Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Zagreb može puno naučiti od Pariza, a za mijenjanje grada potrebni su vizija, puno energije i politička volja

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski je u srijedu 24. studenog na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“, koje je organizirano u suradnji Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista. Uz Luku Korlaeta, zamjenika gradonačelnika Zagreba i Tenu Šarić Rukavinu, izvršnu koordinatoricu udruge Sindikat biciklista te dekana Arhitektonskog fakulteta, Bojana Baletića, pozivu su se odazvali brojni zainteresirani građani, članovi Skupštine Grada Zagreba, kao i predstavnici zagrebačkih gradskih četvrti i mjesnih odbora.

  • Predavanje na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je kao dio službenog posjeta Christophea Najdovskog Gradu Zagrebu. / Foto: Grad Zagreb

Nakon pozdravne riječi zamjenika zagrebačkog gradonačelnika Luke Korlaeta i predstavljanja predavača, Tena Šarić Rukavina objasnila je kako je Sindikat biciklista uspješno surađivao sa zamjenikom gradonačelnice Pariza još dok je u prošlom mandatu, od 2018.-2021. godine, bio predsjednik Europske biciklističke federacije (European Cyclists’ Federation - ECF).

„Kako je došlo do promjene gradske vlasti u Zagrebu, a nadamo se i promjene smjera, poimanja i planiranja prometa u našem gradu, smatrali smo da je sada možda pravo vrijeme da ih se na početku mandata na neki način inspirira i ohrabri. Pariz je puno veći grad od Zagreba i ima puno kompleksniji prometni sustav, no ako se Pariz mogao transformirati zahvaljujući političkoj volji, znanju i, naravno, daleko većim raspoloživim resursima, tada i Zagreb može postati hrvatski primjer transformacije prometa i javnog prostora te započeti s progresivnijim promjenama na boljitak svih svojih građana i građanki“, istaknula je Tena Šarić Rukavina.

  • Zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski rođen je u Parizu 1969. godine. Na Sveučilištu Panthéon-Sorbonne diplomirao je ekonomiju okoliša, a karijeru je počeo kao profesor u srednjoj školi, fokusirajući se na ekonomiju i socijalnu politiku šire regije Pariza. Godine 1993. pridružio se zelenoj stranci Les Verts, a 2001. izabran je u Gradsku skupštinu Pariza i imenovan zamjenikom gradonačelnika zaduženog za promet za 12. pariški arondisman. Ponovno je izabran 2008. godine kada je postao zamjenik gradonačelnika Pariza, zadužen za politiku prava djece, te 2014. godine kada je kao zamjenik aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo bio zadužen za prijevoz, održivu mobilnost i javne površine. Od prošle je godine zadužen za ozelenjavanje grada, zelene površine, biološku raznolikost i zaštitu životinja. ©  Jean-Baptiste Gurliat / Ville de Paris

Christophe Najdovski je svojim inspirativnim predavanjem, koje se moglo pratiti i putem službene Facebook stranice Grada Zagreba, nazočne upoznao s rješenjima koja su posljednjih godina implementirana u Parizu, a o kojima smo poput mnogih svjetskih medija često izvještavali na Ekovjesniku. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, ulažući velike napore kako bi grad prilagodila potrebama suvremenog gradskog stanovništva, ponajprije pješaka i biciklista, i zaštitila ga od klimatskih promjena. Međutim, kako je istaknuo Christophe Najdovski, nastojanja pariške gradske uprave nailazila su na velik otpor oporbe te raznih interesnih skupina i lobija, a gradska je vlast svoje projekte ponekad morala braniti i na sudu.

Otpor je pružao ili i danas pruža manji dio građana, posebno iz šire pariške regije Île-de-France, no građani su sve zadovoljniji velikom transformacijom grada. To se posebno odnosi na širenje parkova i zelenih površina, kao i najavljenu sadnju urbanih šuma, ali i na izgradnju biciklističke infrastrukture – kako one privremene, izgrađene s ciljem rasterećenja javnog prijevoza tijekom pandemije, koja je u međuvremenu postala trajna, tako i kvalitetnih dvosmjernih staza širine četiri metra, koje su od automobilskih traka zaštićene betonskim rubnjacima.

  • Nakon prve biciklističke strategije za razdoblje od 2015.-2020. godine, u čiju je provedbu uloženo 150 milijuna eura, pariška gradska uprava je predstavila novu petogodišnju strategiju (2021.-2026.), kojom će dodatno učvrstiti novostečenu titulu biciklističke metropole i nastaviti s ulaganjem u izgradnju biciklističke infrastrukture započetim prije 20 godina. U provedbu nove strategije planira se uložiti više od 250 milijuna eura, odnosno čak 100 milijuna eura više u odnosu na sredstva uložena tijekom prvog mandata gradonačelnice Anne Hidalgo. / Izvor: Grad Pariz

U Parizu su također uvedene prometne transverzale s trakama namijenjenima isključivo biciklistima, odnosno javnom prijevozu autobusa, taksi vozila i malih dostavnih vozila, kao i interventnim vozilima, ali ne i osobnim automobilima. Najbolji primjer je jedna od glavnih pariških prometnih žila kucavica – rue de Rivoli. Izgradnja sigurnih biciklističkih staza duž grada potaknula je pravi procvat biciklizma, što potvrđuje i podatak da je čak šest od deset korisnika pariških biciklističkih staza počelo biciklirati upravo zahvaljujući velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu, a znatno je porastao i broj biciklistica.

Pojedine mjere, poput ograničenja najveće dopuštene brzine kretanja automobila na 30 km/h u cijelom gradu (50 km/h na obilaznici Périphérique i još nekoliko najvažnijih prometnica), također podržava velika većina građana, što gradsku upravu navodi na provođenje drugih mjera za poboljšanje mobilnosti u francuskom glavnom gradu.

  • Pariška gradska uprava do 2026. godine planira posaditi 170.000 stabala. © Apur-Céline Orsingher

Kako je naveo Christophe Najdovski, ukidanje parkirnih mjesta radi uklanjanja asfalta s pariških ulica, širenja nogostupa i zelenih površina te razvoja i provedbe planova održive urbane mobilnosti lakše je provesti u Parizu nego u Zagrebu jer automobil posjeduje samo 33 % Parižana. Također, Najdovski je priznao kako je ponekad u određenim ulicama lakše bilo zabraniti promet, nego ukinuti parkirna mjesta, no građanima se parkiranje vozila nastoji osigurati u postojećim podzemnim garažama i to po prihvatljivim cijenama te optimiziranjem korištenja podzemnih prostora koji su pet puta brojniji od onih nadzemnih.

U Parizu tvrde kako je javni prostor opće dobro, stoga gradska uprava pješacima želi vratiti njihovo pravo na slobodno kretanje, i to stvaranjem novih pješačkih zona u svim četvrtima, ali i daljnjim poboljšanjem mreže autobusnih linija koje Parižani nerijetko više preferiraju od podzemne željeznice.

Kao jedan od najboljih primjera naveo je i pretvaranje donedavno izuzetno frekventne prometnice Georges-Pompidou u pješačko-biciklističku površinu duž rijeke Seine, u čemu je gradska uprava imala veliku potporu građana.  Prije tri godine „pobunjenim građanima“ najveću je podršku davala upravo pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je zajedno s njima i protestirala te zbog toga bila izložena snažnoj kritici svojih političkih protivnika. Obale Seine oslobođene su od automobila i prepuštene pješacima, zahvaljujući sudskoj presudi koja je obrazložena ne samo potrebom smanjenja onečišćenja zraka, već i potrebom zaštite povijesne baštine Pariza i glavnog turističkog interesa obale rijeke Seine.

Poznato je da se u Parizu posljednjih godina, svake prve nedjelje u mjesecu, uvriježio običaj zatvaranja „najljepše avenije na svijetu“ Champs-Élysées za sav automobilski promet, no ona će se već od sljedeće godine pješacima i biciklistima prepuštati svake nedjelje. To je također jedna od mjera koju je Grad Pariz počeo provoditi s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i promicanja kretanja i zdravog života, a ova opjevana pariška avenija značajno će promijeniti svoj izgled do 2030. godine.

„Ako imate viziju, hrabrost i političku volju moći ćete mijenjati grad“, poručio je Christophe Najdovski. „No, isto tako političari i gradski čelnici građanima moraju pružati primjer prakticiranjem mjera koje provode i zdravog načina života koji promoviraju“. Tome u prilog ide i njegovo često bicikliranje Parizom, ali i činjenica da je svoju posvećenost borbi za smanjenje emisija stakleničkih plinova i promicanju održive mobilnosti dokazao time što je iz Pariza u Zagreb putovao noćnim vlakom preko Züricha.  

  • Tomislav Tomašević, Daniijela Dolenec, Christophe Najdovski i Luka Korlaet / Foto: Grad Zagreb

Istog dana, gosta iz Grada Pariza je u zgradi zagrebačke gradske uprave primio gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenikom Lukom Korlaetom i zamjenicom Danijelom Dolenec. Uoči sastanka obišli su zgradu Gradske uprave te s terase petog kata Christopheu Najdovskom pokazali vizure grada te solarne panele koji su tamo postavljeni.

  • Solarni paneli na krovu zgrade zagrebačke gradske uprave / Foto: Grad Zagreb

Nakon toga održan je sastanak na kojem je bilo riječi o razmjeni iskustava u području prometa, posebice biciklističke infrastrukture, povećanju sigurnosti za održivi promet i promicanju kvalitetnije i jednake mobilnosti za sve. Na sastanku je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet održao prezentaciju o Gradu Zagrebu, kao i o planiranim gradskim projektima, dok je Darinka Jug ispred Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša održala prezentaciju o biciklističkoj infrastrukturi, projektima i planovima vezanim za biciklizam.

Sastanku su prisustvovali i izvršna koordinatorica udruge „Sindikat biciklista“, Tena Šarić Rukavina, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Darko Šiško, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Tatjana Operta te voditelj Odjela za planiranje i pripremu razvojnih prometnih projekata, Hrvoje Pilko.

  • Foto: Grad Zagreb

Nadamo se kako će posjet zamjenika pariške gradonačelnice Christophea Najdovskog uroditi daljnjom plodonosnom suradnjom dvaju gradova, a posebno prenošenjem znanja i iskustva glavnog francuskog grada. Suradnja je, između ostalog, moguća u području izgradnje kvalitetne biciklističke infrastrukture, kao i ozelenjavanja grada koje je jedno od glavnih prioriteta pariške gradske uprave. No, to se odnosi i na potrebnu promjenu modela upravljanja gradom, pronalaženje novih rješenja za kvalitetniji život uz primjenu koncepta petnaestominutnog grada te veće uključivanje građana/ki u sudjelovanje u procesu donošenja odluka o kojima ovisi kvaliteta njihovog sadašnjeg i budućeg života.

Nova zagrebačka gradska uprava, kojoj je velika većina građana i građanki Zagreba dala povjerenje i time izrazila želju za promjenom, po uzoru na Pariz može i mora realizirati barem dio rješenja koja je na predavanju predstavio zamjenik pariške gradonačelnice. Samo tako i Zagreb može postati zeleniji, održiviji, inovativniji, uključiviji i ugodniji za život svih svojih građana/ki. Jednostavno, Grad kakav zaslužuje biti.

Uostalom, kako je na predavanju zaključio Christophe Najdovski: „Ako to može Pariz, može i Zagreb!“.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako je Covid-19 diljem Europe potaknuo ulaganja u biciklističku infrastrukturu

Pojedine europske zemlje godinama su davale prednost biciklizmu te u biciklističku infrastrukturu ulagale velika financijska sredstva. Nizozemska i Danska dva su najistaknutija primjera i prave biciklističke velesile u kojima nije čudno da se nizozemski premijer na posao vozi biciklom te da bicikle javno koriste i članovi danske kraljevske obitelji. No, pandemija Covid-19 ipak je prisilila i druge europske zemlje da slijede njihov primjer.

Je li Zagreb konačno na putu da postane pravi biciklistički grad?

Na današnjoj redovnoj konferenciji za medije, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet najavio je radove na izgradnji biciklističke infrastrukture u Zagrebu te posebno istaknuo skori početak realizacije tri projekta kojima će se povećati broj biciklističkih ruta i staza.

Beč vs. Zagreb - Mobilnost u doba pandemije koronavirusa

Svaki rizik predstavlja i priliku, no čini se da su Zagreb i ostali hrvatski gradovi već propustili priliku svojim građanima/kama, prvenstveno pješacima i biciklistima, omogućiti sigurno kretanje te poštovanje mjera socijalnog distanciranja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER