Europski dan parkova 2021. - „Sljedeća generacija“

Europski dan parkova (24. svibnja) obilježava se diljem Europe od 1999. godine s ciljem približavanja prirode ljudima i podizanja svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima

Ovogodišnji Europski dan parkova obilježava se pod sloganom „Parkovi - sljedeća generacija“. Nakon izazovne 2020. godine, europska zaštićena područja – nacionalni parkovi i parkovi prirode, trebaju osigurati svoj daljnji razvoj, prilagoditi se novom vremenu i krenuti prema sigurnijoj i održivijoj budućnosti.

Na Europski dan parkova prigodno slavimo zaštićena područja diljem Europe, a obilježavanje ovog datuma pokrenula je 1999. godine mreža zaštićenih europskih područja pod nazivom EUROPARC Federacija. Dan 24. svibnja odabran je kao Europski dan parkova zbog toga što je na taj dan daleke 1909. godine Švedska kao prva europska zemlja, na prijedlog poznatog istraživača i konzervatora Adolfa Erika Nordenskiölda, proglasila čak devet nacionalnih parka - Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandon, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet i Sonfjället.

EUROPARC Federacija je nezavisna nevladina organizacija koja je osnovana 1973. godine sa zadaćom unapređenja upravljanja zaštićenim područjima u Europi kroz međunarodnu suradnju, razmjenu iskustava i ideja te utjecanja na politiku upravljanja okolišem europskih država. Organizacija je posvećena očuvanju europske prirodne i kulturne baštine, održivom razvoju te poticanju holističkog pristupa u upravljanju. Većina članova su zaštićena područja, poput nacionalnih i prirodnih parkova, ali i različite državne agencije, regionalne administracije i nevladine udruge koje sudjeluju u upravljanju zaštićenim područjima.

2020. bila je godina koja je za parkove širom Europe postavila velike izazove - od potpunog izostanka do prekomjernog broja posjetitelja, od poplava do suša te od pojave i porasta broja invazivnih vrsta do pada biološke raznolikosti. Međutim, ono čemu nas priroda itekako može podučiti, to je da se trebamo prilagoditi promjenama kako bismo preživjeli.

Pandemija koronavirusa je još jednom naglasila potrebu za zelenim površinama. Europski plan oporavka predviđa izgradnju bolje, zelenije i otpornije Europe, a u EUROPARC Federaciji uvjereni su da parkovi i druga zaštićena područja trebaju biti uključeni u rasprave o budućnosti te strpljivo raditi na učinkovitim rješenjima kako bi se osigurala sigurnija i održiva Europa. Stoga se s pravom postavlja pitanje kako će izgledati budućnost nacionalnih parkova i parkova prirode, a ovogodišnji Europski dan parkova usmjeren je prvenstveno na njihov razvoj i prilagodbu novonastalim uvjetima, ukratko - sljedeću generaciju parkova.

Vrijeme je za preispitivanje ponude parkova i njihovu prilagodbu novim načinima komunikacije, novoj infrastrukturi i novim posjetiteljima. Naravno, u razmišljanje o sljedećoj generaciji parkova neophodno je uključivanje mladih i to na svim razinama upravljanja parkovima jer oni su sljedeća generacija profesionalaca u prirodi. Međutim, ovogodišnji slogan „Parkovi - sljedeća generacija“ nije ograničen samo na mlade ljude, ističu u EUROPARC Federaciji. Rasprave se mogu voditi i o novim načinima rada, promjenama u upravljanju i/ili prilagodbama zbog krize koronavirusa.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Promocija kampanje „Poslušaj glas prirode“ u Lici

Tradicionalna manifestacija „Jesen u Lici“  koja se 24. put održava u Gospiću, ove godine ugostila je i kampanju „Poslušaj glas prirode“, koju s ciljem poticanja pozitivne promjene stavova i navika stanovništva, a u svrhu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti, provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER