam milijuna tona plastičnog otpada svake godine dospijeva u svjetske oceane, a dio tog otpada onečišćuje i predivne ružičaste pješčane plaže Bermudskog otočja. No ipak, jedna lokalna umjetnica dosjetila se kako ova okolišna tragedija putem inventivnog umjetničkog izričaja i izrade uistinu jedinstvenog adventskog kalendara može poslužiti za podizanje svijesti o nužnosti očuvanja oceana.

Zeleni odred „napada“ Europu!

Zeleni odred bori se za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske razotkrivajući nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnost u gospodarenju šumskim bogatstvom Hrvatske. Pritom proziva vladajuće zbog nepridržavanja zakonskih okvira i upozorava na štetne zakone vezane za zaštitu šuma i okoliša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER